İçeriğe atla

Kullanıcı:Berkaybili/Sürdülebilir kalkınma amacı 7

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 7 ( SDG 7 veya Küresel Hedef 7 ), 2015 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından belirlenen 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefinden biridir. "Herkesin uygun fiyatlı, güvenilir, sürdürülebilir ve modern enerjiye erişimini sağlamayı" amaçlamaktadır. Enerjiye erişim, ekonomik kalkınma ve yoksulluğun azaltılmasının yanı sıra halkın refahının da önemli bir dayanağıdır.

Hedefin 2030 yılına kadar ulaşılması gereken beş hedefi var Hedeflere doğru ilerleme altı göstergeyle ölçülüyor. Beş hedeften üçü sonuç hedefleridir : Modern enerjiye evrensel erişim; yenilenebilir enerjinin küresel yüzdesini artırmak; Enerji verimliliğindeki iyileşmeyi iki katına çıkarmak. Geriye kalan iki hedef, uygulama hedeflerinin araçlarıdır  : temiz enerjiye yönelik araştırma, teknoloji ve yatırımlara erişimi teşvik etmek; ve gelişmekte olan ülkelere yönelik enerji hizmetlerinin genişletilmesi ve iyileştirilmesi. Başka bir deyişle bu hedefler arasında, yenilenebilir enerjinin küresel enerji karışımındaki payının artırılmasının yanı sıra uygun fiyatlı ve güvenilir enerjiye erişim de yer alıyor. Ayrıca enerji verimliliğinin artırılmasına, uluslararası işbirliğine ve temiz enerji altyapısına yatırım yapılmasına da odaklanıyorlar.

2019'daki bir inceleme raporuna göre, SDG 7'ye ulaşma yolunda bir miktar ilerleme kaydediliyor ancak SDG 7'deki hedeflerin çoğu karşılanmayacak. :1SDG 7 ve SDG 13 ( iklim eylemi ) birbiriyle yakından ilişkilidir. :101

Sorun Açıklaması


SDG 7, küresel olarak elektriğe veya temiz pişirme çözümlerine erişimi olmadan yaşayan çok sayıda insanın (2020'de sırasıyla 0,8 milyar ve 2,4 milyar kişi) sorunuyla mücadele ediyor. Enerji, iş ve ulaşım, gıda güvenliği, sağlık ve eğitim gibi birçok faaliyet için gereklidir.

Elektrik ve temiz pişirme çözümleriyle ulaşılması zor olan kişiler arasında uzak bölgelerde yaşayanlar, ülke içinde yerinden edilmiş kişiler veya kentsel gecekondu mahallelerinde veya dışlanmış topluluklarda yaşayanlar yer alıyor. :32

Hedefler, göstergeler ve ilerleme

SDG 7'nin, 2030 yılına kadar ulaşılması gereken, beş göstergeyle ölçülen beş hedefi var. Beş hedeften üçü "sonuç hedefleri", ikisi ise "hedeflere ulaşmanın aracıdır".

Kaynakça