Kullanıcı:Nevmit/Anasayfa 2

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Vikipedi'ye hoş geldiniz!

Herkesin katkıda bulunabildiği özgür ansiklopedi

Haftanın seçkin maddesi
Kloroform veya triklorometan, CHCl
3
formülüne sahip bir organik bileşiktir. Oda sıcaklığında kolay buharlaşan, hoş kokulu, renksiz, yanıcı olmayan ağır bir sıvıdır. Çözücü olarak sıkça kullanılır. PTFE (Teflon) ve bazı soğutucuların üretiminde kullanılmak için bol miktarlarda üretilir. Solunduğunda ya da yutulduğunda güçlü bir anestezik ve yatıştırıcıdır. Bu özelliğinden dolayı kloroform, 1847 yılından itibaren 20. yüzyılın ilk yarısına kadar anestezik amaçlarla sıklıkla kullanıldı. Kloroformun cerrahide anestezik olarak kullanımı, hastalarda sebep olduğu sağlık sorunları nedeniyle tahminen 1970'lerde bırakılmış ve yerini daha güvenli anestezikler almıştır. Kloroform günümüzde farklı endüstrilerde ve laboratuvarlarda çözücü ve hammadde olarak kullanılmaktadır. Endüstriyel ve tarihî öneminden çok, halk arasında kurguda suçluların kurbanları etkisiz hâle getirmek için kullanılma klişesi ile tanınır. (Devamı...)
Günün kaliteli maddesi
"The Call of the Simpsons", Amerikan animasyon televizyon dizisi Simpsonlar'ın birinci sezonunun yedinci bölümüdür ve 18 Şubat 1990 tarihine yayımlanmıştır. Dizi, John Swartzwelder tarafından yazılmış ve Wes Archer tarafından yönetilmiştir. Albert Brooks, bu bölümdeki Kovboy Bob karakterini seslendirmesiyle Simpsonlar'da ilk kez yer almıştır. Bölümde Homer, bir karavan satın alır ve ailesini, karavanla tenha bir yerde bir tatile çıkarır. Yanlışlıkla bir uçurumun kenarına sürmesiyle aile kendini ormanda bulur. Homer ile Bart, medeniyete dönme yolu ararken Homer kendini çamurla kaplar ve bir doğacı tarafından yanlışlıkla Kocaayak olarak tanımlanır. Haber çabucak yayılır ve Kocaayak avcıları, Homer'ı yakalamak için ormanda toplanırlar. Bu arada, Maggie kendini aileden uzak bir yerde bulur ve ayılar, onu yetiştirir. (Devamı...)
Biliyor muydunuz?
Tarihte bugün

3 Haziran:

Diğer dillerde Vikipedi
Günün seçkin resmi
Panthéon
Panthéon
Paris'te Sen Nehri'nin sol yakasında bulunan Panthéon de Paris'nin iç kısımının panoramik görünümü. Panthéon de Paris, 1755 - 1792 yılları arasında Yunan Haçı yüzey şekli ve Korint nizam sutünlü Neoklasikal stil ile Aziz Geneviève Türbesi (la châsse de sainte Geneviève) olarak inşa edildi. Daha sonra Fransız büyüklerin anıt mezarı olarak kullanılmaya başlandı. Foucault sarkacının deneyiyle de bilinmektedir (5e arrondissement de Paris).

Üreten: Jplavoie