George William Hill

Vikipedi, özgür ansiklopedi
George William Hill
DoğumGeorge William Hill
3 Mart 1838
New York
Ölüm16 Nisan 1914
New York
MilliyetAmerikalı
VatandaşlıkAmerika
DinKatolik, Hristiyan
ÖdüllerKraliyet Astronomi Topluluğu Altın Madalya
Kariyeri
DalıMatematik
Çalıştığı kurumlarDenizcilik Almanak Bürosu
İmza

George William Hill (3 Mart 1838 - 16 Nisan 1914), Amerikalı astronom ve matematikçi. Bağımsız ve büyük ölçüde bilim camiasından izole bir şekilde çalışarak gök mekaniğine ve adi diferansiyel denklemler teorisine önemli katkılarda bulunmuştur. Çalışmalarının önemi 1905 yılında Henri Poincaré tarafından açıkça kabul edilmiştir. Hill 1909 yılında matematiksel astronomi alanındaki araştırmaları nedeniyle Royal Society'nin Copley Madalyası ile ödüllendirildi. Hill küresi ile birlikte Hill diferansiyel denklemi ile tanınmaktadır.

Yaşamı ve çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

New York'ta doğan Hill, New York'lu ressam ve gravür sanatçısı John William ve Catrine Smith Hill'in oğludur. Sekiz yaşındayken ailesi ile birlikte West Nyack taşındı. Hill, 1859 yılında Rutgers College'dan lisans derecesiyle mezun oldu. Aynı yıl, bir asma köprünün geometrik eğrisi üzerine ilk bilimsel makalesini yayınladı. İki yıl sonra, Dünya'nın şeklinin matematiksel teorisi üzerine yaptığı çalışmayla Runkle Mathematical Monthly'den bir ödül kazandı.

Hill, 1861 yılında John Daniel Runkle tarafından Massachusetts'te bulunan Birleşik Devletler Deniz Gözlemevi'nin Denizcilik Almanağı Ofisi'nde çalışmak üzere işe alındı.

Hill'in olgunluk dönemi çalışmaları, Ay'ın Dünya etrafındaki ve gezegenlerin Güneş etrafındaki yörüngelerini hesaplamak için üç cisim probleminin ve daha sonra dört cisim probleminin matematiğine odaklandı. Hill, sıfır-hız yüzeyi (zero-velocity surface) kavramını ortaya atarak, diğer büyük cisimlerin varlığında bir astronomik cismin yerçekimsel etki alanını ölçebilmiştir. Bu yüzeyin içinde kalan alana Hill küresi adı verilir ve bu da bir cismin etrafında uyduları yakalayabileceği bölgeye karşılık gelir.

1878'de Hill, ilk kez Isaac Newton'un 1687 tarihli Principia Mathematica'sında ortaya konan Ay teorisindeki zor bir problem olan Ay'ın Dünya etrafındaki yörüngesinin apsidal presesyonu sorununa ilk tam matematiksel çözümü sağladı.[1] Aynı çalışma, fizik ve matematikte "Hill diferansiyel denklemi" olarak bilinen, parametrik bir salıngaç davranışını tanımlayan ve matematiksel Floquet teorisine önemli bir katkı sağlayan denklemi de tanıttı.

George William Hill 1902 yılında Londra Kraliyet Cemiyeti'ne yabancı üye olarak seçilmiştir. Ayrıca 1908'de Edinburgh Kraliyet Cemiyeti'nin ve Belçika (1909), Norveç (1910), İsveç (1913) ve Hollanda (1914) bilim akademilerinin üyesi oldu. Daha sonraki yılları sağlık durumunun kötüleşmesiyle geçti ve 1914'te West Nyack'ta öldü. Hiç evlenmedi ve çocuğu olmadı.

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bibliyografya[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Gutzwiller, Martin C. (1 Nisan 1998). "Moon-Earth-Sun: The oldest three-body problem". Reviews of Modern Physics. 70 (2): 589–639. doi:10.1103/RevModPhys.70.589. 
  2. ^ "George William Hill". American Academy of Arts & Sciences (İngilizce). 9 Şubat 2023. Erişim tarihi: 31 Ocak 2024. 
  3. ^ "George Hill". www.nasonline.org. Erişim tarihi: 31 Ocak 2024. 
  4. ^ "APS Member History". search.amphilsoc.org. Erişim tarihi: 31 Ocak 2024.