Mülkiyet ve Özgürlük Derneği

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mülkiyet ve Özgürlük Derneği
KısaltmaPFS
SloganÖdün vermeyen entelektüel radikalizm
Kuruluş2006
TürSosyal teori
Konum
Resmî sitepropertyandfreedom.org

Mülkiyet ve Özgürlük Derneği (PFS) Bodrum'da bulunan anarko-kapitalist bir siyasi örgüttür. Mayıs 2006'da Rothbardcı bir siyaset teorisyeni ve Nevada Üniversitesi, Las Vegas İşletme Okulu'nda Emeritus Ekonomi Profesörü olan Hans-Hermann Hoppe'nin yönetiminde kurulan PFS, kendisini serbest piyasacı Mont Pelerin Topluluğu'na karşı daha radikal bir sağ-liberteryen alternatif olarak sunmaktadır.

PFS, paleolibertaryen ve paleo-muhafazakâr entelektüellerin konuşmalar yaptığı ve Hoppe'nin "politik doğruculuktan arındırılmış bir bölge" olarak önerdiği bir ortamda fikir alışverişinde bulunduğu yıllık konferanslar düzenlemektedir.

Misyon[değiştir | kaynağı değiştir]

PFS'nin beşinci yıldönümünde Hoppe, hedeflerini şöyle değerlendirdi:

Bir yandan, olumlu anlamda, özgür, devletsiz bir doğal düzenin yasal, ekonomik, bilişsel ve kültürel gerekliliklerini ve özelliklerini açıklamak ve aydınlatmaktı. Öte yandan, olumsuz anlamda, Devletin maskesini düşürmek ve gerçekte ne olduğunu göstermekti: katiller, yağmacılar ve hırsızlardan oluşan çeteler tarafından yönetilen, etrafı gönüllü cellatlar, propagandacılar, dalkavuklar, sahtekarlar, yalancılar, soytarılar, şarlatanlar, kandırılmışlar ve kullanışlı aptallarla çevrili bir kurum - dokunduğu her şeyi kirleten ve lekeleyen bir kurum.[1]

Yıllık konferanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

Konferanslar 2006 yılından bu yana her yıl Bodrum, Türkiye'de düzenlenmektedir. Konferanslar 2013 yılından bu yana, önceki yıllarda olduğu gibi Mayıs ayında değil, Eylül ayında düzenlenmektedir.

PFS yıllık toplantısı açıkça ayrımcılığı mantıklı bir seçim olarak teşvik etmeyi ve bireysel sorumluluğu teyit etmeyi amaçlamaktadır - ayrımcılık ve seçim arasında pratikte hiçbir fark olmadığını fark etmeleri nedeniyle dünyanın dört bir yanından entelektüellerin ve girişimcilerin artan desteğini çekmektedir. Konferansların resmi işlemlerine ek olarak, Ege Denizi'nde tekne gezisi, yerel balıkçı köylerine geziler ve gala gecelerinin ardından havai fişek gösterileri gibi entegre etkinlikler de düzenlenmektedir.[2] Konferansların niteliğinin evrimi, 2015 yılında 10. Yıldönümü Toplantısında Mülkiyet ve Özgürlük Derneği'nin Tarihi üzerine yapılan bir konuşmada anlatılmıştır.[3]

Toplantı kayıtları[değiştir | kaynağı değiştir]

Mülkiyet ve Özgürlük Derneği'nin tüm toplantılarının kayıtları internet üzerinden kamuya açık hale getirilmiştir.[4]

Irkçılık iddiaları[değiştir | kaynağı değiştir]

PFS, Jared Taylor, Richard Lynn ve Richard Spencer gibi konuşmacılara yer verdiği için tartışmalara yol açmıştır.[5]

Richard Lynn ve Jared Taylor'ın ırkçı bağlantılarına dikkat çeken Güney Yoksulluk Hukuk Merkezi, PFS'yi ırkçı hareketin "önde gelenleri ve çalkalayıcıları" tarafından doldurulan "ciddi bir akademik ırkçı etkinlik" olarak kınadı. 11 Mayıs 2007 tarihli Las Vegas Review-Journal makalesinde İftira ve İnkârla Mücadele Birliği'nin PFS'ye yönelik eleştirilerine yer verilmiş ve Lynn'in siyahları "beyazlardan daha psikopat" olarak tanımladığına dikkat çekilmiştir.[6]

Anti-Defamation League'in Avrupalı ve Amerikalı ırkçılar arasında "artan işbirliği" hakkındaki 2013 tarihli bir raporunda Taylor'dan beyaz üstünlükçü olarak bahsedilmiş ve 2013 PFS konferansına katıldığına atıfta bulunulmuştur.[7]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Hermann, Hans. "The Property And Freedom Society – Reflections After Five Years". lewrockwell.com. 9 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2013. 
  2. ^ The Backbencher (14 Ekim 2015). "The Club Med of Libertarian Conferences". 14 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Sean Gabb, 10 Years of PFS (PFS 2015). Property and Freedom Society. 30 Eylül 2015. 23 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2022YouTube vasıtasıyla. 
  4. ^ Gabb, Sean. "Meetings of the Property and Freedom Society". Sean Gabb. Erişim tarihi: 12 Kasım 2017. 
  5. ^ Ganz, J. (2019, April 01). Perspective | Libertarians have more in common with the alt-right than they want you to think. Retrieved January 18, 2021, from https://www.washingtonpost.com/news/posteverything/wp/2017/09/19/libertarians-have-more-in-common-with-the-alt-right-than-they-want-you-to-think/ 7 Ağustos 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  6. ^ Mower, Lawrence (May 11, 2007). "Researchers tied to hate groups get invitations." Las Vegas Review-Journal
  7. ^ "Racists in Europe and the United States Increase Cooperation". 29 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]