Magomed Şatayev

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Magomed Shataev
Kendi dilinde adıМагомед Шотаевич Шатаев
OkunuşMagomed Şotayeviç Şatayev
DoğumMagomed SHotaevich SHataev
1896
Kurçaloy, Terek Oblastı, Rus İmparatorluğu
Ölüm1965
Kurçaloy, Çeçen-İnguş ÖSSC'nin, Sovyetler Birliği
MeslekPolitikacı, halk figürü
Ödüller
  • Grozni şehri için Yüz günlük savaşlar için rozet (40 yaşında)
İmza

Magomed Shotaevich Shataev (Çeçence: Shoti-i-Kant Mokhmad; 1896, Terek Oblastı, Kurchaloy köyü, Rusya İmparatorluğu - 1965, Kurchaloy, Çeçen-İnguş ÖSSC, RSFSR, SSCB) - Sovyet döneminin Çeçen halk figürü.

1917-1923 İç Savaşı'nda, Grozni için yüz günlük savaşlara ve Vedeno kalesinin ele geçirilmesine katıldı.[1] Daha sonra ChAO, CHI AO ve CHI ASSR'deki idari ve siyasi çalışmalarda, 1937-1941'de bastırıldı ve hapsedildi, silahlı ayaklanma düzenlemekle suçlandı, ölüm cezasına çarptırıldı, ardından cezası hapse çevrildi. Stalinist kamplarda işkence gördü, 1944'te sınır dışı edildi. Büyük Vatanseverlik Savaşı'ndan sonraki dönemde, Vainakh'ların rehabilitasyonu ve sürgünden tarihi anavatanlarına dönüşleri üzerinde aktif olarak çalıştı ve ayrıca ChI ASSR'nin restorasyonunu istedi. 1956'da Vainakhs'tan Moskova'ya SBKP Merkez Komitesi Başkanlığı üyelerine giden delegasyonun bir üyesiydi ve bu, hükûmetin Çeçen-İnguş Özerk Sovyeti Restorasyonu Komisyonu'nun kurulmasıyla sonuçlandı. Sosyalist Cumhuriyet. Sınır dışı edildikten sonra anavatanlarını ziyaret etmelerine izin veren bir yetkiye sahip olan ilk Çeçen. Gençliğinde Abdurakhman Avtorkhanov ile arkadaş ve meslektaştı.[1] Magomed, Kafkasya Savaşı'na katılmış olan Tovbolat Kurchaloevsky'nin torunudur.[2]

Hafıza[değiştir | kaynağı değiştir]

Grozni'de sokak
  • Shataev'in onuruna, Grozni şehrinin sokaklarından birinin adı verildi.[3]
  • Shataev'in onuruna, Kurçaloy şehrinin sokaklarından birinin adı verildi.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b A. Padarov. Çeçen halkının şanlı oğlu Magomed Shataev hakkında bir söz
  2. ^ "Абрек из Курчалоя Товболат-хаджи". ИА Чеченинфо (Rusça). 9 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2023. 
  3. ^ Хизриев З. Х. (15 Aralık 2022). "Решение о переименовании улицы Грозного" (PDF). Грозненская городская дума (Rusça). 13 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 21 Haziran 2023. 
  4. ^ Ev numaralarıyla Kurchaloy Çeçenya köyünün haritasında M. Shataeva caddesi

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]