Murat Cemal Yalçıntan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Murat Cemal Yalçıntan
Doğum1971
Erzurum, Türkiye
EğitimMimar Sinan Üniversitesi, Londra Ekonomi Okulu
MeslekAkademisyen, şehir plancısı.

Prof. Dr. Murat Cemal Yalçıntan (d. 1971), Türk akademisyen, şehir ve bölge plancısı.

1971'de Erzurum'da doğdu. Kadıköy Anadolu Lisesi'nin ardından, 1993 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nden mezun oldu. Aynı bölümde yürüttüğü yüksek lisans çalışmalarını "Kentsel Korumanın Ekonomik Yönleri" üzerine yazdığı tez ile 1995 yılında tamamladı. Doktora çalışmasını "Küreselleşmenin Kentsel Siyasete Etkileri - Koç Üniversitesi örnek çalışması" (Impacts of Economic Globalisation on the Local Politics of Istanbul: The Case of Koc University) isimli tez ile Londra'da Londra Ekonomi Okulu & Political Science (LSE)'de tamamladı.

1994 yılında Milliyet Gazetesi Sosyal Bilimler Anadalı Araştırma Yarışmasında, "Kentleşme ve Siyasal Yapılaşma" adlı eserle arkadaşlarıyla birlikte, birincilik ödülünü almıştır. 2000 yılında 3. Yol Politikaları üzerine derlediği kitabı Büke Yayınları'ndan yayınlanmıştır. Ayrıca çeşitli gazete ve dergilerde birçok köşe yazısı ve makale yayınlamıştır. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yaptırılan Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesindeki 10 ilin Çevre Düzeni Planı yapım işinin danışmanlarından biridir.

Halen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nde öğretim üyesi olarak görev yapmakta; Kent Planlama, Yerel Siyaset, Kentsel Politikalar, Yerel Ekonomik Kalkınma, Küreselleşme, Araştırma Yöntemleri konularında dersler vermektedir. Yalçıntan, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nde Bölüm Başkanlığı görevine 2021 yılında başlamıştır. Haziran 2022'ye kadar yürütmektedir.[1] Bu tarihten itibaren Bölüm Başkanlığı görevini Prof. Dr. Mehmet Rıfat Akbulut'a devretmiştir.[2]

Kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Üçüncü Yol Arayışları ve Türkiye, Büke Yayınları, İstanbul, 2000.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "ŞBP Bölüm Başkanlığı". msgsu.edu.tr. MSGSÜ. 19 Ağustos 2021. 10 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2021. 
  2. ^ "MSGSÜ Akbis". akbis.msgsu.edu.tr. MSGSÜ. 4 Aralık 2022. 4 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]