Dixie (şarkı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Dixie, " Dixie's Land ", " I Wish I Was in Dixie " ve diğer isimlerle de bilinen, Amerika Güney Eyaletleri hakkında ilk kez 1859'da yapılmış bir şarkıdır. 19. yüzyılın en belirgin Güney müzik ürünlerinden biridir. Yaratılışında bir halk şarkısı değildi ancak o zamandan beri Amerikan halkının yerel diline yerleşti. Şarkı büyük olasılıkla Amerikan sözlüğündeki "Dixie" kelimesini Güney ABD için bir takma isim olarak sağlamlaştırdı.

Çoğu kaynak şarkının bestesi için Ohio doğumlu Daniel Decatur Emmett'e atıfta bulunur. Emmett'in kitabın yazımı hakkındaki kafası karışık açıklamaları ve telif hakkını tescil etmekte gecikmesi durumu karmaşık hale getirmiştir.

"Dixie", 1850'lerin âşık gösterilerinde ortaya çıktı ve hızla Amerika Birleşik Devletleri'nde popüler oldu. Amerikan İç Savaşı sırasında, "The Bonnie Blue Flag" ve "God Save the South" ile birlikte Konfederasyonun fiili milli marşı olarak kabul edildi. Bu sırada şarkıyı İç Savaş olaylarına daha açık bir şekilde bağlayan yeni versiyonlar da ortaya çıktı.

Şarkı, Başkan Abraham Lincoln'ün (kendisi Kentucky'de doğdu) favorisiydi. Bazı siyasi mitinglerinde ve General Robert E. Lee'nin teslim olduğunun duyurusunda çaldırdı.[1][2] Şarkının ilk kayıtları Issler's Orchestra (y. 1895), Gilmore's Band (1896) ve Edison Grand Concert Band'in (1896) grup versiyonlarını ve George J. Gaskin'in (1896) vokal versiyonunu içermektedir.[3][4][5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Herbert, David (1996). Lincoln. Simon and Schuster. s. 580. 
  2. ^ "Lincoln Called For Dixie" (PDF). The New York Times. 7 Şubat 1909. 
  3. ^ "Discography of American Historical Recordings". 18 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ Edison Cylinder Records, 1889-1912. APM Press. 1987.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  5. ^ "List of Famous Columbia Records". 1896. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]