2024 Beyoğlu protestoları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2024 Beyoğlu protestoları
Tarih 7 Nisan 2024
Yer İstanbul, Türkiye
Sebep Erdoğan'ın savaş boyunca Filistin yanlısı açıklamalar yaptığı sırasında Türk-İsrail ticaret ve ilişkilerini sürdürmesi
Hedef Türkiye-İsrail ilişkilerinin kesilmesi
Türkiye-İsrail ticaretinin kesilmesi
Gazze'ye yardım gönderilmesi
Yöntem Protestolar
Son durum Sona erdi
Taraflar
Filistin İçin Bin Genç İnisiyatifi
Bağlantısız protestocular
Türkiye Türkiye hükûmeti
Öne çıkan kişiler
Merkezî liderlik bulunmamaktadır Türkiye Recep Tayyip Erdoğan
Türkiye Ali Yerlikaya
Kayıplar
5 tutuklandı
43 gözaltı

2024 Beyoğlu protestoları, 7 Nisan 2024 tarihinde Türkiye'nin İstanbul kentinin Beyoğlu ilçesinde meydana gelen protesto gösterileridir.

Protestolar[değiştir | kaynağı değiştir]

7 Nisan 2024'te "Filistin İçin Bin Genç İnisiyatifi" adlı grup, Filistin'i destekleyen birçok açıklama yapmasına rağmen İsrail ile ticaret ve ilişkilerinin devam etmesi nedeniyle cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Adalet ve Kalkınma Partisi'ne karşı Beyoğlu'nda protesto gösterileri düzenledi. Gazze-İsrail çatışmasından sonra Türkiye'nin İsrail ile ticareti fiilen arttı.[1] Grup, bir ay önce de aynı taleplerle Ankara'daki Erdoğan mitingini engellemişti.[2] Galatasaray Lisesi yakınındaki İstiklal Caddesi'nde toplanan göstericilerin polisin hızla dağıtmaya çalıştığı eylemde 43 kişi gözaltına alınırken, 5 kişi ise tutuklanarak yargılandı.[3]

Protestolar sırasında protestocuların saldırıya uğradığı ve protestoları bastırmak için aşırı önlemlerin alındığı polis şiddeti yaşandığı bildirildi. İçişleri bakanı Ali Yerlikaya, polisin müdahalesini savundu ve protestocuların dağılması konusunda uyarıldığını ancak dağılmamayı tercih ettiğini öne sürdü. Filistin İçin Bin Gençlik İnisiyatifi, yüzlerce polisin konuşlandırılarak protestocuları basın açıklaması yapmak için ayırdıkları yerden 20 metre uzakta durdurduğunu, yerde bulunanlara dahi fiziki ve sözlü saldırıda bulunduğunu iddia etti.[1] Yalnızca iki polis memuru geçici olarak görevden uzaklaştırıldı.[4] Grup, Türk polisinin İsrail askeriyle eşit olduğunu belirtti.[5]

Tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Cumhuriyet Halk Partisi genel başkanı Özgür Özel, gözaltına alınan protestocuların fotoğraflarına tepki göstererek, "İstanbul'da bu görüntüleri büyük bir üzüntüyle izledim. 'İsrail'le Ticareti Durdurun' sloganıyla İstiklal Caddesi'ne giden gençlere yapılan bu kötü muamele açıkça özgürlüklere aykırıdır". İfade özgürlüğü, toplanma özgürlüğü ve anayasa gözaltındaki gençlerin derhal serbest bırakılmasını gerektiriyor. Süreci yakından takip ediyoruz." açıklamasında bulundu.[6]

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nden Tülay Hatimoğulları Oruç, yaşananları "AKP-MHP rejiminin mazlum Filistinliler için döktüğü timsah gözyaşlarının kanıtı" olarak nitelendirdi. Filistin'de soykırım devam ederken İsrail ile milyon dolarlık anlaşmalar imzalayan hükûmet, Filistin'le dayanışma çağrısında bulunan ve hükûmetin İsrail'le ticari ilişkilerini kesmesi çağrısında bulunan gençlere işkence yaptı, mazlum Filistinlilerle dayanışma içinde olan tüm gençler derhal terk edilmelidir."[7]

Saadet Partisi genel başkanı Temel Karamollaoğlu, "İsrail'e karşı ticareti protesto eden gençlerimizin her birini ayrı ayrı tebrik ediyorum. İsrail ile ticaret yapmak Gazzeli mazlumlara zulümdür, ticareti protesto edenleri saldırgan bir şekilde gözaltına almak, işkence yapmak daha da büyük zulümdür. İsrail ile ticaret Filistin'e ihanettir."[8]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Turkish police batter, detain protestors criticizing trade with Israel". www.duvarenglish.com. 29 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2024. 
  2. ^ "Erdoğan mitinginde 'İsrail ile ticareti kes' protestosu « PolitikYol.com | Yorum, Analiz, Haber Sitesi". 23 Mart 2024. 29 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2024. 
  3. ^ "İstanbul'da düzenlenen İsrail protestosuyla ilgili iki emniyet görevlisi açığa alındı". BBC News Türkçe. 7 Nisan 2024. 29 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2024. 
  4. ^ Sozcu.com.tr (26 Nisan 2024). "Beyoğlu'ndaki İsrail protestosuyla ilgili 2 polis açığa alındı - Sözcü Gazetesi". www.sozcu.com.tr. 29 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2024. 
  5. ^ "Beyoğlu'nda İsrail protestosuna katılanlar gözaltına alındı, Özgür Özel yaşananlara tepki gösterdi: Yakından takip ediyoruz". Artı Gerçek. 6 Nisan 2024. 29 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2024. 
  6. ^ "Beyoğlu'nda İsrail'le ticareti protesto edenlere ters kelepçe gözaltı". Haberler. 6 Nisan 2024. 29 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2024. 
  7. ^ "Ali Yerlikaya: İsrail protestosuna katılanlara sert müdahale ettiği için 2 polis görevden uzaklaştırıldı". Gazete Emek. 29 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2024. 
  8. ^ "İstanbul'da İsrail protestosunda polis şiddeti". Haberler. 7 Nisan 2024. 29 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2024.