İçeriğe atla

Freeway (film, 1996)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Freeway
YönetmenMatthew Bright
Yapımcı
Oyuncular
MüzikDanny Elfman
Görüntü yönetmeniJohn Thomas
KurguMaysie Hoy
Stüdyo
DağıtıcıRepublic Pictures
Çıkış tarih(ler)i8 Haziran 1996 (1996-06-08) (HBO)
23 Ağustos 1996 (1996-08-23) (ABD)
Süre102 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe$3 milyon[1]
Hasılat$295,493[1]

Freeway 1996 yapımı bir Amerikan kara komedi filmidir. Matthew Bright tarafından yazılıp yönetilen ve Oliver Stone tarafından üretilen suç filmi. Filmin başrollerinde Kiefer Sutherland, Reese Witherspoon ve Brooke Shields yer alıyor. Filmin konusu "Kırmızı Başlıklı Kız" peri masalının karanlık bir yorumu.[2] Filmin prömiyeri 1996 Sundance Film Festivali'nde yapıldı ve burada Büyük Jüri Ödülü için yarıştı. Daha sonra 8 Haziran 1996'da HBO'da gösterildi ve olumlu eleştiriler nedeniyle kısa bir sinema gösterimi yapıldı. Film kült statüsü kazanmaya devam etti.

Olay Örgüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Vanessa Lutz, Los Angeles'ın güneyinde yaşayan okuma yazma bilmeyen bir gençtir. Annesi Ramona bir fuhuş baskınında tutuklanır ve üvey babası Larry uyuşturucu ve çocuk istismarı suçlamalarıyla içeri alınır. Sosyal hizmet görevlisi Bayan Sheets Vanessa'yı götürmek için gelir, ancak Vanessa sosyal hizmet görevlisini bir yatağa kelepçeleyip kaçar.

Sosyal hizmet görevlisinin külüstür arabasını alan Vanessa, Stockton'daki büyükannesinin yanına gitmeyi planlar. Yol boyunca, yerel bir çete üyesi olan erkek arkadaşı Chopper Wood'u görmek ve ona yolculuğunu anlatmak için durur. Varış noktasına vardığında satması için ona bir silah verir. Vanessa ayrıldıktan dakikalar sonra, arabadan açılan ateş sonucu öldürülür. Arabası bozulunca otoyolun kenarında kalır ve duygusal sorunları olan çocuklar için bir okulda danışmanlık yapan Bob Wolverton tarafından alınır. Onu Los Angeles'a kadar götürmeyi teklif eder.

Uzun yolculuk boyunca Vanessa Bob'a güvenmeye başlar ve üvey babası ve koruyucu ailesi tarafından uğradığı cinsel istismar da dahil olmak üzere acı verici derecede işlevsiz hayatının ayrıntılarını ona itiraf eder. Bir noktada Vanessa Bob'a cüzdanında sakladığı biyolojik babasının fotoğrafını gösterir (fotoğrafın toplu katliamcı Richard Speck'e ait olduğunu bilmemektedir).

O akşam Bob, "I-5 Katili" olarak adlandırılan bir seri katil olduğunu açıklar ve Vanessa'ya saldırır. Ancak Vanessa durumu tersine çevirir ve kaçmadan önce onu birkaç kez vurur. Yerel bir restorana kaçar ve kanlı görüntüsü restoran sahiplerinin 911'i aramasına neden olur. Restorandan ayrılırken Vanessa tutuklanır ve polis dedektifleri Mike Breer ve Garnet Wallace tarafından sorgulanır; dedektifler, Bob'un kendisini öldürmeye çalıştığı ve işlediği suçları anlattığı konusunda ısrar etmesine rağmen onu araba hırsızı olarak tanımlarlar.

Bob hayatta kalır, ancak kurşun yaraları onu ciddi şekilde sakat bırakmış ve yüzünün şekli bozulmuştur. Vanessa mahkemeye çıkarılır; Bob sabıkası olmayan masum bir kurban olarak gösterilirken, Vanessa'nın daha önce işlediği bir dizi suç vardır. Vanessa hapse girerken, Bob ve onun suçlarından haberi olmayan sosyetik karısı Mimi kahraman muamelesi görür.

Başlangıçta korkan Vanessa, hapishanede eroin bağımlısı lezbiyen arkadaş edinir. Rhonda ve Mesquita adında acımasız bir Hispanik çete lideri. Vanessa büyükannesinin evine kaçmayı planlar ve üvey babasından öğrendiği bir beceriyle diş fırçasından bir sustalı yapar. Yeni bir maksimum güvenlikli hapishaneye nakledildikleri sırada Vanessa ve Mesquita bir güvenlik görevlisini öldürdükten sonra kaçar ve kendi yollarına giderler.

Kanıtları yeniden inceleyen dedektifler, Vanessa'nın doğruyu söylediğini fark eder. Bob'un evini ararlar ve bir depoda şiddet içeren çocuk pornografisi ve insan kalıntıları bulurlar. Dehşete kapılan Mimi intihar eder. Evindeki polislerden kaçan Bob, Vanessa'nın kendisine gösterdiği bir resimdeki adresi kullanarak Vanessa'nın büyükannesinin karavanına gider.

Bir fahişe gibi davranan Vanessa, olası bir john'dan bir araba çalar ve karavana gider. Bob'u yatakta büyükannesinin geceliğini ve geceliğini giymiş, yorganını burnuna kadar çekmiş halde bulur. Bob kendini ele verir ve Vanessa büyükannesinin cesedini bir sandalyede çıplak olarak görür. Bir boğuşma başlar ve Vanessa'nın onu boğmasıyla sonuçlanır. Breer ve Wallace gelir ve Bob ile Vanessa'nın büyükannesinin cesetlerini bulurlar. Vanessa dışarıda bir sandalyede sersemlemiş bir halde oturur ve dedektiflere sigaraları olup olmadığını sorar. Hepsi gülümser ve güler.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Freeway (1996)". Box Office Mojo. 15 Mart 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2011. 
  2. ^ "Reese Witherspoon is a badass Little Red Riding Hood in the sordid, sleazy Freeway". avclub.com. 6 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2024. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]