Die Stunde der Offiziere

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Die Stunde der Offiziere
Film afişi
YönetmenHans-Erich Viet
OyuncularHarald Schrott
Yapım yılı2004
Süre90 dakika
ÜlkeAlmanya

Die Stunde der Offiziere (Türkçe: Subayların Saati), 1944'teki 20 Temmuz suikast girişimi'nde Alman direnişinin Adolf Hitler'i öldürme ve Almanya'da iktidarı ele geçirme girişimlerini kronolojik sırayla anlatan 2003 yapımı bir Alman yarı-belgesel filmidir.

Alman televizyonu ZDF'nin yapımcılığını üstlendiği film, suikast girişiminin 60. yıldönümü için 2004 yılında Alman televizyonu ARD tarafından çekilen Jo Baier'in Stauffenberg filmiyle paralellik göstermektedir.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

13 Mart 1943'te Henning von Tresckow Hitler'in uçağına bir bomba koyar, ancak bomba patlamaz. 21 Mart 1943'te Rudolf Christoph von Gersdorff bir sergide Hitler'e bombalı intihar saldırısı düzenlemeyi planlar, ancak Hitler erken ayrılır. Axel von dem Bussche'nin benzer bir girişimi, müttefiklerin Berlin'e düzenlediği hava saldırısı nedeniyle etkinlik iptal edilince başarısız olur.

Son umut, Valkür Operasyonu'ndan sorumlu olan ve raporlar için Hitler'e erişimi olan Claus Schenk Graf von Stauffenberg'dedir. Bomba 20 Temmuz 1944'te Rastenburg yakınlarındaki Hitler Karargâhı Wolfsschanze'de patlar. Berlin'e döndükten sonra, Hitler'in hayatta kaldığına dair söylentiler, raporlar ve nihayetinde teyit edildikten sonra başarısız olan 20 Temmuz suikast girişimini düzenler. Dört subay derhal, çok daha fazlası da Volksgerichtshof duruşmalarından sonra idam edilir.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

"Belgesel drama", Alman direnişi eylemlerini ayrıntılı bir şekilde göstermek için yeniden canlandırılan sahneleri, görgü tanığı raporlarını ve orijinal görüntüleri bir araya getiriyor.

İlk kez 29 Haziran 2004 tarihinde gösterilmiştir. Alman belgesel TV kanalı Phoenix'te sık sık tekrar yayınlanmaktadır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]