İçeriğe atla

Kazak Hanlığı'nın geleneksel bölgesel-idari yapısı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kazak Hanlığı'nın bölgesel-idari yapısının temeli yüzlerdir. Yüzlerce aşiret ve klan derneklerinden oluşur. Kazak nüfusu ağırlıklı olarak 15. - 16. yüzyıllarda oluşan Büyük Yüz, Orta Yüz ve Küçük Yüz'den oluşmaktadır.Büyük, Orta ve Küçük yüzler, eski zamanlardan beri Kazakistan'da yaşayan birkaç ilgili kabileyi içeriyordu. Bu kabilelerin her birinin tarihi daha da başlar. Her kabilenin, her klanın kendi sloganı ve sembolü vardı.

15. yüzyılda Kerey Han'ın saltanatı sırasında, 1470'lerde Syrdarya Nehri boyunca uzanan şehirleri ele geçirdi:

  • Erenshi, Sauran bölgesinin hükümdarı, Janibek oğlu (1470-1492)
  • Sozak Eyaleti hükümdarı Canibek oğlu Makhmut (1470-1476)

1516'da Kasım Han'ın hükümdarlığı sırasında 4 vilayet vardı:

  • Zhetysu Eyaleti — bilinmiyor
  • Sarayshik Eyaleti — Osek sultan
  • Türkistan Eyaleti — Jadik Sultan
  • Ulytau Eyaleti - Adik Sultan

Esim Khan'ın altında yüzler görünmeye başladı. Uly Yuz, Syrdarya Nehri'nin üst kısımlarına yerleşti. Ortada - Orta yüz . Altta — Küçük yüz . İlk hanlar:

  • Büyük Yüz Han Shigai oğlu Zhanali (1588-1600)
  • Ortazhuz Hanı Esim oğlu Cagata (1598-1628)
  • Tauke, Jangir'in oğlu, Yüz ve Yüz'ün genç Hanı (1652-1680)

Bolat Han'ın saltanatı sırasında Hunlar bağımsız hale geldi. Bolat Han ancak Orta Yüz'de iktidar kurabilmiştir. Horde'un ilk hanları:

  • Büyük Yüz Orda Kart Hanı -Abulkhair Khan (1718-1730)
  • Khayip Khan, Orda Yüz Orda Hanı (1718-1719)
  • Kishi Hanı Yüz Orda Abulkhair Han (1718-1748)

Yüzler sadece zorbaları (Cengiz Han'ın torunları), Hoca'yı (Arap kökenli), vasalları (han-sultanların hizmetkarları, hizmetkarları) ve bazı grupları (örneğin, Sunak) içermiyordu.Yüz yapı, Kazak Hanlığı döneminde dış düşmanlara karşı savunma için idealdi.

Han'ın fermanı ve çeşitli kararlar süratle yüze, sonra aşiretlere, sonra aşiretlere iletildi. Özellikle Dzungarların işgali sırasında, yüzlerce kişinin bölünmesi, insanların gruplaşması ve birleşmesi için birçok fırsat verdi. Her yüz kişi kendi birliklerini gönderdi ve bütün ülke işgalcilere karşı ayaklandı.18. yüzyılın başında, her yüz ayrı han tarafından yönetiliyordu. Günümüzde aşiret birlikleri asıl anlamlarını kaybetmişlerdir. Kazak halkı, ülkenin bütünlüğü bozulacağı için hiçbir zaman yüzlerce aşiretlere ve aşiretlere bölünmemiştir.

Bilge yaşlılar, klanlar ve kabileler arasındaki karşılıklı anlaşmazlıkları, çatışmaları çözdü. 20. yüzyılda yaşanan ulusal kurtuluş ayaklanmaları, kıtlık, I. ve II. Dünya Savaşları sonucunda Kazak halkının bazı boyları asıl yerlerini kaybetmişlerdir.Halk arasında üç yüz kişiyle ilgili bir söz vardır: "Büyük olana bir değnek verin ve sığırların üzerine koyun, Ortadakine bir kalem verin ve onu dövüşün üzerine koyun, küçüğüne bir mızrak verin ve onu sığırların üzerine koyun. düşmanın üzerine koy."Bugün Büyük Yüz, Orta Yüz ve Küçük Yüz temsilcileri dünya tarafından sadece birleşik bir Kazak ulusu olarak tanınmaktadır.