İçeriğe atla

Türk İcatları Listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bu liste Türkler tarafından icat edilenlerin Listesidir.

Matematik[değiştir | kaynağı değiştir]

Matrakçı Nasuh'un icad ettiği Kafes Çarpım Sistemi
Ünlü Türk matematikçi Cahit Arf

Fizik[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kurşunoğlu, kuantum fiziği konusunda yaptığı araştırmalarla özellikle genelleştirilmiş izafiyet teorisini ortaya atan kişi olarak tüm dünyaca tanınmaktaydı
  • Işığın doğasını daha iyi anlamak üzere çalışmalar yapan Atatüre 2015 yılında, ölçülmesi imkânsız olarak kabul edilen ‘ışık seviyesinin gürültü ölçümü’nü gerçekleştirmiştir.
  • Işığın yapısını, ışık ve renk arasındaki ilişkiyi, ayrıca difüzyon ve küresel kırılmayı keşfeden Takiyüddin
  • Takiyüddin Fizik Saat ve Mekanik Çalışmaları

On altıncı yüzyıldan önce Avrupa mekanik saatleri yüksek talep görmüyordu. Bu talep eksikliği, son derece yüksek fiyatlar ve ne zaman namaz kılması gerektiğini hesaplamak zorunda kalan nüfusun ihtiyaç duyduğu kesinlik eksikliğinden kaynaklandı. Kum saati, su saati ve güneş saati kullanımı ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılıyordu.

1547 yılına kadar Osmanlılar onlara yüksek talep yaratmaya başlamamıştı. Başlangıçta Avusturyalıların getirdiği hediyelerle başladı ancak bu, saatler için bir pazarın başlamasıyla sonuçlanacaktı. Avrupalı saatçiler, Osmanlı halkının zevk ve ihtiyaçlarına göre tasarlanmış saatler üretmeye başladılar. Bunu hem ayın evrelerini göstererek hem de Osmanlı rakamlarını kullanarak yaptılar.

Mekanik saatlere olan bu yüksek talep nedeniyle, Sadrazam Takiyüddin'den tam ezan vaktini gösterecek bir saat yaratmasını istedi. Bu, kısa ömürlü rasathanedeki araştırmaları boyunca kullandığı "el-Kawakib al-Durriya fi Bengamat al-Devriyya" adlı mekanik saatlerin yapımına ilişkin ilk kitabını MS 1563'te yazmaya yöneltecektir.  O, "gök cisimlerinin hareketinin gerçek hermetik ve damıtılmış algısını" getirmenin avantajlı olacağına inanıyordu.  Takiyüddin, saatlerin nasıl çalıştığını daha iyi anlamak için, Semiz Ali Paşa'nın hazinesine girmenin yanı sıra birçok Avrupalı saatçiden bilgi almaya zaman ayırdı.ve sahip olduğu birçok saatten öğrenebileceği her şeyi öğrendi.

Sadrazamın hazinesindeki Takiyüddin saatlerin üç farklı tipini inceledi. Bu üçü ağırlık tahrikli, yay tahrikli ve manivela kaçışıyla tahrik ediliyordu. Bu üç tür saat hakkında yazmış, aynı zamanda cep saatleri ve astronomik saatlerle ilgili yorumlar da yapmıştır. Baş Astronom olarak Takiyüddin mekanik bir astronomik saat yarattı . Bu saat, Konstantinopolis gözlemevinde daha kesin ölçümlere izin vermek için yapılmıştır . Yukarıda belirtildiği gibi, bu saatin yaratılmasının on altıncı yüzyılın en önemli astronomik keşiflerinden biri olduğu düşünülüyordu. Takiyüddin, her dakikası beş saniyeden oluşan, saatleri, dakikaları ve saniyeleri gösteren üç kadranlı mekanik bir saat yaptı. Bu saatten sonra Osmanlı İmparatorluğu'nda saatçiliğin büyük bir kısmının Avrupalılar tarafından devralındığı göz önüne alındığında, Takiyüddin'in mekanik saatler konusundaki çalışmalarının hiç devam edip etmediği bilinmemektedir .