Aleyhisselam

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Aleyhisselam, İslami bir saygı ifadesidir. Söylenişi Arapçadır. İfadesi evrenseldir; İslamcadır. Söylendiği kişiye "selam olsun" manasındadır. Peygamberler için kullanılmıştır.[1] Örnek olarak "İslam peygamberi Muhammed" "aleyhisselatüvesselam" ya da "aleyhisselam" isminden sonra bu şekilde zikredilir. Kısaltma olarak Türkçe yazılmış metinlerde ise "sav." ya da "as." şeklinde kısaltılır.[2] Kaynaklarda Aleyhisselâm: Al­lâh’ın se­lâ­mı onun üze­ri­ne ol­sun! Aley­hissalâtü vesse­lâm: Al­lâh’ın salât ve se­lâ­mı onun üze­ri­ne ol­sun! Aley­hi­mes­se­lâm: Al­lâh’ın se­lâ­mı o iki­si­nin üze­ri­ne ol­sun! şekliyle ifade edilmiştir.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Peygamber Efendimiz'e (asm) neden aleyhissalatu vesselam denir? - Soru Sor Cevap Bul". www.sorusorcevapbul.com. 16 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2021. 
  2. ^ admin (24 Temmuz 2020). "Aleyhisselâm - Aleyhüsselâm hangisi doğru?". Kelime Anlamları. 15 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2021. 
  3. ^ İhsan, İslam ve. "Aleyhisselam Ne Demek?". İslam ve İhsan. 13 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2021.