Masaüstü araması

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bu sayfa hızlı silinmeye adaydır!


Hızlı Sil Bu sayfa, Vikipedi'nin hızlı silme politikası gereğince silinmesi için etiketlenmiştir ve bir hizmetli tarafından incelemeyi beklemektedir.
Sayfanın silinmemesi gerektiğini düşünüyorsanız, gerekçenizi tartışma sayfasında belirtiniz ya da silinmeyi gerektiren durumu ortadan kaldıracak şekilde sayfayı düzenleyiniz.
Sağdaki "Göster" düğmesine tıklayarak hızlı silme koşullarına göz atabilirsiniz

(Lütfen bu metni sadece gerekli kuralları hatırlamak için kullanın, VP:HS sayfasındaki kuralları bildiğinizden emin olun. İlgili kriterin aşağıdaki kısaltmalar dışında ek şartları olabilir.)

G1: Anlamsız karakter dizisi — G2: Deneme — G3: Vandalizm — G4: Önceden silinmiş metin — G6: Kullanıcı talebi — G7: Silinmiş sayfanın tartışması — G8: Temizlik amacıyla — G9: Telif — G10: Saldırı — G11: Reklam — G12: İlgisiz tartışma

M1: Taslak kriterlerini sağlamayan madde — M2: Farklı bir dildeki madde — M3: İçeriksiz madde — M4: Başka bir Wikimedia projesine aktarılan madde — M6: Kayda değer olmayan konulu madde — M8: Düzen ve ansiklopediklik açısından uygunsuz madde — M9: Makine çevirisiyle oluşturulmuş madde

Y1: Boşa yönlendirme — Y2: Kötü yönlendirme — Y3: Farklı isim alanları arasında yönlendirme

D1: Çift kopya dosya — D2: Bozuk/boş dosya — D3: Uygunsuz lisanslı dosya — D6: Adil kullanımı hatalı belirtilmiş dosya — D8: Ansiklopedik açıdan değersiz dosya - D9: Kullanışsız dosya - D10: Vektörel dosya - D11: Şüpheli dosya - D12: Tanımlanamayan dosya - D13: İçeriği kaynaklandırılamayan dosya

K1: Boş kategori — K2: Yeniden isimlendirme kategorisi — K3: Şablon kategorisi

KS2: Var olmayan kullanıcı — KS3: Adil kullanım galerisi — KS4: İlgisiz kullanıcı sayfası

Ş1: Kışkırtıcı/bölücü şablon — Ş2: Kullanılmayan şablon

P1: Madde olarak silinebilecek portal — P2: Kriterleri sağlamayan portal

Hizmetliler için: Lütfen sayfanın geçmişini incelemeden silme işlemini gerçekleştirmeyiniz.


Gerekçe: niteliksiz çeviri
İsteyen: Bu sayfa üzerindeki en son değişiklik, 66 saniye önce InternetArchiveBot (katkılar | kayıtlar) tarafından gerçekleştirildi.

Masaüstü arama araçları, internette arama yapmak yerine kullanıcının kendi bilgisayar dosyaları üzerinde arama yapar. Bu araçlar kullanıcın bilgisayarındaki web tarayıcı geçmişi, e posta arşivleri , metin belgeleri, ses dosyaları, resimler ve videolar olmak üzere bilgileri bulmak , ulaşmak için tasarlanmıştır. Bir çok , çeşitli masaüstü arama programları mevcuttur. Örnekler listede mevcuttur. Masaüstü arama programlarından bir çoğu bağımsız uygulamalardır.

Amacı ve Kolaylıkları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kullanıcılar kişisel ve kurumsal bilgisayarlarında çeşitli formatlarda büyük miktarlarda dosya depolamaktadır. Bu sebeple, dosya sistemi içinde belirli bir dosyayı, aranan bir dosyayı bulmak zorlu bir iştir. Bir arama sorgusunun sonuçlarını dosya sistemi üzerinde sıralamak için çeşitli teknikleri de örnek alarak masaüstü arama problemini ele alınmaktadır. İlk olarak, çeşitli dosya özelliklerine (örneğin; dosya adı, erişim tarihi, dosya boyutu vb.) dayalı temel sıralama teknikleri dikkate alınır. Daha sonra, öğrenmeye dayalı iki sıralama şeması sunulur ve bunların temel sıralama yöntemlerinden daha etkili olduğu gösterilir.[1]

Google Desktop, Google tarafından geliştirilen, Microsoft Windows, Mac OS X, GNU/Linux platformlarında kullanılan bir masaüstü arama yazılımıdır. Program kullanıcıya bilgisayarlarındaki dosyalar, e postalar, önbelleklerindeki web sayfaları içinde arama yapmasına imkan sağlar.

Teknolojiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir çok masaüstü arama motoru, büyük miktarlarda veri ararken performansı arttırmak için bir dizin veri tabanı oluşturur ve sürdürür. Dizin oluşturma çoğunlukla bilgisayar boştayken gerçekleşir ve çoğu arama programı, taşınabilir bir bilgisayar pille çalışıyorsa güç tasarrufu oluşturmak için dizin oluşturmayı askıya alabilecek şekilde ayarlayabilir. Ancak dikkate alınması gereken istisnalar da vardır: aramaları içerik yerine yalnızca dosya adları üzerinden gerçekleştiren Voidtools'un Her şey Arama Motoru[2] dizini yalnızca birkaç saniye içinde sıfırdan oluşturulabilir. Bir başka istisna durumu ise herhangi bir indeks oluşturmadan dosya içerikleri ve dosya adları üzerinde arama yapan Vegnos Masaüstü Arama Motorudur.[3] Bir sorgu gerçekleştirildiğinde bir dizin de güncel olmayabilir. Bu durumda, döndürülen sonuçlar doğru olmayacaktır(yani, artık orada olman bir isabet gösterilebilir ve aslında bir isabet olan bir dosya gösterilmeyebilir). Bazı ürünler, yazılıma gerçek zamanlı indeksleme işlevi eklenerek bu dezavantajı gidermeye çalışmıştır. İndekslememenin dezavantajları vardır. Yani, bir sorguyu tamamlama zamanı önemli olabilir ve yayınlanan sorgu aynı zamanda kaynak açısından da yoğun olabilir.

Masaüstü arama araçları genellikle dosyalar hakkında 3 bilgi toplar:

  • dosya ve klasör adları
  • MP3, JPG ve JPEG gibi türlerindeki başlıklar yazarlar yorumlar gibi meta veriler
  • araç tarafından desteklenen belge türleri için dosya içeriği

Platformlar ve geçmişleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Windows[değiştir | kaynağı değiştir]

"Verimli ve hızlı aramayı kolaylaştırmak için dosyalardan içerik çıkaran ve indekslenmiş bir katalog oluşturan bir temel hizmet" olan Dizin oluşturma hizmeti[4] ilk olarak Ağustos 1996'da piyasaya sürüldü. Kişisel masaüstü bilgisayarlarda manuel olarak dosya aramayı hızlandırmak için oluşturuldu.

Mac OS[değiştir | kaynağı değiştir]

1994 yılında, kullanıcıların bilgisayarlarındaki tüm belgeleri, dosya biçimi türleri, bu dosyadaki meta verileri ve dosyaların üzerindeki içerik dahil olmak üzere tam olarak aramasına olanak tanıyan AppleSearch arama motoru tanıtıldı.[5]

Linux[değiştir | kaynağı değiştir]

Linux kullanıcıları için, kullanıcının beceri düzeyine göre, masaüstü ortamlarına sıkı bir şekilde entegre olan masaüstü araçlarını kullanma tercihlerine, komut kabuğu işlevselliğine veya tarayıcıya bağlı olarak bir çok çeşitli masaüstü arama seçenekleri vardır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Cohen, Sara; Domshlak, Carmel; Zwerdling, Naama (8 Nisan 2008). "On ranking techniques for desktop search". ACM Transactions on Information Systems. 26 (2): 11:1-11:24. doi:10.1145/1344411.1344417. ISSN 1046-8188. 
  2. ^ "voidtools". 5 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2024. 
  3. ^ "vegnos". 29 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2024. 
  4. ^ "microsoft". 5 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2024. 
  5. ^ "AppleSearch". infomotions.com. 21 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2024.