Tamriko Sipraşvili

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tamriko Sipraşvili, 2016
Genel bilgiler
Doğum2 Ocak 1963 (61 yaşında)
Tiflis, Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, Sovyetler Birliği
TarzlarKlasik
  • Piyanist
  • Eğitmen
ÇalgılarPiyano
Etkin yıllar1985–günümüzt
Resmî sitei̇nspiremusicacademy.com

Tamriko Sipraşvili (2 Ocak 1963 doğumlu) Gürcü piyanist. Gürcistan Cumhuriyeti'nin başkenti Tiflis'te doğdu.

Eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

Piyano çalışmalarına üç yaşında başladı. Beş yaşındayken, o zamanki Sovyetler Birliği'ndeki dört okuldan biri olan memleketi Tiflis'teki Üstün Yetenekli Çocuklar için Özel Müzik Okulu'na girdi. Orada 17 yaşına kadar çalışmalarına devam etti. Sonrasında Moskova Müzik Konservatuarı'na konser piyanisti olarak kabul edildi. 1985 yılında Müzikoloji ve Piyano Performansı alanında Doktora derecesiyle mezun oldu. Moskova Konservatuarı'nda öncelikle Mikhail Voskresensky ile çalıştı.

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Mezun olduktan sonra Tamriko, Almanya'nın Zwickau kentinde düzenlenen IX Robert Schumann Uluslararası Piyanistler ve Şarkıcılar Yarışmasında 1.lik Ödülü için yarıştı ve kazandı.

Steinway Sanatçısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Tamriko Sipraşvili bir Steinway Sanatçısıdır

Tamriko, müziğe ve Steinway piyanolarına olan sevgisiyle tanınan bir Steinway Sanatçısıdır .

Konserler[değiştir | kaynağı değiştir]

Tamriko, 1.lik ödülünü aldıktan sonra Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri ve Arjantin'i gezerek Berlin Konzerthaus gibi önemli orkestralarla solist olarak performans sergiledi. Ayrıca Leipzig Gewandhaus Orkestrası, İtalya'nın Parma kentindeki Arturo Toscanini Filarmoni Orkestrası ve Oakland Senfonisi ile konserler versi. Tur sırasında efsanevi şefler Kurt Masur, Jason Kakhidze ve Michael Morgan ile sahne alma onuruna erişti.[1]

Müzik Akademisi ve Müzik Mirası[değiştir | kaynağı değiştir]

1995'te Tamriko Kuzey Kaliforniya'ya taşındı. 2009'un başlarında Pleasanton, Kaliforniya'da Inspire Müzik ve Sanat Akademisi Inspire Music Academy adında bir okul açtı. Akademiyi, yalnızca müzik sevgisini paylaşmak ve küçük çocuklara yönelik müzik eğitimi arayışını sürdürmek amacıyla hayata geçirdi.[2]

Öğrenciler[değiştir | kaynağı değiştir]

Tamriko'nun öğrencilerinin birçoğu kendi kişisel başarılarını kazanmaya ve bunun tadını çıkarmaya devam etti. Bunlar arasında uluslararası ödüller ve Eastman Müzik Okulu, Teksas Üniversitesi, NYU, UCLA ve Manhattan Müzik Okulu gibi çok saygın üniversitelerinin müzik bölümlerine kabuller yer almaktadır.[3]

Kayıtlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Tamriko, romantik repertuarıyla, özellikle de Robert Schumann'ınkiyle tanınıyor. En sevdiği parçalardan bazılarını halka sunmak ve zengin müzik mirasını aktarmak için Nimbus Records aracılığıyla kayıtlar yaptı. Bun kayıtlar arasında Mussorgsky'nin Bir Sergiden Resimler ve Stravinsky'nin Bahar Ayini'nin de bulunduğu çeşitli albümler vardır. Fransız plak şirketi XCP Records'tan çıkan Kreisler'in "Liebesfreud" ve "Liebesleid" şarkılarının yanı sıra, Chopin Opus 22'nin "Variations on a Theme" ve Sergei Rachmaninoff'un "Variations on a Theme by Corelli Opus 42 " adlı eserleri dünya çapında ses getirdi.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "TAMRIKO SIPRASHVILI & IAN ROWE IN CONCERT". 24 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2024. 
  2. ^ "Our Musical Director, Tamriko Siprashvili". 4 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2024. 
  3. ^ "Tamriko Lekiashvili".