Charles De Coster

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Charles-Theodore-Henri De Coster
Charles-Theodore-Henri De Coster'in portresi
Doğum20 Ağustos 1827
Münih, Almanya
Ölüm7 Mayıs 1879 (51 yaşında)
Ixelles, Belçika
MilliyetBelçikalı
EğitimBrüksel Hür Üniversitesi
MeslekYazar

Charles-Theodore-Henri De Coster (20 Ağustos 1827; Münih, Almanya – 7 Mayıs 1879; Ixelles, Belçika), Belçika milli edebiyatının kurucusu olan Belçikalı bir romancıdır.

Başyapıtı "La Légende et les Aventures héroïques, joyeuses et glorieuses d'Ulenspiegel et de Lamme Goedzak au pays de Flandres et ailleurs", 16. yüzyıldan kalma bir aşk hikâyesidir. Belçika milliyetçiliğinin geleneksel standartlarına uymadığı için Belçika'da pek okunmadı, ancak dünyanın geri kalanında popüler oldu.[kaynak belirtilmeli] Bu kitap aynı zamanda Félicien Rops tarafından da resmedilmiştir.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Flaman bir baba ve Valonlu bir annenin çocuğu olarak Münih'te dünyaya gelen Charles De Coster, özgür deney ruhuyla eğitilerek demokratik ve din karşıtı inançlar kazandığı Brüksel Hür Üniversitesi'nde okudu. Babası Augustin De Coster, Apostolik Nuncio'nun Münih'teki Bavyera'daki evine bağlı olan, ancak kısa süre sonra Belçika'ya dönen Liège yerlisiydi.

16 Eylül 1847'de, henüz yirmi yaşındayken, De Coster arkadaşlarıyla birlikte Les Joyeux edebiyat topluluğunu kurdu.

De Coster şair olarak ilk çıkışını 1854'te kurulan Revue trimestrielle (Üç aylık inceleme)'de yaptı ve ilk düzyazı çabaları Uylenspiegel (1856) adlı bir dergiye katkıda bulundu. 1850-1858 yıllarını kapsayan bir yazışma olan Elisa'ya Mektuplar, 1894'te Charles Potvin tarafından düzenlendi.

François Rabelais ve Michel de Montaigne'in hevesli bir öğrencisiydi ve 16. yüzyıl Fransızcası ile tanıştı. Flaman tavırlarının ve konuşmasının modern Fransızcaya sadık bir şekilde aktarılamayacağını söyledi ve bu nedenle en iyi eserlerini eski dilde yazdı.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Başyapıtı, 16. yüzyıl romantizmini yansıtan The Legend of Thyl Ulenspiegel and Lamme Goedzak (1867), Belçika'da zar zor okundu çünkü Belçika milliyetçiliğinin geleneksel standardını karşılamadı, ancak dünyanın geri kalanında popüler olmayı başardı.

Gueux adlı bu nesir destanının hazırlığı için yaklaşık on yıl harcadı.

De Costar'ın Uylenspiegel (Eulenspiegel) adlı karakteri, Don Kişot'la hatta Panurge ile karşılaştırıldı.[kaynak belirtilmeli] Karakter, 16. yüzyıl Flamanlarının tipi ve mezardan dirilişinin tarihi, ırkın kaderinin bir alegorisi olarak [kaynak belirtilmeli] kabul edildi. Onun ve arkadaşının kahramanlıkları, içinde kendilerine yer bulan barbarlıklara rağmen, müstehcen mizahla dolu yarı-tarihsel bir anlatının ipliğini oluşturur. Bu kitap Félicien Rops tarafından resimlenmiştir.

1876'da De Coster, Xavier Mellery'yi Marken adasıyla tanıştırdı ve ondan Tour du Monde dergisi için çizimler teslim etmesini istedi.

1870'de De Coster, Belçika Kraliyet Askeri Akademisi'nde çalıştı. Ancak çalışmaları mali açıdan karlı değildi; devlette çalışmasına rağmen her zaman zorluklar içindeydi; ve cesareti kırılmış bir şekilde Mayıs 1878'de Brüksel'deki Ixelles'de öldü. Cenazesi Ixelles Mezarlığı'na gömüldü.

Uylenspiegel'in zengin ve ağır biçimi, onu yalnızca sınırlı bir okuyucu sınıfına açık hale getirdi ve 1893'te modern Fransızca'da yeni ve ucuz bir baskı çıktığında, Fransa ve Belçika'da yeni bir kitap olarak kabul edildi.

De Coster bir mason ve 7 Ocak 1858'de başladığı Belçika'nın Büyük Doğusu'nun (Les Vrais Amis de l'Union et du Progrès Réunis) locasının bir üyesiydi.

Nicolas Eekman, 1946'da The Legend of Thyl Ulenspiegel and Lamme Goedzak için çizimler yaptı.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Eekman, Nicolas; Tek, Jean-Louis M (1969). Eekman, peintre, humanist ...: et magicien. Koleksiyon "Peintres et sculpteurs d'hier et d'aujourd'hui.": Au petit format (İngilizce). Cenevre: Pierre Cailler. s. 20. 9 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2023. 1946 [...] Charles de Coster'ın (Reims) Tyl Ulenspiegel dökümü için önemli noktalar. Eekman, Elisabeth reisi tarafından Bruxelles (Belgique) veya Château de Laeken'e döndü. Majesté'de bir Tyl Ulenspiegel örneği sunuyorum. 

Bibliyografya[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Tarz ve arkeoloji dansları 'La Légende d'Ulenspiegel' de Charles De Coster, Jeeeen-Marie Klinkenberg, Bruxelles, Palais des Académies, 1973.
  • Charles De Coster, Jean-Marie Klinkenberg, Bruxelles, İşçi, 1985