David Koresh

Vikipedi, özgür ansiklopedi
David Koresh
Koresh (1987)
DoğumVernon Wayne Howell
17 Ağustos 1959(1959-08-17)
Houston, Teksas, ABD
Ölüm19 Nisan 1993 (33 yaşında)
Mount Carmel Center
McLennan County, Waco, Teksas, ABD
Defin yeriMemorial Park Mezarlığı
MeslekDinî önder
EvlilikRachel Jones
Çocuk(lar)13

David Koresh (/kəˈrɛʃ/; doğum adı: Vernon Wayne Howell; 17 Ağustos 1959 - 19 Nisan 1993), 1993 Waco Katliamı'nda merkezî bir rol oynayan Amerikalı kült lideri. Branch Davidians adlı dinî örgütün yöneticiliğini yapmış ve bu kuruluşun son peygamberi olduğunu öne sürmüştür.

İşlevsiz bir geçmişe sahip olan Koresh, Waco, Teksas dışındaki Mount Carmel Merkezi'nde bulunan ve aslen Benjamin Roden tarafından yönetilen bir hareket olan Branch Davidians'ın bir üyesi ve daha sonra lideriydi. Orada Koresh ve takipçileri 1987'de Mount Carmel'i ele geçirene kadar başka bir lider olan Benjamin Roden'in oğlu George ile tarikat liderliği için rekabet halindeydi. 1990'ların başında, eski Branch Davidian ortakları tarafından çok eşlilik ve çocuklara yönelik cinsel istismar iddialarına maruz kaldı.

Branch Davidians'ın silah stoklamasına ilişkin diğer iddialar, Alkol, Tütün, Ateşli Silahlar ve Patlayıcılar Bürosu'nun (ATF) ve daha sonra FBI'ın Şubat 1993'te grubun Mount Carmel yerleşkesine baskın düzenlemesine yol açtı. 51 gün süren kuşatma ve ardından gelen şiddet sırasında Koresh, ATF güçleri tarafından yaralandı ve daha sonra bileşik bir yangında yok edilirken belirsiz koşullarda kurşunla vurularak öldü.