Peter B. Armentrout

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Peter B. Armentrout
Doğum13 Mart 1953 (71 yaşında)
MilliyetAmerika Birleşik Devletleri
EğitimCase Western Reserve Üniversitesi
Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü
Resmî sitechem.utah.edu/directory/armentrout/
Kariyeri
DalıKimyager
Çalıştığı kurumlarUtah Üniversitesi, Bell Labs
TezMechanistic and thermochemical studies of the reactions of transition metal ions and uranium ions with small molecules in the gas phase (1980)
Doktora
danışmanı
Jesse L. Beauchamp

Peter B. Armentrout (d. 13 Mart 1953), Amerikalı bilim insanı. Termokimya, kinetik ve basit ve karmaşık kimyasal reaksiyonların dinamiği üzerine bir araştırmacıdır. Utah Üniversitesi Kimya Profesörüdür.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Armentrout, lisans derecesini 1975 yılında Case Western Reserve Üniversitesi'nden aldı ve 1980 yılında Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nden doktora derecesini aldı. Bu çalışmalar sırasında termodinamik durumlar hakkında yayınlanan bilgilerin çoğunun güvenilir olmadığını veya farklı biçimlerde sunulduğunu tespit etti. Bir araştırma profesörü olduğunda, bu hayal kırıklığını son derece hassas termodinamik ölçümler sağlayan yönlendirilmiş iyon ışını tandem kütle spektrometresini icat etmek ve inşa etmek için motivasyon olarak kullandı. Elindeki bu araçla, gelişmiş bilgisayar algoritmaları da dâhil olmak üzere bu ölçümleri analiz etmek için araçlar icat etmeye veya geliştirmeye devam etti. Geçiş metallerinin özellikleri hakkında çok fazla veri yayımladı ve en son biyolojik sistemlerin termodinamik özellikleri üzerinde çalıştı.[1]

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1984-1989 Ulusal Bilim Vakfı Başkanlık Genç Araştırmacı Ödülü
  • 2001 Biemann Madalyası[2]
  • Case Western Kimya Bölümü - Yılın En İyi Mezunu
  • Amerikan Kimya Derneği Utah Bölümü - Kimya Ödülü
  • Phi Kappa Phi Onur Topluluğu Üyesi
  • 2009 Amerikan Kimya Derneği - Kütle Spektrometrisinde Üstün Başarı Ödülü

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Chemical & Engineering News, 19 January 2009, "2009 ACS National Award Winners", pp. 72-73
  2. ^ Bierbaum (2002). "Focus on ion thermochemistry in honor of Peter B. Armentrout, recipient of the 2001 Biemann Medal". Journal of the American Society for Mass Spectrometry. 13 (5): 417-418.