Beyzade Özkahraman

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Beyzade Özkahraman (d. 12 Aralık 1943, Divriği, Sivas[1]) Türk bürokrat, akademisyen ve hekim.

Eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk ve ortaöğrenimini Divriği'de tamamlamış, Karabük Demir Çelik Lisesi'ni bitirmiştir. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Genel Cerrahi Hastalıkları dalında uzmanlaşmıştır. Sağlık Eğitimi dışında İşletme Yöneticiliği konularında bilgisini arttırmak amacıyla İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü'nü ve daha sonra da Anadolu Üniversitesi Sağlık Kurumları İşletmeciliği Yüksekokulu'nu bitirmiştir.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Askerlik sonrası Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nde kurucu öğretim görevlisi olmuş, Bu görevle ilgili olarak bir süre Hacettepe Hastanesi'nde bulunmuş, daha sonra İstanbul Beyoğlu Hastanesi'nde Genel Cerrahi Kliniği'ne Başasistan olmuştur. Özel bir üniversitede öğretim görevlisi olarak bir süre Hastane Yöneticiliği dersleri vermiştir, bazı özel televizyon kanallarında sağlık programları hazırlayıp sunmuştur, ayrıca İstanbul'da Yaşam Hastanesi'ni kurmuş olup bu kurumda Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Başhekimlik yapmıştır.

Yerel Yönetim Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Nurettin Sözen'in başkanlığı döneminde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde, Sağlık Dairesi Başkanlığı ve Genel Sekreter Yardımcılığı görevlerinde bulunmuştur. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü kurucusu olup kulübün genel sekreterliği görevini üstlenmiştir.

Siyasi Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

SODEP, SHP ve CHP çizgisinde politik çalışmalar içerisinde yer almıştır. 1992'de Sosyal Demokrat Halkçı Parti'den Bahçelievler belediye başkan adayı olmuştur. Sosyaldemokrat Halk Partisi kurucularından olup SHP'de Parti Meclisi Üyeliği, Merkez Yürütme Kurulu Üyeliği ve daha sonra da 3 yıl süre ile İstanbul İl Başkanlığı yapmıştır.[2] 1995 Türkiye genel seçimlerinde CHP İstanbul 3. seçim çevresinde 7. sıra milletvekili adayı, 1999 Türkiye genel seçimlerinde CHP İstanbul 3. seçim çevresinde 3. sıra milletvekili adayı, 2011 Türkiye genel seçimlerinde CHP İstanbul milletvekili aday adayı olmuştur.[3]

Sivil Toplum Yöneticiliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Alkol, Sigara ve Uyuşturucu Bağımlılığına Karşı Savaşım ve Eğitim Derneği ASUDER'in Kurucu Genel Başkanlığını yapmaktadır. Divriği Kültür Derneği (DKD) Genel Başkanlığı, Sivas Dayanışma Derneği (SİDAD) Genel Başkanlığı, Sivaslı Sanayici ve İşadamları grubu yönetim kurulu üyeliği, Hacı Bektaşi Veli Kültür ve Tanıtma Derneği Genel Başkanlığı ve Özel Hastaneler Derneği (OHSAD) Genel Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulunmuştur.

Sündüs Özkahraman ile evliydi[4] ve iki çocuk babasıdır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Şehri Sivas internet sitesindeki özgeçmişi". 9 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2021. 
  2. ^ "'SHP'siz solda birliği yeterli bulmuyoruz'". 21 Mayıs 2007. 9 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2021. 
  3. ^ Fatma Sarıbıyık (3 Mart 2011). ""CHP iktidarına inanıyorum"". 15 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2021. 
  4. ^ "CHP'li Dr. Beyzade Özkahraman'ın eşi koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi". 23 Kasım 2020. 9 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2021.