SOBR

Vikipedi, özgür ansiklopedi

SOBR, (Rusça: Специальные отряды быстрого реагирования, Latin harfleriyle Spezialnyj Otrjad Bystrogo Reagirovania), Rusya Ulusal Muhafızları'nın özel harekât birimidir. Rusya İçişleri Bakanlığı'nın OMON ve SOBR birimleri, 2016 yılında yeni oluşturulan Ulusal Muhafızlar bünyesine dahil edildi.[1]

Teşkilat yapısı ve görevleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel Birim SOBR'nin temel görevleri, uyuşturucu ve beyaz yaka suçları gibi belirli suç türlerinin araştırılması ve bunlarla mücadelede polis birimlerini desteklemek, rehin alma, saldırı ve şiddet suçlularının tutuklanması gibi tehlikeli operasyonları desteklemek ve tehlike altındaki tanıkları, mağdurları, hakimleri ve savcıları korumaktır. SOBR, aynı zamanda cumhurbaşkanı ve başbakanın kişisel güvenliğinden de sorumludur.

Birimde keskin nişancılar, dalgıçlar, öncüler ve diğer uzmanlar gibi çeşitli uzmanlaşmış bölümler bulunmaktadır.Çeçen Savaşları'nda da görev yapan SOBR'nin Rusya Federasyonu'nun her bölgesinde birimleri bulunmaktadır.[2] Bunlar şunları içerir:

Kaliningrad Oblastı: SOBR „Viking“

Novgorod Oblastı: SOBR „Rubin“

Moskova Oblastı: SOBR „Bulat“

Sankt Peterburg: SOBR „Granit“

Çeçenistan: SOBR „Terek“

Kırım: SOBR „Khalzan“

İşkence ve infaz iddiaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Avrupa Birliği, Çeçen SOBR birimi Terek'i işkence ve infazlarla suçluyor.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Russlands neue Nationalgarde - Stiftung Wissenschaft und Politik". web.archive.org. 17 Haziran 2023. 17 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2023. 
  2. ^ "Not Secret: This Russian Special Forces Group Is Tough as Nails | The National Interest". web.archive.org. 17 Haziran 2023. 17 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2023. 
  3. ^ "Ramsan-Kadyrow-Statthalter in Deutschland: Der Botschafter des Bösen - DER SPIEGEL". web.archive.org. 17 Haziran 2023. 17 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2023.