Gerald Durrell

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gerald Durrell
Durrell Askania Nova'da, 1985
DoğumGerald Malcolm Durrell
7 Ocak 1925(1925-01-07)
Cemşidpur, Britanya Hindistanı
Ölüm30 Ocak 1995 (70 yaşında)
Saint Helier, Jersey
Milliyetİngiliz
Kariyeri
DalıDoğa bilimi

Gerald Malcolm Durrell, OBE (7 Ocak 1925 - 30 Ocak 1995), İngiliz doğa bilimci, yazar, hayvan bakıcısı, çevreci ve televizyon sunucusudur. 1959'da İngiliz Kanal adalarından Jersey Adası'nda Durrell Yaban Hayatı Koruma Vakfı'nı ve Jersey Hayvanat Bahçesini kurdu. Çoğunlukla bir hayvan koleksiyoncusu ve meraklısı olarak kendi hayatı hakkında, en ünlüsü 1956'da yayınlanan My Family and Other Animals (Ailem ve Diğer Hayvanlar, Kitap Yayınları, 2006) olmak üzere yaklaşık kırk kitap yazdı. Ailesinin Yunanistan'ın Korfu Adası'nda yaşadığı yıllara ait anıları iki televizyon dizisine (My Family and Other Animals, 1987 ve The Durrells, 2016–2019) ve bir televizyon filmine (My Family and Other Animals, 2005) uyarlandı. İngiliz romancı Lawrence Durrell'in en küçük kardeşiydi.

Hayatının erken dönemi ve eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Durrell, 7 Ocak 1925'te İngiliz Hindistanı'nın Jamshedpur kentinde doğdu.[1] İkisi de Hindistan'da İngiliz ve İrlanda kökenli olarak doğan Louisa Florence Dixie ve Lawrence Samuel Durrell'in beşinci ve en küçük çocuğuydu (bir ablası henüz bebekken ölmüştür). Durrell'in babası İngiliz bir mühendisti ve kendi statülerindeki bir aile için olağan olduğu gibi, bebek Durrell zamanının çoğunu bir dadı (kadın bakıcı) eşliğinde geçirdi. Durrell, Hindistan'daki bir hayvanat bahçesini ilk ziyaretini hatırladığını ve bunun ömür boyu süren hayvan sevgisinin kaynağı olduğunu söyler.

Aile, babasının 1928'deki ölümünden kısa bir süre önce İngiltere'ye taşındı ve Güney Londra'nın Upper Norwood, Crystal Palace bölgesine yerleşti.[2] Durrell, Wickwood Okulu'na kaydoldu, ancak sık sık evde kaldı, hastalık numarası yaptı.[3]

Korfu, Yunanistan[değiştir | kaynağı değiştir]

Durrell ailesinin Korfu Kontokali'deki evi

Annesi Louisa, 1935'te Leslie, Margaret ve Gerald ile birlikte Yunanistan'ın Korfu adasına taşındı. Orada kendilerinden yaklaşık bir hafta önce karısı Nancy ile birlikte gelen en büyük oğlu Lawrence'a katıldı. Durrell 'in yerel faunayı evcil hayvan olarak toplayıp ve biriktirmeye başladığı yer Korfu Adası oldu.

Aile 1939'a kadar Korfu'da yaşadı ve bu süre Gerald Durrell'in My Family and Other Animals (Ailem ve Öteki Hayvanlar ISBN 9789756051375 6 Kasım 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.), Birds, Beasts, and Relatives ve The Garden of the Gods gibi kitaplarının; ayrıca "My Donkey Sally" gibi birkaç kısa hikâyenin de temeli oldu. Durrell ailesinin Korfu yılları aynı zamanda iki dizi ve bir televizyon filmine de konu oldu. Gerald Durrell, bu süre zarfında, çoğunlukla ağabeyi Lawrence Durrell'in arkadaşları olan çeşitli özel öğretmenler tarafından evde eğitim gördü.

Theodore Stephanides adlı bir Yunan-İngiliz doktor, bilim insanı, şair, çevirmen ve aynı zamanda Durrell'in öğretmenlerinden biri olan George Wilkinson'ın bir arkadaşıydı. Gerald Durrell'in en büyük arkadaşı ve akıl hocası oldu ve fikirleri genç doğa bilimci üzerinde kalıcı bir iz bıraktı. Birlikte, Gerald Durrell'in test tüpleri ve küvetler de dahil olmak üzere çeşitli öğelerde barındırdığı Korfu faunasını incelediler. Stephanides'in kızı Alexia Mercouri (1927-2018) ikisine saha gezilerinde eşlik etti. Her iki aile de Alexia ve Gerald Durrell'in bir gün evleneceklerini umdular, ancak bu beklentileri 1939'da savaşın patlak vermesiyle sona erdi.[4]

Gelişim yıllarında Durrell, doğa bilimcileri olan Charles Darwin, Alfred Russel Wallace, Jean-Henri Fabre ve Gilbert White'ın çalışmalarından etkilendi.[5]

Londra ve Whipsnade Hayvanat Bahçesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Gerald Durrell, annesi, diğer ağabeyi Leslie ve Yunan hizmetçileri Maria Kondos ile birlikte 1939'da İkinci Dünya Savaşı'nın patlak vermesiyle İngiltere'ye geri döndüler. Savaşta ve savaş sonrası yıllarda, özellikle evde eğitim gören bir genç için iş bulmak zordu, ancak girişimci Gerald bir akvaryum ve evcil hayvan mağazasında yardımcı olarak çalıştı. Bu dönemde karşılaştığı zorluklardan bazılarını ailesinin Korfu adasından ayrılıp İngiltere'ye döndükten sonraki hikâyesini aktaran Fillets of Plaice adlı kitabında anlattı.

Savaş için askere çağrılması 1943 yılında oldu, ancak tıbbi gerekçelerle askeri görevden muaf tutuldu ve bir çiftlikte çalışarak savaş çabalarına hizmet etmesi istendi. Savaştan sonra Durrell, Whipsnade Hayvanat Bahçesi'nde küçük bir işe girdi. Bu iş, ömür boyu süren bir rüyayı da gerçekleştirdi: Gerald Durrell, The Stationary Ark adlı kitabında herhangi bir netlikle ifade edebileceği ilk kelimenin "zoo (hayvanat bahçesi)" olduğunu söyler. Beasts in My Belfry bu dönemin olaylarını anlatan kitabıdır.

İlk seferleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Gerald Durrell, Mayıs 1946'da vahşi yaşam toplama gezilerine katılmak için Whipsnade Hayvanat Bahçesi'nden ayrılır, ancak deneyim eksikliği nedeniyle yolculuklarda yer alamadı. Yaban hayatı keşiflerine, 1947'de İngiliz Kamerunlarına (şimdi Kamerun'un bir parçası) ornitolog John Yealland ile yaptığı ve 21 yaşına geldiğinde babasından 3.000 sterlinlik bir mirasla finanse ettiği bir gezi ile başladı. Getirdiği hayvanlar Londra Hayvanat Bahçesi, Chester Hayvanat Bahçesi, Paignton Hayvanat Bahçesi, Bristol Hayvanat Bahçesi ve Belle Vue Hayvanat Bahçesi'ne satıldı. Bu seferi, Whipsnade hayvanat bahçesi görevlisi Ken Smith'in eşlik ettiği iki sefer daha izledi: 1949'da İngiliz Kamerunu'na tekrar bir gezi ve 1950'de İngiliz Guyanası'na (Guyana) bir gezi. Bu gezilerin ilkinde, gelecekteki misyonları düzenlemesine yardım eden otokratik bir Batı Afrika şefi olan Fon of Bafut Achirimbi II ile tanıştı.

Gerald Durrell, yakaladıklarını, yalnızca "değeri gösteren" veya koleksiyonculardan yüksek fiyatlar getirecek şekilde sunmak yerine, elde edilebilecek en iyi malzemelerle korudu ve besledi. Bu uygulamalar, zamanın diğer hayvan toplama seferlerinden farklıydı ve üçüncü seferinin sonunda mali sıkıntı içindeydi. Ayrıca, Londra Hayvanat Bahçesi'nin müfettişi George Cansdale ile arası açıldı ve Durrell, İngiliz hayvanat bahçesi topluluğu tarafından kara listeye alındı ve çoğu hayvanat bahçesinde bir iş bulamadı. Sonunda, bir süre kaldığı Manchester'daki Belle Vue Hayvanat Bahçesi'ndeki akvaryumda bir iş buldu.

Gerald Durrell, eşi Jacquie'nin[6] teşviki ve yardımıyla ve kardeşi Lawrence'ın tavsiyesiyle para toplamak için mizahi otobiyografik hikâyeler yazmaya başladı. Bunu başlangıçta, Jacquie ile düğünlerinden sonra paraya ihtiyaçları olduğu ve hiçbir gelir kaynağı olmadığı için yaptı ve daha sonra keşiflerini ve koruma çabalarını finanse etmek için yazdı. İlk kitabı The Overloaded Ark büyük bir başarı elde etti. İngiliz haklarından ( Faber ve Faber ) sadece 50 sterlin kazandı, ancak kitap için Amerika Birleşik Devletleri haklarından ( Viking Press ) 500 sterlin aldı ve böylece 1954'te Güney Amerika'ya dördüncü bir sefer için para toplamayı başardı. Ancak bu sefer, Paraguay'daki bir siyasi darbe sırasında gerçekleştirildi ve başarısız oldu.

Jersey Hayvanat Bahçesi için Temeller[değiştir | kaynağı değiştir]

1956'da My Family and Other Animals'ın yayınlanması Durrell'i kayda değer bir yazar yaptı ve bir doğa bilimci olarak kamuoyunda tanınmasını sağladı. Birleşik Krallık'ta en çok satanlar listesine giren bu kitaptan elde edilen telif hakları,[7] Durrell'in bir sonraki seferini finanse etmesine yardımcı oldu.

Durrell'in zamanın hayvanat bahçelerinin işletilme şekliyle ilgili artan hayal kırıklığı ve onların öncelikle nesli tükenmekte olan türlerin rezervleri ve yenileyicileri olarak hareket etmeleri gerektiğine olan inancı,[8] onu kendi hayvanat bahçesini kurmayı düşünmeye sevk etti. Üçüncü ve son kez Kamerun'a yaptığı 1957 gezisinin amacı öncelikle kendi hayvanat bahçesinin ana koleksiyonunu oluşturacak hayvanları toplamaktı.

Bu keşif gezisi filme de alındı, Durrell'in hayvanlarla yaptığı çalışmaların sinematografik kaydını yapmaya yönelik ilk deneyiydi. To Bafut with Beagles filminin başarısı, otobiyografik radyo programı Encounters with Animals ile birlikte Durrell'i BBC Doğa Tarihi birimi[9][10] ile uzun yıllar boyunca düzenli çalışır hale getirdi ve koruma projeleri için fon sağladı.

Bafut'tan döndüklerinde Durrell ve eşi Jacquie, kız kardeşi Margaret'in Güney İngiltere'de bir sahil beldesi olan Bournemouth'daki pansiyonunda kaldılar. Durrell bir hayvanat bahçesi için muhtemel yerler ararken, hayvanları geçici olarak bahçelerinde ve garajında barındırıldı.[11] Bu süreçte hem Bournemouth hem de Poole belediyeleri hayvanat bahçesi kurma önerisini geri çevirdiler. Bu deneyim, A Zoo in My Luggage adlı kitabına malzeme sağladı.

Hayvanat bahçesi ve vakıf[değiştir | kaynağı değiştir]

Dodos, Durrell Vahşi Yaşam Parkı'nın kapılarında nöbet tutuyor

Gerald Durrell, büyüyen hayvan koleksiyonunu barındırmak için 1959'da Jersey Zooloji Parkı'nı kurdu. Hayvanat bahçesinin yeri, 17. yüzyıldan kalma bir malikane olan Les Augres Malikanesi, uzun aramalardan sonra tesadüfen Durrell'in dikkatini çekti. Durrell malikaneyi kiraladı ve hayvanat bahçesini yeniden tasarlanan malikane arazisine kurdu. Aynı yıl, Durrell, nesli tükenmekte olan türleri toplamak için Güney Amerika'ya daha başarılı bir sefer daha yaptı. Hayvanat bahçesi, 26 Mart 1959'da halka açıldı.

Hayvanat bahçesi büyüdükçe, dünyanın diğer bölgelerinde tehdit altındaki vahşi yaşamı kurtarmak için üstlenilen projelerin sayısı da arttı. Durrell, hayvanat bahçesi, vahşi yaşam ve habitat yönetiminin giderek zorlaşan zorluklarıyla başa çıkmak için 6 Temmuz 1963'te Jersey Yaban Hayatı Koruma Vakfı'nın (günümüzde Durrell Yaban Hayatı Koruma Vakfı ) kurulmasında etkili oldu.

Vakıf, uluslararası koruma çabalarına daha iyi bir şekilde yardımcı olmak için 1971'de Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaban Hayatı Koruma Vakfı Uluslararası'nı açtı. O yıl, vakıf, hayvanat bahçesine kalıcı bir ev vererek, sahibi Binbaşı Hugh Fraser'dan Les Augres Malikanesi'ni satın aldı.

Durrell'in girişimi, Fauna ve Flora Preservation Society'nin 1972'de Jersey'de bugün sahadaki en prestijli konferanslardan biri olan World Conference on Breeding Endangered Species in Captivity as an Aid to their Survival (Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Esaret Altında Hayatta Kalmalarına Yardımcı Olarak Yetiştirilmesine İlişkin Dünya Konferansı)'nı başlatmasına neden oldu. 1972'de Prenses Anne, Vakfın hamisi olarak hem vakfı medyanın ilgi odağı haline getirdi, hem de fon toplamaya yönelik eylemlerine destek sağladı.

1970'ler, Jersey Yaban Hayatı Koruma Vakfı'nın, koruduğu ve bakıma aldığı türlerle alanında önde gelen bir hayvanat bahçesi haline geldiğini gördü. Durrell, Mauritius'u birkaç kez ziyaret etti ve Mauritius'ta çevreci Carl Jones ile yerli kuşlar ve sürüngenler için yetiştirme programlarını, Round Island'ın ekolojik geri kazanımını, yerel personeli eğitmeyi ve yerel koruma tesisleri kurmayı içeren büyük ölçekli koruma çabalarını koordine etti. Bu gelişmeler 1984'te Mauritius Yaban Hayatı Vakfı'nın kurulmasına yol açtı.

Jacquie Durrell, 1979'da Durrell'den ayrılarak boşandı. Boşanmaya gerekçe olarak artan iş baskısını, alkolizmi ve artan stresi gösterdi.

Durrell, ikinci karısı Lee McGeorge Durrell ile 1977'de Duke Üniversitesi'nde hayvan iletişimi üzerine doktora eğitimi alırken tanışmıştı. O sırada Durrell Lee'ye ders veriyordu. 1978'de, ilk tanışmalarından yaklaşık bir yıl sonra, Durrell müstakbel eşine bir aşk mektubu yazdı.[12][13] 1979'da evlendiler. Onunla The Amateur Naturalist de dahil olmak üzere bir dizi kitap yazdı ve Durrell'in ölümünden sonra vakfın onursal direktörü Lee oldu.

1978'de Durrell, hayvanat bahçesindeki korumacılar için eğitim merkezini ya da kendi deyimiyle "mini-üniversiteyi" başlattı. 2005 yılı itibarıyla 104 ülkeden binin üzerinde biyolog, doğa bilimci, hayvanat bahçesi veterineri ve hayvanat bahçesi mimarı Uluslararası Eğitim Merkezine katılmıştır. Durrell, 1982'de Dünya Koruma Birliği'nin Hayvan Yetiştirme Uzman Grubu'nun oluşturulmasında da etkili oldu.

Durrell, 1985 yılında Wildlife Preservation Trust Canada ya da şimdiki adıyla Wildlife Preservation Canada'yı kurdu. Hayvanları Tükenmekten Kurtarmak resmi çağrısı, 1991 yılında İngiliz hayvanat bahçelerinin iyi işlemediği ve Londra Hayvanat Bahçesi'nin kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bir zamanda başlatıldı.

1989'da Durrell ve eşi, David Attenborough ve kriket oyuncusu David Gower ile birlikte World Land Trust'ın (daha sonra World Wide Land Conservation Trust) kurulmasına yardım etti. Vakfın ilk hedefi, Belize Programının bir parçası olarak Belize'de yağmur ormanı arazisi satın almaktı. Bu süre zarfında Gerald Durrell, hem Jersey'de (Harcroft Konferans Tiyatrosu) inşaat işleri için hem de Doğu Afrika, Madagaskar ve başka yerlerdeki koruma çalışmaları için önemli bir bağışçı olan Charles Rycroft ile bir dostluk geliştirdi.

1990'da Vakıf, Madagaskar'da Mauritius programı doğrultusunda bir koruma programı oluşturdu. Durrell, aye-aye gibi bir dizi endemik türün esaret altında üremesine başlamak için 1990 yılında Madagaskar'ı ziyaret etti.

Durrell, 17. yüzyılda nesli tükenmek üzere olan Mauritius'un uçamayan kuşu dodo'yu hem Jersey Hayvanat Bahçesi hem de vakıf için logo olarak seçti. Vakfın çocuk bölümünün adı Dodo Kulübü oldu. Ölümünün ardından, Jersey Yaban Hayatı Koruma Vakfı, 26 Mart 1999'da hayvanat bahçesinin 40. yıldönümünde Durrell Wildlife Conservation Trust (Durrell Yaban Hayatı Koruma Vakfı) olarak yeniden adlandırıldı. Wildlife Preservation Trust International, 2000 yılında adını Wildlife Trust olarak değiştirdi ve siyah demirhindi logosunu benimsedi.

A Zoo in My Luggage (1957)'da, Durrell şöyle der:

Bana göre bir hayvan türünün kökünü kazımak suçtur, tıpkı Rembrandt veya Akropolis gibi yeniden yaratamayacağımız veya değiştiremeyeceğimiz başka bir şeyin yok edilmesi gibi.

Kişisel hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

26 Şubat 1951'de Durrell, uzun bir flört döneminden sonra Manchester'da ikamet eden Jacqueline ('Jacquie') Sonia Wolfenden ile evlendi. Jacquie 21 yaşındayken babasının muhalefeti yüzünden kaçmışlardı. Çift başlangıçta Durrell'in kız kardeşi Margaret'in Bournemouth pansiyonunda küçük bir odada yaşıyordu. Jacquie, sonraki hayvan keşiflerinin çoğunda ona eşlik etti ve Jersey Hayvanat Bahçesi'nin kurulmasına ve yönetilmesine yardım etti. Ayrıca, koruma çabaları için para toplamak amacıyla Durrell'in kitaplarında yer alan birkaç mizahi anıyı da yazdı. 1979'da işlerin baskısını ve alkolizmini gerekçe göstererek boşandılar.

1979'da Gerald, 1977'de doktora öğrencisi olduğu Kuzey Carolina'daki Duke Üniversitesi'nde ders verirken tanıştığı Amerikalı Lee McGeorge Wilson ile evlendi. Kendisi 52 ve yeni eşi Lee 28 yaşındaydı.[14] Her ikisi de hevesli doğa bilimcileriydi. Durrell 1995'te ölene kadar evli kaldılar.[14]

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Sert, açık hava yaşamı Durrell'i 1980'lerde sağlık sorunlarına sürükledi. Artrit ile mücadele amacıyla kalça protezi ameliyatı geçirdi, ancak alkole bağlı karaciğer problemlerinden de muzdaripti. 1990 Madagaskar gezisinden sonra sağlığı hızla bozuldu. Gerald Durrell 28 Mart 1994'te King's College Hastanesi'nde karaciğer nakli geçirdi[15] ve Jersey General Hastanesi'ndeki 70. doğum gününden kısa bir süre sonra 30 Ocak 1995'te septisemi'den öldü.[16] Külleri Jersey Hayvanat Bahçesi'nde, William Beebe'den bir alıntının yazıldığı anıt plaketin altına gömüldü:

Bir sanat eserinin güzelliği ve dehası, ilk maddesel şekli yok edilse bile yeniden tasarlanabilir; kaybolan bir armoni besteciye bir kez daha ilham verebilir; ama canlılardan oluşan bir ırkın son bireyi artık nefes almadığında, böyle birinin tekrar olabilmesi için başka bir cennet ve başka bir dünyanın doğması gerekir. (The Bird, 1906)

Durrell'in yaşamını ve çalışmalarını hatırlatan bir anma töreni 28 Haziran 1995'te Londra'daki Doğa Tarihi Müzesi'nde düzenlendi. Katılımcılar arasında David Attenborough ve Princess Anne gibi arkadaşları da vardı.

Kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

Durrell'in kitaplarının hem kendisiyle hem de çevresindekilerle dalga geçen çok gevşek bir tarzı vardır. Belki de en iyi bilinen eseri, Korfu'daki pastoral çocukluğunu anlatan, iki TV dizisi ve bir film olarak ekranlara taşınan 1956 tarihli My Family and Other Animals (Ailem ve Diğer Hayvanlar)'dır. Bu kitabında tüm ailesini, özellikle de ünlü bir romancı olan ağabeyi Lawrence Durrell'i alaya alır. Öte yandan kitabında Lawrence ile dalga geçmesine rağmen, ikisi tüm yaşamları boyunca yakın arkadaştılar.

Durrell, yazarlığını, doğasında var olan yazma sevgisinden değil, çevre yönetimine yardımcı olmak için telif hakları için yazdığı konusunu her zaman vurguladı. Kardeşine kıyasla kendisini şöyle bir yazar olarak tanımlıyor:

Aramızdaki ince fark, onun yazmayı sevmesi ve benim sevmemem. Bana göre, hayvan işimi yapmamı sağlayan para kazanmanın bir yolu, başka bir şey değil.[17]

Durrell, Harper's, Atlantic Monthly ve Sunday Times Supplement dahil olmak üzere Atlantik'in her iki yakasındaki dergilere düzenli olarak katkıda bulundu. Aynı zamanda The New York Times için düzenli bir kitap eleştirmeniydi. Kitaplarından bir dizi alıntı ve hikâye Octopus Books ve Reader's Digest Publishing tarafından, Reader's Digest Condensed Books da dahil olmak üzere kullanıldı. Eserleri 31 dile çevrildi, dizilere ve sinema filmlerine çekildi. Kuzey ve Doğu Avrupa, Rusya, İsrail ve Hindistan da dahil olmak üzere çeşitli İngiliz Milletler Topluluğu ülkelerinde çok sayıda hayranı vardır. British Library, Lawrence Durrell Koleksiyonunun bir parçası olarak Durrell'in kitaplarından oluşan bir koleksiyona ev sahipliği yapmaktadır.

illüstratörler[değiştir | kaynağı değiştir]

Durrell yetenekli bir sanatçı ve karikatüristti, ancak The Overloaded Ark için Sabine Baur'dan başlayarak yıllar boyunca sayısız illüstratörle çalıştı. En verimli çizerlerden ikisi Ralph Thompson (Bafut Beagles, Three Singles To Adventure, The New Noah, The Drunken Forest, Encounters with Animals, A Zoo in My Luggage, The Whispering Land, Menagerie Manor) ve Edward Mortelmans (Catch Me A Colobus, Beasts in My Belfry, Golden Bats and Pink Pigeons) oldu. Çizimler çoğunlukla hayvan konularının eskizleridir. Ralph Thompson, Menagerie Malikanesi'nin çizimleri sırasında Jersey Zooloji Parkı'nı ziyaret etti.

Durrell ile çalışan diğer çizerler, Two in the Bush'u çizen Barry L. Driscoll; Look at Zoos'u çizen Pat Marriott; ve The Talking Parcel ve Donkey Rustlers'ı resimleyen Anne Mieke van Ogtrop'tur.

Durrell, sonraki yıllarında bolca resimli bir dizi çocuk kitabı da yazdı. Graham Percy, The Fantastic Flying Journey and The Fantastic Dinosaur Adventure'ın illüstratörüydü. Toby the Tortoise ve Keeper, Keith West tarafından resmedilmiştir. Onun Puppy tahta kitapları Cliff Wright tarafından resimlendi.

Başarıları ve mirası[değiştir | kaynağı değiştir]

Gerald Durrell'in Jersey Hayvanat Bahçesi'nde John Doubleday tarafından yontulmuş heykeli
  • Durrell, 1981 yılında Hollanda Prensi Bernhard tarafından Altın Ark Nişanı ile ödüllendirildi.
  • 1981'de Durrell, Dünya Kültür Konseyi'nin kurucu üyesi oldu.[18]
  • Durrell, 1982'de OBE (Britanya İmparatorluk Nişanı) aldı.
  • Ulusal Gençlik Müzik Tiyatrosu, 1984 yılında Gerald Durrell'e bir övgü olarak Fort Regent, Jersey'de The Carnival of the Animals adlı müzikal tiyatroyu sahneledi.
  • Durrell, 1988'de Birleşmiş Milletler Çevresel Başarı Onur Listesi'nde yer aldı ve 1987-92 döneminde bu onura layık görülen 500 kişinin ("Küresel 500") bir parçası oldu.
  • Kent Üniversitesi 1989'da Durrell Koruma ve Ekoloji Enstitüsü'nü (DICE) kurdu, Birleşik Krallık'ta koruma ve biyoçeşitlilik alanında dereceler ve diplomalar sunan ilk lisansüstü okul.
  • Biodiversity and Conservation dergisi, Gerald Durrell'in ölümünün ardından 1995 yılında "Hayvanat Bahçelerinin Rolü" konulu özel bir cildi çıkardı.
  • 1996 yılında başlatılan Gerald Durrell Memorial Fonları, her yıl Wildlife Trust tarafından koruma alanında verilmektedir.
  • Miskolc Hayvanat Bahçesi'ndeki heykel parkı, 1998'de Gerald Durrell'in büstünü yarattı. Whipsnade Hayvanat Bahçesi ayrıca 1998'de Durrell'e adanmış primatların barınması için yeni bir adanın açılışını yaptı.[19]
  • Korfu kasabasındaki Durrells Park'taki Gerald Durrell Anıtı
    Natural History Museum ve BBC Wildlife'ın sahip olduğu Yılın Yaban Hayatı Fotoğrafçısı yarışması, 2001 yılından itibaren nesli tükenmekte olan bir türün en iyi fotoğrafı için Gerald Durrell Ödülü'nü veriyor.
  • 2002 yılında Korfu'da kurulan Durrell Okulu, Korfu'daki Durrell'lerin izinde akademik bir kurs ve turlar sunmaktadır. Botanikçi David Bellamy, okul için Korfu'da saha gezileri düzenledi.
  • Korfu belediye binası 2006 yılında, Gerald ve Lawrence Durrell'den sonra bir saygı işareti olarak Corfu Bosketto'yu (Korfu şehrinde bir park) Bosketto Durrell olarak değiştireceğini duyurdu.[20]
  • Wildlife Preservation Canada, 2006 yılında eski hediyeler yapan bireyleri tanımak için Gerald Durrell Society'yi kurdu.
  • Mauritius'taki Black River Vadisi'ndeki Gerald Durrell Endemik Yaban Hayatı Koruma Alanı, Mauritius Yaban Hayatı Temyiz Fonu'nun Mauritius kerkenezi, pembe güvercin ve eko muhabbet kuşu için son derece başarılı esir yetiştirme programının evidir.
  • Durrell Vahşi Yaşam Parkı'nda, John Doubleday tarafından yapılmış, dizinde fırfırlı bir lemur ve ayaklarında bir Round Island geko ile birlikte dökülmüş Gerald Durrell'in bronz bir heykeli vardır.
  • Jersey, Jersey Yaban Hayatı Koruma Vakfı'nı onurlandıran pullar çıkardı ve Mauritius, Durrell'in adını taşıyan nadir bir geko ırkına dayanan bir pul çıkardı.
  • Durrell Wildlife Conservation Trust tarafından Saint Lucia'daki Rat Island'ın Praslin Adası hatlarında Saint Lucia kırbaç kuyruğu kertenkelesi için bir sığınak oluşturmak amacıyla kemirgenden arındırılması, Rat Adası'nın adında resmi bir değişikliğe neden oldu. Durrell Adası olarak yeniden adlandırılma sürecindedir.[21]
  • Belize Hayvanat Bahçesi'ndeki Ziyaretçi Merkezi, Durrell'in onuruna Gerald Durrell Ziyaretçi Merkezi olarak adlandırılmıştır.
  • Cornwall koleji Newquay'in uygulamalı zooloji merkezinin iki binası var, biri 2007'de eşi Lee Durrell tarafından açılan Durrell Binası.

İsminin verildiği türler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Salanoia durrelli : Alaotra Gölü, Madagaskar'dan kahverengi kuyruklu firavun faresi ile ilgili bir etobur türü. (2010)[22]
  • Centrolene durrellorum : Ekvador'un doğu And eteklerinde bulunan Centrolenidae familyasından bir cam kurbağası, 2002'de keşfedildi ve 2005'te tanımlandı. Bu kurbağa, "küresel biyolojik çeşitliliğin korunmasına katkılarından dolayı" Gerald Durrell ve eşi Lee Durrell'in onuruna verildi.
  • Clarkeia durrelli : 1982 yılında keşfedilen Üst Silüriyen çağından Atrypida takımından bir brakiyopod fosili - şu anda bu türün Gerald Durrell'in onuruna verildiğine dair hiçbir referans yok
  • Nactus serpensinsula durrellorum : Yılan Adası kertenkelesinin Yuvarlak Ada ırkı ayrı bir alt türdür ve genel olarak gekoyu ve Yuvarlak Ada faunasını kurtarmaya katkılarından dolayı hem Gerald hem de Lee Durrell[23] adını almıştır. Mauritius yarışı tasvir eden bir pul yayınladı.
  • Ceylonthelphusa durrelli : Durrell'in tatlı su yengeci: Kritik derecede nadir yeni bir Sri Lanka tatlı su yengeci türü.
  • Benthophilus durrelli : Don iribaş kaya balığı: 2004 yılında keşfedilen yeni bir iribaş kaya balığı türü
  • Kotchevnik durrelli Yakovlev: Rusya'dan Cossoidea süper ailesinin yeni bir güve türü
  • Mahea durrelli Kment 2005: Madagaskar'dan Acanthosomatidae familyasının yeni bir kalkan böceği türü[24]

Başlıca seferleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Yer Temel Amaç Kitap Film Odaklandığı Türler
1947 / 1948 Mamfe, İngiliz Kamerunları (şimdi Kamerun) İngiliz hayvanat bahçeleri için bağımsız hayvan toplama görevi The Overloaded Ark Angwantibo, dev su samuru faresi
1949 Mamfe ve Bafut, İngiliz Kamerunları (şimdi Kamerun) İngiliz hayvanat bahçeleri için bağımsız hayvan toplama görevi The Bafut Beagles Galago, kıllı kurbağa, Afrika altın kedisi, uçan fare
1950 İngiliz Guyanası (şimdi Guyana) İngiliz hayvanat bahçeleri için bağımsız hayvan toplama görevi Three Singles to Adventure Dev su samuru, zehirli ok kurbağaları, Surinam kurbağası, kapibara, Brezilya kirpisi, curassow
1953 / 1954 Arjantin ve Paraguay Kısmen sponsorlu hayvan toplama görevi The Drunken Forest Burrowing owl, hornero, anaconda, rhea, giant anteater
1957 Bafut, İngiliz Kamerunları (şimdi Kamerun) Kendi müstakbel hayvanat bahçesi için hayvan toplama görevi A Zoo in My Luggage To Bafut With Beagles Patas, galago, grey-necked rockfowl
1958 Patagonia, Argentina Kendi Jersey Hayvanat Bahçesi için hayvan toplama görevi The Whispering Land Look (Argentinian Expedition) South American fur seal, Patagonian hare, vampire bat, Magellanic penguin
1962 Malaysia, and Australia and New Zealand BBC Nature dizisi Two in the Bush için çekim Two in the Bush Two in the Bush Kakapo, kaka, kea, tuatara, Sumatran rhinoceros, Leadbeater's possum
1965 Sierra Leone Jersey Hayvanat Bahçesi için hayvan toplama görevi BBC tarafından TV dizisine dönüştürülecek Section of Catch Me a Colobus Catch Me a Colobus Colobus, Afrika leoparı, kızıl nehir domuzu, potto
1968 Mexico Jersey Hayvanat Bahçesi için hayvan toplama görevi Section of Catch Me a Colobus Volkan tavşanı, kalın gagalı papağan
1969 Great Barrier Reef, Northern Territory and Queensland, Australia Asla yazılmamış kitap için olası materyal ile Koruma bulma misyonu Büyük Bariyer Resifi türleri
1976, 1977 Mauritius and other Mascarene Islands Yerel üreme ve Jersey Hayvanat Bahçesi için arka arkaya iki koruma görevi ve hayvan toplama seferleri Golden Bats and Pink Pigeons The Mauritius Conservation Mission, The Round Island Project Pembe güvercin, Rodrigues meyve yarasası, Round Island boa, Telfair'in derisi, Gunther'in kertenkelesi, Mauritius kerkenezi
1978 Assam, Hindistan ve Bhutan Koruma görevi ve BBC dizisindeki bir bölümün çekimleri "Animals Are My Life" episode in The World About Us series Pigmy hog
1982 Mauritius ve diğer Mascarene Adaları ve Madagaskar Yerel üreme ve Jersey Hayvanat Bahçesi için koruma görevi ve hayvan toplama seferi, Vakıf'ın diğer ülkelerdeki rolü hakkında bir BBC TV dizisi için çekilecek Ark on the Move Ark on the Move Pembe güvercin, Rodrigues meyve yarasası, Round Island boa, Telfair'in skink, Gunther's geko, Mauritius kerkenezi, indri, Madagascan boa
1984 Sovyetler Birliği Channel 4 TV dizisi Durrell in Russia için çekimler Durrell in Russia Durrell in Russia Przewalski's horse, saiga, cranes, Russian desman
1989 Belize 250.000 dönümlük (1000 km²) tropik yağmur ormanını korumayı amaçlayan bir koruma projesi olan Belize Programı'nın bir parçası olarak Belize yağmur ormanı türleri
1990 Madagaskar Yerel üreme ve Jersey Hayvanat Bahçesi için koruma görevi ve hayvan toplama seferi The Aye-Aye and I To the Island of Aye-Aye Aye-aye, indri, ring-tailed lemur, Alaotran lemur, tenrec

Bibliyografya[değiştir | kaynağı değiştir]

Otobiyografik[değiştir | kaynağı değiştir]

  • The Overloaded Ark (Faber and Faber, 1953)
  • Three Singles to Adventure (Three Tickets to Adventure) (Rupert Hart-Davis, 1954)
  • The Bafut Beagles (Rupert Hart-Davis, 1954)
  • The New Noah (Rupert Hart-Davis, 1955)
  • The Drunken Forest (Rupert Hart-Davis, 1956)
  • My Family and Other Animals (Rupert Hart-Davis, 1956) - Korfu Üçlemesi - 1
  • Encounters with Animals (Rupert Hart-Davis, 1958)
  • A Zoo in My Luggage (Rupert Hart-Davis, 1960)
  • The Whispering Land (Rupert Hart-Davis, 1961)
  • Menagerie Manor (Rupert Hart-Davis, 1964)
  • Two in the Bush (Collins, 1966)
  • Birds, Beasts, and Relatives (Collins, 1969) - Korfu Üçlemesi - 2
  • Fillets of Plaice (Collins, 1971)
  • Catch Me a Colobus (Collins, 1972)
  • Beasts in My Belfry (A Bevy of Beasts) (Collins, 1973)
  • The Stationary Ark (Collins, 1976) (çoğunlukla kurgusal olmayan içerik)
  • Golden Bats And Pink Pigeons: A Journey to the Flora and Fauna of a Unique Island (Collins, 1977)
  • The Garden of the Gods (Fauna and Family) (Collins, 1978) - Korfu Üçlemesi - 3
  • The Picnic And Suchlike Pandemonium (The Picnic and Other Inimitable Stories) (Collins, 1979) (bazı kurgusal kısa öyküler ile)
  • Ark on the Move (Coward McCann, 1982)
  • How to Shoot an Amateur Naturalist (Collins, 1984)
  • Durrell in Russia (Lee Durrell ile birlikte) (MacDonald (Publisher) (UK) / Simon & Schuster (U.S.), 1986)
  • The Ark's Anniversary (Collins, 1990)
  • Marrying Off Mother and Other Stories (Harper-Collins, 1991) (bazı kurgusal kısa öyküler ile)
  • The Aye-Aye And I: A Rescue Journey to Save One of the World's Most Intriguing Creatures from Extinction (Harper-Collins, 1992)

Kurgu dışı[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Ada Hayvanat Bahçesi: Ünlü Bir Koleksiyoncunun Ayrılamadığı Hayvanlar ( W. Suschitzky'nin fotoğrafları) (Collins, 1961)
  • Hayvanat Bahçelerine Bakın ( Hamish Hamilton, 1961)
  • Amatör Doğa Bilimcileri İçin Pratik Bir Rehber (Lee Durrell ile birlikte) (Hamish Hamilton (İngiltere) / Alfred A. Knopf (ABD), 1982)

Kurgu[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Eşek Hıçkırıkları (Collins, 1968)
  • Rosy Benim Akrabam mı (Collins, 1968)
  • Konuşan Parsel (Castle Cockatrice Savaşı) (Collins, 1974)
  • Alaycı Kuş (Milyar Dolarlık Beyin) (Collins, 1981)
  • Fantastik Uçan Yolculuk : Doğa Tarihinde Bir Macera ( Conran Octopus, 1987)
  • Fantastik Dinozor Macerası : Doğa Tarihinde Yeni Bir Macera (Conran Ahtapot, 1989)
  • Kaleci ( Michael O'Mara Kitapları, 1990)
  • Kaplumbağa Toby ( Michael O'Mara Books, 1991)
  • Puppy's Wild Time ('Puppy Tales' No. 1) (Scott Ltd, 1993)
  • Puppy's Beach Adventure ('Puppy Tales' No. 2) (Scott Ltd, 1993)
  • Puppy's Pet Pals ('Puppy Tales' No. 3) (Scott Ltd, 1993)
  • Puppy's Field Day ('Puppy Tales' No. 4) (Scott Ltd, 1993)

Derlemeler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • The Best of Gerald Durrell (Lee Durrell tarafından düzenlendi) (Harper-Collins, 1996)

Yayınlanmamış[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Animal Pie, 1950'lerde yazılmış, kaygısız hayvan şiirleri ve karikatürlerinden oluşan yayınlanmamış bir kitap [resmi Douglas Botting biyografisinde atıfta bulunulmaktadır]

Durrell tarafından düzenlenen kitaplar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ailesi ve arkadaşları tarafından yazılan kitaplar ve mektuplar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Prospero'nun Hücresi: Corcyra Adası'nın Manzarası ve Davranışları İçin Bir Kılavuz, Lawrence Durrell (1945)
  • Yatağımdaki Canavarlar, Jacquie Durrell (1967)
  • Yerin Ruhu: Seyahat Üzerine Denemeler ve Mektuplar, Lawrence Durrell (1969)
  • Ada Yolları, Theodore Stephanides (1973)
  • Yakın İlişkiler, Jacquie Durrell (1976)
  • Margo'ya Her Ne Oldu, Margaret Durrell (1995) (1960'larda yazılmıştır)
  • Durrell-Miller Mektupları: 1935-1980, Lawrence Durrell ve Henry Miller (1998)
  • Autumn Gleanings: Corfu Memoirs and Poems, Theodore Stephanides (2011) (görünüşe göre 1970'lerde yazılmış)

Konuyla bağlantılı[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Gerald Durrell'in Hayatı İçin Bir Anma Kutlaması (1995)
  • Gerald Durrell ve Jersey Hayvanat Bahçesi'ndeki World of Animals bölümü, Channel One, Moskova (2004)
  • Gerald Durrell'in Yaban Hayatı, BBC Four (Aralık 2005)
  • Wildlife in a War Zone, Durrell arşiv görüntülerinin kullanılması ve Sierra Leone'de savaşın getirdiği değişikliklerin incelenmesi, Animal Planet, Mayıs 2006
  • Bridget Nicholls ile Arşiv Saati: İçinizdeki Durrell'i Keşfedin, BBC Radio 4 (Eylül 2006)
  • John Cleese tarafından yazılan, Cleese, Jamie Lee Curtis, Kevin Kline ve Michael Palin'in başrollerini paylaştığı, kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya olan bir hayvanat bahçesi hakkında 1997 yapımı komedi filmi, kapanış jeneriğinde Gerald Durrell ve İngiliz mizah yazarı Peter Cook'a ithaf edilmiştir. fotoğrafları ve doğum ve ölüm tarihleri.

Filmler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • The Talking Parcel, Brian Cosgrove'un yönettiği animasyon filmi, Cosgrove Hall (1979)
  • Ailem ve Diğer Hayvanlar, 10 bölümlük TV dizisi, BBC (1987)
  • Ailem ve Diğer Hayvanlar, Radyo draması, BBC Radio 4 (2001)
  • Fantastik Uçan Yolculuk, Animasyon TV dizisi, Catherine Robbins ve John Coates tarafından yönetildi, Two Sides TV / Loonland TV (2001)
  • Ailem ve Diğer Hayvanlar, bir çocuk olarak otobiyografisinin film versiyonu (2005)
  • Durrells, Durrell'in ailesinin Korfu'daki zamanı hakkında üç otobiyografik kitabından esinlenen 4 sezonluk TV dizisi (26 bölüm), ITV (2016–2019)

Senaryolar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Su samuru Tarka, David Cobham'ın yönettiği film (1979)

Zaman kapsülü[değiştir | kaynağı değiştir]

1988'de Jersey Hayvanat Bahçesi'ne gömülen bir zaman kapsülü, Durrell'in koruma bilinci kampanyalarında sıklıkla kullanılan şu popüler alıntısını içeriyor:

We hope that there will be fireflies and glow-worms at night to guide you and butterflies in hedges and forests to greet you.
We hope that your dawns will have an orchestra of bird song and that the sound of their wings and the opalescence of their colouring will dazzle you.
We hope that there will still be the extraordinary varieties of creatures sharing the land of the planet with you to enchant you and enrich your lives as they have done for us.
We hope that you will be grateful for having been born into such a magical world.

Alıntılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Gerald Durrell, Oxford Sözlüğü Sözlüğü'nün 8. Baskısında bir girdiye sahiptir. "Pek çok insan korumanın sadece tüylü hayvanları kurtarmakla ilgili olduğunu düşünüyor - insan ırkının intihar etmesini önlemeye çalıştığımızın farkında değiller."[25][26]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Chapter One of Gerald Durrell: The Authorized Biography By Douglas Botting". The New York Times. 12 Aralık 1999. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2014. 
  2. ^ Thomson 1998
  3. ^ McNiven 1998.
  4. ^ Haag (15 Nisan 2017). "'My father always hoped that Gerry and I would marry,' by Gerard Durrell's childhood friend". The Telegraph. 16 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2017. 
  5. ^ Theodore Stephanides, Island Trails, Introduction by Gerald Durrell (London: Macdonald, 1973), pp. ix–xi.
  6. ^ Jacquie Durrell, Beasts in My Bed, Fontana 1967
  7. ^ "Curtis Brown". 24 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2015. 
  8. ^ Hilchey (February 1995). "Gerald Durrell, 70, Who Prized Animals, Dies". The New York Times. 31 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2014. 
  9. ^ "BBC Radio 4 Extra - Gerald Durrell - My Family and Other Animals". BBC. 17 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2015. 
  10. ^ "BBC Radio 4 - Great Lives, Series 25, Gerald Durrell". BBC. 17 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2015. 
  11. ^ "Gerald Durrell's Jersey wildlife conservation trust celebrates 50th anniversary". The Telegraph. 10 Nisan 2009. 24 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2015. 
  12. ^ "More Letters of Note : Shaun Usher : 9781786891693". www.bookdepository.com. 4 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2020. 
  13. ^ More Letters of Note : Correspondence Deserving of a Wider Audience. Edinburgh, United Kingdom: Canongate Books Ltd. 2017. ISBN 978-1786891693.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  14. ^ a b "Gerald Durrell was my hero … I married him for his zoo". The Guardian. 26 Mart 2016. 14 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2021.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  15. ^ Botting. page 588
  16. ^ Botting. page 598
  17. ^ Botting, p. 216.
  18. ^ "About Us". World Cultural Council. 9 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2016. 
  19. ^ Gruner 1998
  20. ^ Helena Smith (22 Eylül 2006). "Corfu pays belated tribute to Durrells". The Guardian. 17 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2015. 
  21. ^ "Lizards banish rats from Rat Island". The Guardian (İngilizce). 13 Şubat 2005. ISSN 0261-3077. 3 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2020.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  22. ^ "US News". US News. 13 Ekim 2010. 22 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2012. 
  23. ^ Beolens, Bo; Watkins, Michael; Grayson, Michael (2011). The Eponym Dictionary of Reptiles. Baltimore: Johns Hopkins University Press. xiii + 296 pp. 978-1-4214-0135-5. ("Durrell", p. 78).
  24. ^ Kment, P. 2005. Revision of Mahea Distant, 1909, with a review of the Acanthosomatidae (Insecta: Heteroptera) of Madagascar and Seychelles. ACTA ENTOMOLOGICA MUSEI NATIONALIS PRAGAE. Volume 45, pp. 21–50; Available at "Archived copy" (PDF). 20 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2011. 
  25. ^ The Oxford Dictionary of Quotations. 8th Edition. Page 288
  26. ^ Botting, Douglas (1999). Gerald Durrell: The Authorised Biography.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]