Azerbaycan Devlet Ziraat Üniversitesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Azerbaycan Devlet Ziraat Üniversitesi
Kuruluş1929
TürUlusal
RektörZafer Kurbanov
Akademik personel560
Öğrenciler5.040
KonumGence, Azerbaycan
YerleşkeKentsel
Web sitesiadau.edu.az

Azerbaycan Devlet Ziraat Üniversitesi (AzericeAzərbaycan Dövlət Aqrar Universiteti), Azerbaycan'ın Gence şehrinde bulunan bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin 8 okulu, 3830 öğrencisi ve 560 öğretim üyesi vardır. Ayrıca Kazah'ta yaklaşık 500 muhabir öğrencinin bulunduğu bir eğitim sitesi bulunmaktadır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Azerbaycan Devlet Ziraat Üniversitesi tarihinin izleri, 14 Kasım 1920'de kurulan Bakü Politeknik Enstitüsü'nün Ziraat Bölümü'ne kadar sürmektedir. Aslen Bakü'de bulunan okul, 1920'de Kızıl Ordu'nun işgali ve yeni devlet olan Azerbaycan SSC'nin kurulmasından sonra kuruldu. Yeni hükûmet, bir önceki teknik okul olan Bakü Politeknik Okulu'nun kapatılacağını ve daha geleneksel bir politeknik enstitüsü olan Bakü Politeknik Enstitüsü ile değiştirileceğini açıkladı. Yeni okul, çok çeşitli endüstrilerde mühendis yetiştirmeye odaklandı: Tarım, inşaat mühendisliği, elektromekanik, ekonomi ve petrol. Yeni okul, Azerbaycan'ın ihtiyaçlarını karşılamak için vurgusu değiştiği için yıllar içinde birçok isim değişikliğine gitti. 1923 yılında okulun adı Azerbaycan Politeknik Enstitüsü olarak değiştirildi. Mart 1929'da Azerbaycan Komünist Partisi, okulun tarım, ekonomi ve petrol alanlarını kapsayan üç bağımsız okula bölünmesine karar verdi.[1]

Bugün üniversite, Azerbaycan'da tarım sektörü için üniversite düzeyinde diploma sunan tek devlet okuludur.

Binası[değiştir | kaynağı değiştir]

Azerbaycan Devlet Ziraat Üniversitesinin 276 Atatürk Caddesi'ndeki ana binası 1897 yılında yapılmıştır. DUMA adlı Zemstvo ofisi oraya yerleşti. 1908 yılında bina Gence Valiliği'nin ikametgâhına dönüştürüldü. Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti, başkentin Gence olduğu 1918 yılında bu binada faaliyet göstermiştir. ADC Parlamentosu toplantıları eskiden bu binada yapılıyordu. ADC müzesi, antik tarihi-mimari tarzda inşa edilmiş yakındaki binada yer almaktadır.[2]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "AZƏRBAYCAN DÖVLƏT AQRAR UNİVERSİTETİ" (Azerice). www.adau.edu.az. 14 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2020. 
  2. ^ "Azərbaycan Demokratik Respublikası Gəncə Təşkilatının yerləşdiyi bina" (Azerice). 17 Mayıs 2017. 5 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Resmî site