Pointe du Hoc

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Pointe du Hoc, [pwɛ̃t dy ɔk] (yanlış olarak Pointe du Hoe olarak da adlandırılır), Fransa'nın Normandiya bölgesindeki Calvados sahilinde, Müttefikler tarafından Omaha Plajı olarak adlandırılan sahil kesiminden yaklaşık 6,4 kilometre uzaklıkta, 500 metre uzunluğunda ve yaklaşık 30 metre yüksekliğinde bir kayalıktır. İkinci Dünya Savaşı'ndaki Overlord Harekâtı sırasında D-Day'de bir ABD Ranger taburu Pointe du Hoc'taki Alman mevzilerini ele geçirmiştir.

İkinci Dünya Savaşı'nda Pointe du Hoc, bir dizi Alman sığınağının ve makineli tüfek direğinin bulunduğu yerdi. Normandiya'nın işgalinden önce Alman ordusu bölgeyi beton kazamatlar ve silah çukurlarıyla güçlendirdi. D Günü'nde, Amerika Birleşik Devletleri Ordusu ranger taburu, uçurumlara tırmandıktan sonra Pointe du Hoc'a saldırdı ve onu ele geçirdi. Dwight D. Eisenhower'ın da aralarında bulunduğu Amerikan generalleri, buranın yakındaki sahil saldırılarını yavaşlatabilecek toplar barındırdığını belirlemişti.

İki günlük savaşın sonunda, 225+ kişilik ilk Ranger çıkarma kuvveti yaklaşık 90 savaşçıya düşürüldü.[1][2] Çatışmanın ardından, Fransız sivillerin çatışmada Alman tarafını desteklediği tespit edildi. Amerikan askerlerine ateş açtığı veya Almanlar için gözcülük yaptığı belirlenen Fransız siviller idam edildi.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bahmanyar, Mir (2006). Shadow Warriors: a History of the US Army Rangers. Osprey Publishing. ss. 48-49. ISBN 1-84603-142-7. 
  2. ^ Piehler, G. Kurt (2010). The United States and the Second World War: New Perspectives on Diplomacy, War, and the Home Front. Fordham University Press. s. 161. ISBN 978-0-8232-3120-1. 
  3. ^ Beevor, Antony. "D-Day: The Battle for Normandy". (New York: Penguin, 2009), p. 106