Hermine Braunsteiner

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hermine Braunsteiner
Braunsteiner, SS'de bulunduğu süre boyunca
Suçlama(lar)Avusturya
İnsanlığa karşı suçlar
Batı Almanya
Cinayet (1080)
cinayete yardım (102)
CezaAvusturya
3 yıl hapis
Batı Almanya
Ömür boyu hapis

Hermine Braunsteiner Ryan (16 Temmuz 1919 - 19 Nisan 1999), Ravensbrück ve Majdanek toplama kamplarında Avusturyalı bir SS Helferin ve kadın kamp gardiyanıydı ve o zamanlar Batı Almanya'da yargılanmak üzere Amerika Birleşik Devletleri'nden iade edilen ilk Nazi savaş suçlusuydu. Braunsteiner, Majdanek toplama kampındaki mahkûmlar tarafından "Ezilen Kısrak" olarak biliniyordu ve mahkûmları öldüresiye dövdüğü, çocukları saçlarından kamyonlara atarak gaz odalarında öldürülmesi, genç mahkûmları astığı ve yaşlı bir mahkûmu ezdiği söylendi.

Braunsteiner, 1.000'den fazla kişinin öldürülmesine suç ortaklığı yapmaktan suçlu bulundu ve 30 Nisan 1981'de Düsseldorf Bölge Mahkemesi tarafından ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı 1996 yılında sağlık gerekçesiyle serbest bırakıldı, üç yıl sonra öldü.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Braunsteiner, katı kurallara bağlı Roma Katolik işçi sınıfı bir ailenin en küçük çocuğu olarak Viyana'da doğdu. Babası Friedrich Braunsteiner, bir bira fabrikasında şoförlük ve/veya kasaplık yapıyordu. Hermine, hemşire olma arzusunu gerçekleştirecek araçlardan yoksundu ve hizmetçi olarak çalıştı. 1937'den 1938'e kadar İngiltere'de bir Amerikalı mühendisin evinde çalıştı.

1938'de Braunsteiner, Anschluss'tan sonra Alman vatandaşı oldu. İngiltere'den Viyana'ya döndü ve aynı yıl Berlin'deki Heinkel uçak fabrikasında çalışmak üzere Almanya'ya taşındı.

Ravensbrück'te kamp görevlisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir Alman polisi olan ev sahibinin ısrarı üzerine Braunsteiner, mahkûmları denetlemek için daha iyi maaşlı bir işe başvurdu ve zamanla gelirini dört katına çıkardı. Eğitimine 15 Ağustos 1939'da Ravensbrück toplama kampında Maria Mandel altında Aufseherin olarak başladı. II. Dünya Savaşı'nın başlamasından ve işgal altındaki ülkelerden yeni mahkûmların akınından sonra orada kaldı. Üç yıl sonra, Mandel ile bir anlaşmazlık yaşayan Braunsteiner, Ekim 1942'de başka yere transfer olmasını talep etti.

Yine Ravensbrück ve Genthin Yan Kampı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ocak 1944'te, Majdanek yaklaşan cephe hattı nedeniyle tahliyelere başladığında, Braunsteiner'e Ravensbrück'e geri dönmesi emredildi. Berlin'in dışında bulunan Ravensbrück'ün Genthin yan kampında nezaret gardiyanına terfi etti.[1] Tanıklar, taşıdığı kırbaçla birçok mahkûmu taciz ettiğini ve bununla en az iki kadını öldürdüğünü söylüyor.[2] Genthin'de tutuklu bulunan bir Fransız doktor, kampı yöneten Braunsteiner'in sadizmini hatırladı: "Sabotaj girişiminde bulunduğundan şüphelenilen genç bir Rus kızına kırbaçla yirmi beş kırbaç atışını izledim Sırtı kırbaçlarla doluydu ama onu hemen tedavi etmeme izin verilmedi".

Savaş sonrası Avusturya[değiştir | kaynağı değiştir]

7 Mayıs 1945'te Braunsteiner, Sovyet Kızıl Ordusu'nun önünde kamptan kaçtı. Daha sonra Viyana'ya döndü ancak kısa süre sonra yetersiz yiyecek olduğundan şikayet ederek ayrıldı. 6 Mayıs 1946'da Avusturya polisi Braunsteiner'i tutukladı ve onu İngiliz askeri işgal yetkililerine teslim etti. 18 Nisan 1947'ye kadar çeşitli toplama kamplarında tutuldu. Braunsteiner, 7 Nisan 1948'de Avusturyalı yetkililer tarafından yeniden tutuklandı.

22 Kasım 1949'da Graz'daki Avusturya Halk Mahkemesi, Braunsteiner'ı Ravensbrück'te ölümcül olmayan taciz nedeniyle insan onuruna karşı suçlardan mahkûm etti, ancak tanık eksikliği nedeniyle Majdanek'teki cinayet de dahil olmak üzere suçlarından beraat etti Braunsteiner, üç yıl hapis cezasına çarptırıldı ve mal varlığına el konuldu Hizmet ettiği süre cezasından düşürülerek Nisan 1950'de hapishaneden serbest bırakıldı Braunsteiner'e daha fazla kovuşturma yapılmayacağı söylendi ve daha sonra 1957'de kısmi af verildi. Göç edene kadar otel ve restoranlarda alt düzey işlerde çalıştı.

Göç etmesi ve evliliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir Amerikalı olan Russell Ryan, onunla Avusturya'daki tatilinde tanıştı. Kanada, Nova Scotia'ya göç ettikten sonra Ekim 1958'de evlendiler Nisan 1959'da Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti ve 19 Ocak 1963'te Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı oldu. Maspeth, Queens, New York City'de, bir inşaat işçisiyle evli, arkadaş canlısı ve titiz bir ev hanımı olarak biliniyordu.

İade edilmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Düsseldorf'taki bir savcı, Braunsteiner'in savaş zamanındaki davranışlarını soruşturmaya başladı ve 1973'te Batı Almanya hükûmeti, Braunsteiner'i 200.000 kişinin ölümünden sorumlu olmakla suçlayarak iadesini talep etti. 22 Mart 1973'te Braunsteiner, sınır dışı edilmeyi beklerken gözaltına alındı. Rikers Adası'nda, ardından Nassau İlçe Hapishanesinde tutuldu.

Amerika Birleşik Devletleri mahkemesi, başvuranın vatandaşlıktan çıkarılmasının geçersiz olduğu (ABD vatandaşlarının Batı Almanya'ya iade edilemeyeceği) ve suçlamaların Batı Almanya dışında Alman olmayan biri tarafından işlendiği iddia edilen siyasi suçlar olduğu yönündeki usule ilişkin iddiaları reddetti. Ertesi yıl, kocasıyla birlikte Queens'teki Amerika Birleşik Devletleri bölge mahkemesinde oturdu ve hayatta kalanların eski Schutzstaffel (SS) muhafızına karşı ifadesini dinledi Kırbaçlamaları ve attığı ölümcül dayaklarını anlattılar. Tanıklar arasında yalnızca Rachel Berger, Majdanek'teki kadın kampının eski komutan yardımcısına karşı intikam alınmasını kutlayacağını ifade etti.

Yargıç, 1 Mayıs 1973'te Dışişleri Bakanı'na iadesini onayladı ve 7 Ağustos 1973'te Hermine Braunsteiner Ryan, Amerika Birleşik Devletleri'nden Batı Almanya'ya iade edilen ilk Nazi savaş suçlusu oldu.

Batı Almanya'da yargılanması ve ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Ryan, kocası 7 Nisan 1976'da kefaleti ödeyene kadar 7 Ağustos 1973'te Düsseldorf'ta gözaltına alındı. Ancak, tanıkların gözünü korkutmaya çalıştıktan sonra 8 Aralık 1977'de gözaltına geri döndü ve 9 Ocak 1978'e kadar orada kaldı. Batı Almanya mahkemesi, Ryan'ın yargı yetkisine sahip olmadığı iddiasını, o bir Alman vatandaşı değil, Avusturyalı olduğu için reddetti ve İddia edilen suçların Almanya dışında meydana geldiği belirtildi. O sırada Alman vatandaşı olduğuna ve daha da önemlisi Alman İmparatorluğu adına hareket eden bir Alman hükûmet yetkilisi olduğuna hükmedildi.

Majdanek'ten diğer 15 eski SS erkek ve kadınla birlikte Batı Almanya'da yargılandı. Hermine aleyhindeki tanıklardan biri, "çocukları saçlarından yakalayıp gaz odalarına giden kamyonlara attığını" ifade etti. Diğerleri acımasız dayaklarından bahsetti. Bir tanık, Hermine'den ve mahkûmlara darbeler indirdiği çelik çivili çizmeleri vurduğundan bahsetti.

Üçüncü Majdanek davası (Almanca: Majdanek-Prozess) Düsseldorf'ta yapıldı. 26 Kasım 1975'te başlayan ve 474 seans süren bu dava, Batı Almanya'daki en uzun ve en pahalı davaydı. Sanıklar arasında Ryan, eski SS muhafızı Hermann Hackmann ve kamp doktoru Heinrich Schmidt de vardı. Mahkeme, iddianamedeki altı konuda yetersiz delil buldu ve onu üç suçtan mahkûm etti: 80 kişiyi öldürmek, 102 çocuğun öldürülmesine yataklık etmek ve 1000 kişinin öldürülmesine yardım etmek. 30 Haziran 1981'de mahkeme, diğer sanıklara verilen cezalardan daha ağır bir ceza olan müebbet hapis cezası verdi.[1][3][4]

Bacağının kesilmesi de dahil olmak üzere geçirdiği yabet komplikasyonları, 1996 yılında Mülheimer kadınlar hapishanesinden salıverilmesine yol açtı. Hermine Braunsteiner Ryan, 19 Nisan 1999'da 79 yaşında Almanya'nın Bohum kentinde öldü.[1][5][6][7]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "Biographie: Hermine Braunsteiner-Ryan, 1919–1999" (Almanca). Deutsches Historisches Museum. 1 Mayıs 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2008. 
  2. ^ Dorothy Rabinowitz (1 Aralık 2000). New Lives (see: Braunsteiner). New Lives: Survivors of the Holocaust Living in America. iUniverse. s. 6. ISBN 0-595-14128-5. Erişim tarihi: 22 Haziran 2013. 
  3. ^ Himmelfarb, Milton; Singer, David, (Ed.) (1985). American Jewish Yearbook (PDF). American Jewish Year Book. 85. New York; Philadelphia: Jewish Publication Society of America. ISBN 0-8276-0247-2. LCCN 99004040. 21 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 15 Ekim 2008. 
  4. ^ Wendel, Marcus. "Third Majdanek Trial". Axis History Factbook. 25 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2008.  (Also cited in Jewish Virtual Library.)
  5. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; NYT2005 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  6. ^ "Hermine Braunsteiner". Some Significant Cases. Simon Wiesenthal Archive. 27 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2008. 
  7. ^ "Behind Bars, Finally". New York Times. 5 Temmuz 1981. Erişim tarihi: 15 Ekim 2008. She ran as far as the United States, to a marriage with an American and a home in Maspeth, Queens. But Hermine Braunsteiner Ryan couldn't hide indefinitely and, finally found out, she was stripped of American citizenship in 1971 and deported in 1973. And last week, after a five-year trial, she was convicted of murder as a guard in the Maidanek concentration camp near Lublin, Poland, during World War II.