Krystyna Skarbek

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Krystyna Skarbek
Krystyna Skarbek, polnische frauen,polish women, polish notable women
DoğumMaria Krystyna Janina Skarbek
1 Mayıs 1908(1908-05-01)
Varşova, Polonya
Ölüm15 Haziran 1952 (44 yaşında)
Londra, İngiltere
MeslekAjan

Maria Krystyna Janina Skarbek, Christine Granville olarak da bilinir, İkinci Dünya savaşi sırasında İngiliz Özel Harekât İdaresinin (SOE) Polonyalı bir ajanıydı. Nazi işgali altındaki Polonya ve Fransa'daki istihbarat ve düzensiz savaş görevlerindeki cesur başarılarıyla ünlendi. 2012 yılında kendisini Skarbek'i tanıyan ve hâlâ hayatta olan birkaç kişiden biri olarak tanımlayan gazeteci Alistair Horne, onu "cesurların en cesuru" olarak nitelendirdi.

Temmuz 1940'ta SOE'nin kurulmasından aylar önce bir İngiliz ajanı oldu. İngilizlerin sahada görev yapan ilk kadın ajanıydı ve Britanya'nın tüm savaş zamanı kadın ajanları arasında en uzun süre hizmet veren kişiydi.[1] Onun becerikliliği ve başarısı, örgütün Nazi işgali altındaki ülkelerde ajan olarak daha fazla kadını işe alma kararını etkilemesiyle ilişkilendirildi. 1941'de, Aralık 1946'da İngiliz vatandaşı olarak vatandaşlığa kabul edildikten sonra yasal olarak benimsediği bir ad olan Christine Granville takma adını kullanmaya başladı.[1]

Skarbek'in en ünlü başarısı, SOE ajanları Francis Cammaerts ve Xan Fielding'in idam edilmelerinden saatler önce bir Alman hapishanesinden serbest bırakılmasını sağlamaktı. Bunu, Fransa'nın Digne-les-Bains kentindeki Gestapo komutanıyla (büyük bir kişisel risk altında) görüşerek, ona bir İngiliz ajanı olduğunu söyleyerek ve onu tehditler, yalanlar ve KİT'i serbest bırakması için iki milyon frank rüşvetle ikna eder. Olay, İngiliz televizyon dizisi Wish Me Luck'ın son bölümünde kurgulanmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]