Katarakt ameliyatı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Katarakt, göz merceğinde görmenin azalmasına neden olan bulutlu bir alandır.[1] Katarakt genellikle yavaş gelişir. Tek bir gözü ya da iki gözü birden etkileyebilir. Semptomlar arasında soluk renkler, bulanık veya çift görme, ışığın etrafında haleler, parlak ışıklarda ve gece görüşünde sorun olabilir. Bu; sürüş, okuma veya yüz tanıma sorunlarına neden olabilir.  Kataraktın neden olduğu zayıf görme, düşme ve depresyon riskinin artmasına da neden olabilir. Katarakt, dünya çapında tüm körlük vakalarının yarısına ve görme bozukluklarının %33'üne neden olur.

Katarakt en yaygın olarak yaşlanmaya bağlıdır, ancak travma veya radyasyona maruz kalma nedeniyle de ortaya çıkabilir. Doğuştan olabilir veya başka problemler için göz ameliyatından sonra ortaya çıkabilir. Risk faktörleri arasında diyabet, uzun süreli kortikosteroid ilaç kullanımı, tütün kullanımı, güneş ışığına uzun süre maruz kalma ve alkol bulunur.  Altta yatan mekanizma, gözün arkasındaki retinaya ışık iletimini azaltan lenste protein veya sarı-kahverengi pigment kümelerinin birikmesini içerir. Tanı göz muayenesi ile konulur.

Güneş gözlüğü ve geniş kenarlı bir şapka takarak, yapraklı sebze ve meyveleri yiyerek ve sigara içmekten kaçılarak önlenebilir. Erken belirtiler gözlükle düzelebilir. Bu işe yaramazsa, bulanık lensi çıkarmak ve yapay bir lens ile değiştirmek için yapılan ameliyat etkili tedavidir. Katarakt cerrahisi birçok ülkede hazır değildir. Katarakt sorunlara neden oluyorsa ve genellikle yaşam kalitesini düşürüyorsa bir uzmana danışılarak tedavi süreci planlanmalıdır.

Dünya çapında yaklaşık 20 milyon insan katarakt nedeniyle görme yetisini kaybetmiştir. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki körlüğün yaklaşık %5'inin ve Afrika ve Güney Amerika'nın bazı bölgelerindeki körlüğün yaklaşık %60'ının nedenidir. Katarakttan körlük, gelişmekte olan ülkelerde 100.000 çocuktan yaklaşık 10 ila 40'ında ve gelişmiş dünyada 100.000 çocuktan 1 ila 4'ünde görülür. Katarakt yaşla birlikte daha yaygın hale gelir. Amerika Birleşik Devletleri'nde 80 yaş üstü kişilerin %68'inde katarakt görülür. Ek olarak, kadınlarda daha sık; hispanik ve siyahi insanlarda daha az yaygındır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Wilson, M. Edward; Trivedi, Rupal H.; Pandey, Suresh K. (2005). Pediatric Cataract Surgery: Techniques, Complications, and Management (İngilizce). Lippincott Williams & Wilkins. ISBN 978-0-7817-4307-5. 14 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2022.