İçeriğe atla

Portal:Türkiye/İçerik

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Seçilen Madde

düzenle

Seçilen Resim

düzenle
Ankara, tarihi boyunca pek çok isimle anılmıştır. Şehir, Frigler, Galatlar ve Romalılar (Klasik, Helenistik ve Bizans dönemlerinde) tarafından gemi çapası anlamına gelen Ἄγκυρα (Anküra okunur) olarak adlandırıldı; bu ad Latin harfleri ile Batılı kaynaklarda Ankyra ve Ancyra olarak yazılmıştır. Ankara, Arap kaynaklarında Beldei-el Selasil, Mamuriye ve Ma'muriye-i Selâse olarak geçer. Yunanca 'Anküra' olarak telaffuz edilen şehrin adı Araplarca korunmuştu, Türklerin Anadolu'ya gelmesinden sonra bu ad Ankara ve Engürü olarak değişime uğradı, Batı dillerine de Angora olarak geçti. Engürü adı Arapça ekiyle Engüriye olmuştur. Ankara'yı egemenliğinde tutan devletler tarafından basılan sikkelerde beliren resmî ad, Selçuklularda Ankara, İlhanlılar döneminde Engürü ve Engüriye, Osmanlı Devletinde Engürü ve Ankara olmuştur. Osmanlılarda 16. yy'dan itibaren şehrin adı resmen Ankara (آنقره) olmasına rağmen onu izleyen yüzyıllar boyunca halk tarafından Engürü, Batılılar tarafından ise Angora olarak adlandırılmaya devam etmiştir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan sonra diğer adların kullanımı son bulmuş ve Ankara adı evrenselleşmiştir. Ankara civarında Hititlerden ve daha önceki medeniyetlerden kalma çeşitli arkeolojik siteler olmakla beraber bunların adları bilinmemektedir. (Devamı...)
Özellikle Türk mutfağına özgü olan tatlı Baklava
Üreten:Kultigin

Seçilen Biyografi

düzenle
Seçilen Yerleşim Yeri düzenle
Mustafa Kemal Atatürk, (1935'ten sonra Kamâl Atatürk; d. 1881, Selanik - ö. 10 Kasım 1938, İstanbul), Türkiye'nin ilk cumhurbaşkanı olan Türk mareşal ve devlet adamı. 1919 yılında başlattığı Ulusal Kurtuluş Mücadelesi'nin önderliğini yapmış; daha sonra, modern Türkiye'yi oluşturan devrim ve reformları gerçekleştirmiştir. Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyet Halk Partisi'ni kurmuş ve ilk genel başkanı olmuştur. Osmanlı ve Türk ordularında subay olarak görev yapmış; 1921 tarihli Sakarya Meydan Muharebesi'nden sonra "Gazi" unvanını almış ve mareşalliğe yükselmiştir. 1938 yılındaki ölümüne kadar arka arkaya 4 kez cumhurbaşkanı seçilen Atatürk, bu görevi en uzun süre yürüten cumhurbaşkanı olmuştur. (Devamı...)
Kars, Türkiye'nin kuzeydoğu kesiminde yer alan aynı adlı ilin merkez ilçesidir. Karsın İsmi Gürcüce'de Karsikalaki olan Kapışehrinden Gelmiştir.

Ermenistan ülkesine komşu olan merkez ilçeye bağlı, yirmi iki mahalle ve yetmiş köy bulunmaktadır. Rakımı bakımından Türkiye'nin en yüksek il merkezi olan Kars, köyleri ile birlikte nüfusu yüz bini aşan şehirlerden birisidir (Şehir merkezi: 76.992, toplam: 110.443). Çeşitli etnisitelerin birlikte yaşadığı il merkezinde kültürel farklılıklardan ve zenginliklerden bahsetmek mümkün olup kozmopolit bir yapı sözkonusudur. Kars, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2023 yılı için Türkiye Turizm Stratejisi 2023 ve Turizm Stratejisi Eylem Planı kapsamına alınan 15 il merkezinden birisidir. Bu proje ile hedeflenen, il merkezlerini "Kültür Turizmi Geliştirilecek Marka Kentler" ilan edip gelişmelerini sağlamaktır.

Kars, geçmişte Bagratlı Krallığı'na ve Cenub-i Garbi Kafkas Hükümeti'ne (Güneybatı Kafkasya Cumhuriyeti) başkentlik yapmış bir sınır şehridir. Bu özelliği ile Türkiye'de herhangi bir ülkeye başkentlik yapmış ender şehirlerden birisidir. (Devamı...)

Biliyor muydunuz?

düzenle

Ulusal Semboller

düzenle

Mehmed Baha Bey, 1900'ler

  • "Osmanlı İmparatorluğu'ndaki ilk Osmanlıca müzik dergisi olan Âlem-i Musiki, 1 Ekim 1919'da Mehmed Baha Bey (resimde) tarafından yayımlanmıştır."
  • "Türkiye'nin Konya ilinin merkezine bağlı Karatay ilçesinde yer alan Alâeddin Tepesi'ne yapılan ilk yerleşimler MÖ 3000'lerde, Erken Tunç Çağında yapılmıştır."
  • "Elif Şafak; İskender romanının kapağında, kitaba adını veren İskender karakteri olarak yer aldı."
  • "12 Haziran 2011 seçimleri sonucu meclise girmeye hak kazanan bazı milletvekillerinin tutuklu olması ve tahliye edilmemesi ile Hatip Dicle'nin vekilliğinin düşürülmesi sonucu TBMM'de yemin krizi ortaya çıktı."
  • "Türkiye'de nükleer çalışmalar, nükleer teknolojiye sahip olmayan pek çok Avrupa ülkesiyle eş zamanlı olarak "Atom enerjisinin barışçı amaçlarla kullanılması" konusunda düzenlenen 1. Cenevre Konferansı'ndan hemen sonra 1955 yılında başlatılmıştır."
  • Türkiye Cumhuriyeti Sembolleri
    Türkiye Bayrağı
    Türkiye Bayrağı
    Türk Bayrağı Türkiye arması
    (De facto)

    Slogan: Egemenlik kayıtsız şartsız Milletindir


    Ulusal marşı: İstiklal Marşı


    Ulusal bayramları: 29 Ekim, 23 Nisan, 19 Mayıs, 30 Ağustos, 15 Temmuz

    Yapabilecekleriniz

    düzenle
    Türkiye'nin Coğrafi Bölgeleri düzenle
    Türkiye'nin coğrafi bölgeleri
    Türkiye'nin coğrafi bölgeleri