İçeriğe atla

I. Simeon

Vikipedi, özgür ansiklopedi
I. Simeon
Симеон I
Madrid Skilicis'te tasviri
Tuna Bulgar Çarı
Hüküm süresi893 – 27 Mayıs 927
Önce gelenVladimir
Sonra gelenI. Petr
Ölüm27 Mayıs 927
Veliki Preslav, Bulgaristan
HanedanKrum
BabasıI. Boris

I. Simeon (BulgarcaСимеон I), lakabı Büyük Simeon, (864/865-27 Mayıs 927), Birinci Bulgaristan İmparatorluğu'nun 893-927 yılları arasında hüküm süren çarı. I. Boris'in oğluydu.

Bulgar tarihinin “büyük” olarak adlandırılan kağanı I. Simeon, I. Bulgar Kağanlığı ya da Tuna Bulgar Kağanlığı’nı Orta çağda ekonomik ve siyasî açıdan güçlendirerek Doğu Avrupa’nın en güçlü devletlerinden biri haline getirmiştir. İstanbul Patriği Nikolaos Mystikos tarafından 913 yılında imparator olarak taçlandırılan Simeon döneminde Bulgarlar, Balkan yarımadasının büyük bir kısmını hâkimiyetleri altına almışlardır. Başarılı bir hükümdar olmasının yanında mükemmel bir komutan da olan Kağan Simeon döneminde Bulgar ülkesinin sınırları Karadeniz, Adriyatik ve Ege Denizi’ne kadar yayılmıştır.[1] Kağan Simeon yönetimindeki Bulgar Kağanlığı, Bizans’ın vasalı olmaktan çıkmış hatta birçok konuda onu kontrol eder hale gelmiştir. Bu nedenle Simeon dönemi tarihçiler tarafından “Bulgar Tarihinin Altın Dönemi” olarak adlandırılmıştır.

Gençliğinde İstanbul’da aldığı iyi eğitim sayesinde ileride hem çok iyi bir bilgin hem de iyi bir eğitimci olduğunu kanıtlayan Simeon, Bulgar edebiyatına bir rönesans çağı yaşatmıştır. Bulgar Kağanlığı’nda olduğu kadar Slav dünyasında da kültür ve din alanında yaptığı hizmetler açısından önemli bir yere sahip olan Simeon, dindar, alçak gönüllü ve hatta aşırı mütevazı bir insan olmasına rağmen siyasî olarak kendini Bizans imparatorlarından çok daha üstün görmüştür. Bu duygular onun ve Tuna Bulgar Kağanlığı’nın gelecek yıllardaki hayatını çok fazla etkileyecektir.

Tarihi kaynaklar Simeon’un her zaman “Romalıların ve Bulgarların İmparatoru” olmayı hedeflediğini söylemektedir. 913 yılında İstanbul Patriği tarafından taçlandırılmasına rağmen bazı kaynaklar onun Patrik tarafından aldatıldığını ve sadece Bulgar İmparatoru unvanını aldığından bahsetmektedir. Bu duruma tepki gösteren Simeon 913 yılından ölümüne kadar Bizans topraklarına ve İstanbul’a yaptığı akınlarda hep bu hedefin peşinden koşmuştur. Hükümdarlığının son yıllarında Simeon, mühürlerinde Roma ve Bulgar imparatoru veya sadece Roma imparatoru unvanını kullanmıştır. Simeon’un hangi unvan ile taçlandırıldığı Bizans mı yoksa Bulgar imparatoru mu olduğu konusundaki tartışmalar bir yüzyıl boyunca sürmüştür ki bu bugün bile hâlâ tartışılmaktadır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Resmî unvanlar
Önce gelen:
Vladimir

Tuna Bulgar Çarı

893-927
Sonra gelen:
I. Petr
  1. ^ Enciklopedija Bǎlgarija (Bulgarca). Akademično izdatelstvo "Marin Drinov". 1988. OCLC 75865504.