Robert D. Holtz

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Robert D. Holtz
Doğum1940 (83-84 yaşında)
MilliyetAmerikalı
ÖdüllerEmeritus Profesörlük unvanı
Kariyeri
DalıJeoteknik
Çalıştığı kurumlarPurdue Üniversitesi
Kaliforniya Eyalet Üniversitesi
Washington Üniversitesi
Doktora
danışmanı
Arthur Casagrande

Robert D. Holtz (d. 1940), Amerikalı bir inşaat mühendisidir. Holtz, Minnesota Üniversitesi'nde 1960'ta inşaat mühendisliği lisans ve 1962'de ise yüksek lisans derecesini aldı. 1966'da Harvard Üniversitesi'nde Arthur Casagrande ile zemin mekaniği üzerine yüksek lisans eğitimini tamamladı. 1970 yılında Northwestern Üniversitesi'nden doktorasını aldı. 1988'de Washington Üniversitesi'nde Profesör olmadan önce Sacramento'daki Purdue Üniversitesi ve şu anda Fahri Profesör olduğu California Eyalet Üniversitesi'nde ders verdi. Ayrıca İsveç Jeoteknik Enstitüsü, Kaliforniya Su Kaynakları Departmanı ve Kanada Ulusal Araştırma Konseyi için çalıştı. Milano, Paris ve Chicago'da danışmanlık mühendisi olarak çalıştı.[1]

Özellikle jeosentetikler ve zemin iyileştirme (örneğin güçlendirilmiş toprak, Geotekstil Güçlendirilmiş Toprak (GRS) ile ilgilenir.

Robert D. Holtz ve William D. Kovacs tarafından yazılan “Jeoteknik Mühendisliğine Giriş”. Orijinal olarak AA Holtz & Kovacs – “An Introduction to Geotechnical Engineering” tanınmıştır.[2] Kitap jeoteknik alanında bir klasik olarak kabul edilir ve jeoteknik mühendisleri için hem ders kitabı hem pratik rehber kitabıdır. Kitapta zeminlerin indeks ve sınıflamaya esas özellikleri, zemin sınıflaması, kil mineralleri ve zemin yapısı, kompaksiyon; zemin suyundaki kılcallık, büzülme, şişme, don etkisi, permeabilite, sızma, efektif gerilme; konsolidasyon ve konsolidasyon oturmaları, mohr dairesi, yenilme teorileri, gerilme izleri, kumların killerin kesme dayanımı vb. hakkında bilgiler vardır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Robert D. Holtz". 15 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2020. 
  2. ^ Sheahan, Robert D. Holtz, William D. Kovacs, Thomas C. (2011). An Introduction to Geotechnical Engineering (2nd ed. bas.). Upper Saddle River, NJ: Pearson. ISBN 978-0132496346.