Kızıl Muhafızlar (Rusya)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kızıl Muhafızlar (Rusya)
Красная гвардия
Kızıl bayrak muhafızlar tarafından çeşitli varyasyonlarla kullanıldı
EtkinMart 1917–15 Ocak 1918
Ülke Rusya SFSC
Rus Cumhuriyeti
BağlılıkBolşevikler
GöreviEkim Devrimi
Büyüklük200.000
ArdılKızıl Ordu
RenkleriKırmızı
SavaşlarıRus İç Savaşı
Komutanlar
KomutanKonstantin Yurenev

Kızıl Muhafızlar (Rusça: Красная гвардия) çoğunlukla fabrika işçileri, köylülerden oluşan paramiliter gönüllü oluşumlardı. Kazaklardan ve kısmen Sovyet iktidarının korunması için askerlerden ve denizcilerden oluşuyordu. Kızıl Muhafızlar, çökmekte olan Rus İmparatorluk Ordusu'nun geçici askeri gücü ve Ekim Devrimi sırasında ve Rus İç Savaşı'nın ilk aylarında Bolşeviklerin bir oluşumuydu. Çoğu, 1917 Rus Devrimi döneminde oluşturuldu ve bazı birimler 1918'de Kızıl Ordu olarak yeniden düzenlendi. Kızıl Muhafız oluşumları, Finlandiya, Polonya, Estonya, Ukrayna ve diğerleri gibi çağdaş Rusya Federasyonu dışındaki bölgeler de dahil olmak üzere eski Rusya İmparatorluğu'nun büyük bölümünde örgütlenmişti. Merkezileşmemişlerdi ve yerel bir siyasi partinin ve yerel Sovyet üyelerinin kararıyla oluşturulmuşlardı. Sovyetlerin gücünü korumak ve genişletmek için mücadele ederek, "tüm gücü sovyetlere" verecek yeni bir devletin yaratılmasına yardımcı oldular.

Vulkan fabrikasının Kızıl Muhafız Birliği (1917)

Örgütlenme[değiştir | kaynağı değiştir]

Kent nüfusunun çoğunluğunu oluşturan bu kişiler, birçok radikal yönelimli sosyalist siyasi grubun ana saldırı gücüydü. Kızıl Muhafız birimleri Mart 1917'de imalat şirketlerinde Fabrika ve Fabrika Komiteleri ve bazı komünist partiler (Bolşevikler, Sol Sosyalist Devrimciler ve diğerleri) tarafından oluşturuldu. Kızıl Muhafız oluşumları, 1905 Rus Devrimi'nin işçi grev güçlerine dayanıyordu. Lenin olayla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

Eksiklik "yeni motiflerde" değil, sayın Manilovlar, askeri güçte, devrimci halkın askeri gücünde;

1) silahlı proletarya ve köylülükte,

2) bu sınıfların temsilcilerinden oluşan örgütlü cephe oluşumlarında,

3) halkın yanında yer almaya hazır askeri oluşumlarda.

Hepsi birlikte ele alındığında, bu devrimci bir ordudur.

— Vladimir Lenin, ""İskra" taktiklerinin son sözü..." (1905) [1]

Şubat Devrimi sırasında oluşturulan, Rusya Geçici Hükümeti tarafından oluşturulan "halk milisleri" (народная милиция), "meşru savunma ekipleri" (отряды самообороны), "kamu güvenliği komiteleri" (комитеты) gibi bir dizi başka militarize oluşumlar da oluşturuldu. Bu "işçi mangaları" (рабочие дружины) yavaş yavaş Kızıl Muhafızlar altında birleştirildi.

Kızıl Muhafızlar, Kızıl Ordu'nun kuruluşunun temelini oluşturdu. Bu nedenle bu terim genellikle Rus Devrimi ve Rus İç Savaşı zamanlarına atıfta bulunarak Kızıl Ordu'nun İngilizce adı olarak kullanılır. Petrograd'da Kızıl Muhafızların (30.000 personel) başı Konstantin Yurenev'di. Ekim Devrimi sırasında Rus Kızıl Muhafızlarının 200.000 personeli vardı. Devrimden sonra, Kızıl Muhafızlar, yeni Sovyet hükümetinin eski Rus ordusunu terhis etmeye başlaması ile Ocak 1918'de Kızıl Ordu'nun kurulması arasında, düzenli ordunun bazı işlevlerini yerine getirdi.

Kızıl Muhafızlar'ın devrim sırasındaki eğitimleri RSDİP'nin askeri dairesi tarafından düzenlenmekteydi.

Katılım gönüllü olmakla birlikte Sovyetler, Bolşevik parti birimleri ve diğer kamusal örgütlerce yapılacak önerilere bağlıydı. İşçilerin askeri eğitimleri, ekim alanlarındaki çalışmalarını engellemeyecek biçimde düzenlenmişti. Örgütlenme biçimi bölgelere göre farklılıklar gösterebiliyordu. "Yarı partizan" olarak adlandırılan bu uygulama yerel çatışmalarda (Orenburg guberniyasında ataman Alexander Dutov'a karşı) iyi sonuç verirken Beyaz Ordu gibi düzenli askerî birliklere karşı aynı derecede başarılı olamamıştır. Bu nedenle, Kızıl Ordu'nun kuruluş kararı kesinleştikten sonra Kızıl Muhafızlar yedeğe çekilmiş ve düzenli askerî birliklerin temelini oluşturmuşlardır.


Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]