İçeriğe atla

Satyrium spini

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Satyrium spini
Korunma durumu
Değerlendirilmedi (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Arthropoda
Sınıf: Insecta
Takım: Lepidoptera
Familya: Lycaenidae
Cins: Satyrium
Tür: S. spini
İkili adlandırma
Satyrium spini
Sinonimler
  • Papilio spini [Denis & Schiffermüller], 1775
  • Papilio lynceus Esper, 1779
  • Nordmannia spini ([Denis & Schiffermüller], 1775)
  • Strymonidia spini ([Denis & Schiffermüller], 1775)

Satyrium spini, Satyrium cinsine bağlı kuzey yarımkürenin ılıman, arktik altı ve subtropikal bölgelerinde bulunan bir hayvan türüdür.[1]

Dağılım ve habitat[değiştir | kaynağı değiştir]

Satyrium spini yaklaşık 54. kuzey enlemine kadar Güney ile Güneydoğu Avrupa ve Orta Avrupa'da yayılış gösterir. Portekiz, İspanya, Fransa, İtalya'nın kuzeydoğusu, İsviçre, Avusturya, Almanya, Polonya, Macaristan, Hırvatistan, Yunanistan, Türkiye ve doğuda Irak ve İran bulunduğu ülkeler arasında yer alır.[2] Fransa'nın kuzeybatısı, Hollanda, İskandinavya, Estonya veya Letonya'nın kuzeybatısında ise bulunmazken, İtalya'nın geniş bir kesiminde ve Akdeniz'deki adalarda da yaşam alanları bulunmamaktadır. Bu tür esas olarak ormanlık açıklıklar, meralar, hafif ağaçlıklı dağ yamaçları ve gür çayırlar dahil olmak üzere sıcak, kuru, çalılık habitatlarda bulunur. Genellikle deniz seviyesi ile 1500m arasındaki rakımlarda bulunmasına rağmen, Yunanistan'da 2000 metreye kadar olan yüksekliklerde kolonilere rastlanmıştır.[2] Türkiye'de meşeliklerde, kuru vadilerde, söğüt ve kavaklıklarda, terk edilmiş tarım alanlarında ve dere kenarlarında gözlenmiştir. Kanatlarının altındaki düz beyaz çizgileriyle tanınan Satyrium spini, Ege Bölgesi dışında tüm bölgelerde bahar aylarında gözlemlenir.[3]

Yaşam döngüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Tek kuluçkalı olan Satyrium spini, bölgeye ve rakıma bağlı olarak mayıs sonundan ağustos başına kadar uçar. Yumurtalar, genellikle bir çatala yakın olarak bitkilerin odunsu dalları üzerine genellikle 3-5 kişilik gruplar halinde serilir. Belirgin bir mikropil ile kirli beyazımsı bir renktedirler ve ince bir ağ olan poligonal çöküntüleriyle kaplıdırlar. Tırtıl ağaç biti şeklindedir ancak iyi tanımlanmış segmentlere sahiptir. Yeşil, hafif tüylü ve sırt boyunca bir çift kırık krem şeritle işaretlenmiştir.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "GBIF". 8 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2024. 
  2. ^ a b "Blue-spot Hairstreak Satyrium spini". Learnaboutbutterflies. 5 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2021. 
  3. ^ "Türkiye'nin Kelebekleri" (PDF). Bilim ve Teknik, 522. TÜBİTAK. Mayıs 2011. 1 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 1 Eylül 2021.