Osman Yaşar Tanaçan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Osman Yaşar Tanaçan
Doğum29 Ekim 1942 (81 yaşında)
Eskişehir, Türkiye
Meslek
İkametEskişehir
MilliyetTürk
EğitimHava Astsubay Meslek Yüksekokulu
Önemli ödülleri
  • 2013 Yunus Emre Ödülleri
EvlilikEvli
Çocuklar1

Osman Yaşar Tanaçan (d. 29 Ekim 1942), Türk fotoğraf sanatçısı, yazar ve şairdir.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Fotoğrafa 16 yaşında başladı. Eskişehir'de doğdu. Lise öğrenimi sırasında Hava Astsubay Meslek Yüksekokulu'na girdi. 1963 yılında katıldığı Hava Kuvvetleri'nde Hava Kuvvet İstihbarat Astsubayı olarak 22 yıl görev yaptı. 1 Mayıs 1983 tarihinde kendi isteğiyle emekli oldu. Görev süresi içerisinde 1967 yılında 1 yıl süreyle Hava Lisan Okulu'nda İngilizce öğrenimi gördü. Hava Kuvvetleri'nde kullanılmak üzere foto laboratuvar el kitabı hazırladı. Askeri fotoğrafların yanı sıra 1972-1985 yılları arasında Halk Eğitim Merkezi, Eğitim Araçları Merkezi, E.İ.T.İ Akademisi AKÇE, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu gibi çokça kurumda fotoğraf sanatı öğreticisi olarak görev yaptı. 1973 İl Yıllığı ve Eskişehir Turizm Broşürü fotoğraf ve slaytlarını hazırladı. 1977 yılında Eskişehir Emniyet Müdürlüğü Fotoğraf Laboratuvarı parmak izi fotoğrafı ve sinema çekimi bölümünün modernizasyonu yaparak teknik personelin eğitmenliğini üstlendi. 25 Ocak 1984'te Eskişehir Valiliği adına Ankara'da Tarihi Turistik Eskişehir adlı fotoğraf sergisini, aynı yıl Bolu'da Fotoğraflarla Atatürk adlı sergiyi gerçekleştirdi. İlk kişisel sergisi İlimizden Yöremizden fotoğraf sergisidir. İkinci ve üçüncü sergileri Ankara Türk-İş Sanat Galerisi ve Konya Nalçacılar Akbank Sanat Galerisi'nde Tarihte ve Bugün Eskişehir ve 1985 yılında Eskişehir Sanayi Fotoğraf Sergisi'dir. 1992 yılında Eskişehir Süper TV'de Fotoğraf Dünyası adlı canlı yayında programlar gerçekleştirdi. 1977 yılında Amatör Objektifler adı altında Eskişehir'de ilk fotoğraf yarışmasını gerçekleştirmiştir.

Şu an yayına hazırlanan 2 adet kitabi bulunmaktadır. Eskişehir Halk Eğitim Merkezi Tiyatrosu bünyesinde Maksim Gorki'nin 4 perdelik oyunu Ayaktakımı Arasında'nın yönetmenliği ve başkanlığını yapmıştır. Çocuk oyunları yazmış oyun yazarıdır, Birçok oyunu yönetmiş tiyatro Yönetmenidir

Halen çokça fotoğraf sevdalısı öğrencisi ile birlikte çalışmalarını sürdürmektedir. Kullandığı araçların sayısı bugün yüzlere ulaştı. Arşivindeki fotoğrafların sayısı da yüz binlerle ölçülmektedir. Sahip olduğu yüzlerce fotoğraf makinesi, fotoğraf ve fotoğraf sanatı ile ilgili birikimi bir müze yapılmak üzere bağışlamıştır. 2017 yılında Eskişehir'de Odunpazarı Belediyesi, Tarihi Odunpazarı Bölgesi’nde yer alan Kurşunlu Külliyesi’nde eskiden nikah salonu olarak kullanılan alanı, Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi’ne dönüştürmüştür. Müzede; Osman Yaşar Tanaçan tarafından bağışlanan 372 adet fotoğraf makinesi, fotoğraflar, fotoğrafçılıkta kullanılan çeşitli aletler, kitap ve dergilerden oluşan bir koleksiyon yer almaktadır.[1]

Dr. Günseli Naymansoy'un kaleme aldığı Eskişehir'e Emek Verenler adlı eserinde de Osman Yaşar Tanaçan'a değinilmiş, çalışmalarından bahsedilmiştir.

Kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Fotoğraf Üzerine Notlar
  • Fotolaboratuvar El kitabı

Hakkında Yazılan Biyografiler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Osman Yaşar Tanaçan (Meryem Taştan, 2009 Eskişehir Anadolu Üniversitesi)

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 2013 Yunus Emre Ödülleri

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ A.Ş, Glia İnovasyon Bilgi Teknolojileri. "Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi - Eskişehir Odunpazarı Belediyesi". odunpazari.bel.tr. 20 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2023.