İçeriğe atla

Falconer Hapishanesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Falconer Hapishanesi
Falconer
YazarJohn Cheever
ÇevirmenAyça Sabuncuoğlu
ÜlkeBirleşik Devletler
Dilİngilizce
TürRoman
Yayım1977 (özgün)
2018 (Türkçe)
YayımcıAlfred A. Knopf
Sayfa188
ISBN978-975-07-3752-7

Falconer Hapishanesi Amerikalı yazar John Cheever'ın 1977'de yayımlanan romanıdır. Kardeş katlinden hüküm giymiş bir üniversite profesörü olan Ezekiel Farragut'un Falconer Eyalet Hapishanesi'ndeki günlerini konu almaktadır. Hükümlüler arasında yaşanan eşcinsel ilişkiler de yapıtta değinilen konular arasındadır.

Resepsiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Kirkus Reviews Cheever'ın düzyazısını "inanılmaz derecede esnek bir enstrüman" olarak nitelendirmiş ve romanı "güçlü bir tespit - insanlık durumunun bir ifadesi, bir kurtuluş kıssası" olarak özetlemiştir. "Kitabı 1977 yılında The New York Times için değerlendiren Joan Didion şöyle yazmıştır: "'Falconer' ilk bakışta sıradan bir suç, ceza ve kefaret romanı gibi görünüyor - kardeşini öldüren, bu yüzden hapse giren ve iyi yönde değişerek kaçan bir adamın hikâyesi - ancak bu romandaki suçun cezayla, cezanın kefaretle olan ilişkisinden daha fazla bir ilişkisi yok. Burada yüzey parıldar ve aldatır. Sebepler ve sonuçlar daha derindedir."

Time dergisi romanı1923'ten 2005'e kadar en iyi 100 roman listesine dahil etti.

Uyarlamalar[değiştir | kaynağı değiştir]

2009 yılında Audible.com, Modern Vanguard sesli kitap serisinin bir parçası olarak, Jay Snyder tarafından anlatılan Falconer'ın sesli versiyonunu üretti.