Seon (yemek)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Seon, patlıcan, kabak, salatalık veya Napa lahanası gibi buharda pişirilmiş sebzelerden yapılan ve etle doldurulan yerel Kore yemeklerine verilen ad.

Buharda pişirilmeyle aynı şekilde pişirilir, ancak ana malzemeleri et ve deniz ürünleri gibi hayvansal gıdalar olan yiyeceklerin aksine bitkisel yiyeceklerin olduğu yemekler arasında birtakım farklar vardır. Ancak ön pişirme sırasında hayvansal gıdalar genellikle ana malzemelerdir. Malzemeleri sebze ürünleri olan bazı buharda pişirilmiş yemekler de vardır, bu yüzden genel konsept net değildir. Bununla birlikte, buharda pişirmeden yapılanın bir özelliği olarak, kullanılan hayvansal içerikler genellikle balıklarla sınırlıdır ve ana içerik olarak daha çok sığır eti, domuz eti, tavuk çeşitleri kullanılır.

Ek olarak, önceden pişirilmiş yemekler, ana malzeme olarak doldurma usulü ile pişirilen, buharda pişirilen ve ardından sirke veya hardal sosu ile tatlandırılan ile aynı tarifleri paylaşır. Örneğin, dana etiyle buharda pişirilmiş balkabağı üzerine bir kılıfla yapılan bir yiyeceğe "balkabağı hattı" denir, ancak dana eti olmadan buharda pişirilen ve üzerine baharatla doldurulan bir yiyeceğe buharda "pişmiş kabak" denir. Bu nedenle bu tarifler, sebze (ya da et) ile kesilmiş ve buharda pişirilmiş yemekler olarak nitelendirilebilir.

Hazırlanması[değiştir | kaynağı değiştir]

Diğer seon yemekler arasında gajiseon, kızarmış patlıcan, gochuseon, biberle kızartılmış donggwaseon, kavrulmuş kış kavunu, Museon ste, buharda pişmiş turp, baechuseon kızarmış lahana ve dubuseon kızarmış tofu bulunur. Bir Hobakseon veya Oiseon yapmak için bir salatalık (eğer yoksa kabak) yaklaşık 4 ila 5 cm'lik parçalar halinde kesilir. Bu uzunlukta ve sonra dörde bölünmüş olarak, parçalar hafifçe tuzlandırılır ve ardından suyunu boşaltmak için hafifçe sıkılır. Sığır eti veya tavuk, soğanla birlikte doğranır ve uygun baharatlarla karıştırılarak doldurulur. Ardından hazırlanan salatalığın parçaları etle doldurularak tencereye konur. Bundan sonra, sebze suyunun kısmen sıvıyla kaplanana kadar konulan malzemeler üzerine dökülmesi ile hazırlamaya devam edilir. Islatılmış ve doldurulmuş salatalık yaklaşık 5-10 dakika sosu ile kaynatılır veya buharda pişirilir. Tabak, gomyeong'a benzer şekilde salatalığın üzerine seogi dilimleri (Umbilicaria esculenta), biber ipleri ve yumurta garnitürü ile servis edilir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Ginsengli tarif, 17. yüzyılın ortalarında yazılan 'Food Dimibang'da kayıtlıdır. (Üzerine dökün, zencefili doğrayın ve tekrar kaynatma soya sosuna batırın ve kullanırken sirke ile birlikte hazırlayın.) Bu nedenle, bugünün çizgisinin aksine, doldurma veya buharlama ekleme kavramları yoktur. Kehribar çizgisinin tarifi, 19. yüzyılın sonlarında kaydedilmiştir. Sukyi, "yumurtalar ezilir ve üzerine çam fıstığı serpilir" diyor. Ancak 1930'lu yıllarda yazılan 'Chosun Pişirme Yöntemi' gibi tariflerde ringa, taegeukseon, koyun ve yumurta gibi hayvansal gıdalardan yapılan tarifler hala kaydedilmekte ve kavramın bugüne kadar net bir şekilde özetlenmediği görülmektedir.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]