Albert Kazimirski

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Albert Félix Ignace Kazimirski
Kazimirski Biberstein'ın Montrouge Mezarlığındaki büstü
Doğum20 Kasım 1808
Lublin yakınlarındaki Korchów
Ölüm22 Haziran 1887 (78 yaşında)
Paris
MeslekOryantalist
Çevirmen
Akademik geçmişi
Alma mater
Doktora danışmanıLuigi Chiarini[1]
Akademik çalışmaları
DisiplinArabist, Eski Yakın Doğu Dilbilimcisi
Alt disiplinKur'an uzmanı

Albert Kazimirski veya Albin de Biberstein (20 Kasım 1808 - 22 Haziran 1887), Fransız asıllı Polonya Yahudisi doğubilimci. Arapça-Fransızca bir sözlük yazarı ve Kur'an da dahil olmak üzere bir dizi Arapça eserin Fransızca çevirmenidir.

Varşova Üniversitesi ve daha sonra Berlin Üniversitesi'nde Arapça öğrendi.

Rusya Kralı ve işgal edilmiş Polonya Kralı I. Nikolay'a karşı Polonya krallığının 1830’daki Kasım Ayaklanması'nda yer aldı. Diğer Polonyalılar gibi, Eylül 1831'de Polonya ordusunun yenilgisinden sonra, tarihçi Joachim Lelewel ile birlikte Fransa'ya sürgüne gitmeyi seçti.

1834 yılında Adam Mickiewicz ve Bohdan Zaleski ile birlikte Paris Slav Topluluğu'nu (Towarszystwo słowiańskie) kurdu. Ayrıca Lehçe-Fransızca bir sözlük yazdı.

Ardından, Fransa'nın Levantine échelles temsilcilerine dillerin yorumlanmasını sağlayan bir dragoman oldu ve Pers'in misyonuna bağlıydı.

Claude-Étienne Savary'nin 1783 yılında yayınladığı çeviriyi esas alarak Kuran'ın Fransızcaya ikinci çevirisinin revize edilmesine katkıda bulundu. Sonunda İtalyan rahip Louis Maracci'nin (1698) ve İngiliz George Sale'in (1734) önceki eserlerine dayanarak kendi çevirisini yaptı ve daha sonra ilk kez 1840'ta yayınladı.

Albert Kazimirski Montrouge Mezarlığı'na gömüldü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Le Coran – Traduction par Albert Kazimirski (1844)". www.lenoblecoran.fr. Archived from the original on 7 Nisan 2019. Erişim tarihi: 13 Haziran 2018.