İçeriğe atla

Kullanıcı:Ege.asan123/Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 13

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 13 ( SDG 13 veya Küresel Hedef 13 ), iklim değişikliğinin sınırlandırılması ve iklim değişikliğine uyum sağlanmasıdır. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 2015 yılında oluşturulan 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefinden biridir. Bu hedefin resmi misyon ifadesi “ İklim değişikliği ve etkileriyle mücadele için acil harekete geçmektir. Temiz enerjiye ilişkin SDG 13 ve SDG 7 birbiriyle yakından ilişkili ve birbirinin tamamlayıcısıdır. :101

SDG 13'ün 2030 yılına kadar ulaşılması gereken beş hedefi var. İklim eylemini çevreleyen çok çeşitli konuları kapsıyorlar. İlk üç hedef sonuç hedefleridir : İklimle bağlantılı afetlere karşı dayanıklılığın ve uyum kapasitesinin güçlendirilmesi; iklim değişikliği tedbirlerinin politikalara ve planlamaya entegre edilmesi; İklim değişikliğiyle mücadele için bilgi ve kapasite oluşturmak . Geriye kalan iki hedef, uygulama hedeflerinin araçlarıdır  : BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesini (UNFCCC) uygulamak ve planlama ve yönetim kapasitesini artıracak mekanizmaları teşvik etmek. Her hedefle birlikte, her hedefin genel ilerlemesinin gözden geçirilmesine yönelik bir yöntem sağlayan göstergeler vardır. UNFCCC, iklim değişikliğine karşı küresel tepkiyi müzakere etmek için birincil uluslararası, hükümetlerarası forumdur.

2015 Paris Anlaşması uyarınca ülkeler toplu olarak ısınmayı "2 derecenin çok altında" tutma konusunda anlaştılar °C". Ancak Anlaşma kapsamında verilen taahhütlerle küresel ısınmanın hâlâ 27 °C (49 °F) civarında olması bekleniyor. yüzyılın sonuna kadar.

2020 yılı itibarıyla birçok ülke artık ulusal iklim değişikliğine uyum planlarını uygulamaya koyuyor. :15

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]