Cornwall Dükalığı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
10 Buckhingam Gate binası, Cornwall Dükalığı

Cornwall Dükalığı İngiltere'deki iki kraliyet dükalığından biridir, diğeri Lancaster Dükalığıdır. Hüküm süren Birleşik Krallık hükümdarının en büyük oğluna, doğumda veya ebeveyni tahta geçtiğinde verilir. Tahtın varisi Cornwall Dükü unvanına sahip olur, ancak dükalığa ait varlıkları kişisel çıkar için satamaz ve yaşı küçük ise sınırlı haklara ve gelire sahiptir.

Şu anki dük Prens William’dır. Hükümdarın erkek çocuğu olmadığında, dükün hak ve sorumlulukları Kraliyete geri döner. (2013 Taç Yasası ile belirlenen Britanya taht sıralaması dukalığın varis sıralamasını etkilemez. Bu nedenle, kesin varis kadınsa, dukalığı alamaz.)

Prens Konseyi olarak adlandırılan Duchy Konseyi, yılda iki kez toplanır ve dük tarafından yönetilir. Prens Konseyi, Dükalığın yönetimi konusunda düke tavsiyelerde bulunan, icracı olmayan bir organdır.[1] Dükalık ayrıca Cornwall ve Scilly Adaları'nda, İngiltere'nin başka yerlerinde Kraliyet'e ait olanlar da dahil olmak üzere, belirli yasal haklar ve ayrıcalıklar uygular. Dük, ilçede bir dizi yetkili atar ve Scilly Adaları'nın ana limanı için liman otoritesi olarak hareket ediyor.

Hükûmet, düklüğü bir kraliyet organı olarak görüyor ve bu nedenle kurumlar vergisi ödemekten muaf tutuluyor. Dükalığın vergiden muaf statüsüne itiraz edildi;[2] ve 1993'ten bu yana, Galler Prensi Cornwall Dükü, resmi harcama olarak kabul ettiği miktarlardan daha az olan dük geliri üzerinden gönüllü olarak gelir vergisi ödedi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bowern (13 Temmuz 2015). "Prince William groomed for Duchy role". Western Morning News. 14 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2015. 
  2. ^ "House of Commons - Public Accounts Committee: Written evidence from Republic". Publications.parliament.uk. 9 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2015. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]