İçeriğe atla

Kullanıcı:Can Altay/Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 4

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 4 ( SDG 4 veya Küresel Hedef 4 ), kaliteli eğitimle ilgilidir ve Eylül 2015'te Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi arasında yer almaktadır SDG 4'ün tam başlığı " Kapsayıcı, eşitlikçi ve kaliteli eğitimin sağlanması ve herkes için yaşam boyu öğrenme fırsatlarının desteklenmesi"dir.

SDG 4'ün 11 göstergeyle ölçülen on hedefi var. Yedi sonuç hedefi şunlardır: ücretsiz ilk ve orta öğretim , kaliteli okul öncesi eğitime eşit erişim, uygun fiyatlı teknik ve mesleki yüksek öğrenim, finansal başarı için gerekli becerilere sahip kişilerin sayısının artması; eğitimde her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılması, evrensel okuryazarlık ve aritmetik, ve sürdürülebilir kalkınma ve küresel vatandaşlık için eğitim. Uygulama hedeflerinin üç yolu şunlardır: kapsayıcı ve güvenli okullar inşa etmek ve geliştirmek, gelişmekte olan ülkeler için yüksek öğrenim burslarını genişletmek ve gelişmekte olan ülkelerde nitelikli öğretmen arzını artırmak.

SDG 4, çocuklara ve gençlere eğitime ve diğer öğrenme fırsatlarına kaliteli ve kolay erişim sağlamayı amaçlamaktadır. Hedeflerinden biri evrensel okuryazarlık ve matematik becerisine ulaşmaktır. Öğrenme ortamında bilgi ve değerli becerilerin kazanılmasında önemli bir bileşen. Bu nedenle, herkes için güvenli, kapsayıcı ve etkili öğrenme ortamları sağlamak amacıyla daha fazla eğitim tesisi inşa etmeye ve mevcut tesisleri iyileştirmeye acil ihtiyaç duyulmaktadır.

Hem kız hem de erkek çocukların özellikle ilkokul düzeyinde eğitime erişiminde büyük ilerleme kaydedildi. Kaydedilen ilerlemeye bakıldığında, yükseköğretime küresel katılım 2018'de 224 milyona ulaştı; bu da %38'lik brüt kayıt oranına eşdeğerdir. :236

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]