İdris Koçovalı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İdris Koçovalı
Çukur karakteri
Ercan Kesal, İdris Koçovalı rolünde
İlk görünümÇukur 1. Bölüm
Son görünümÇukur 68. Bölüm/131.Bölüm
YaratanGökhan Horzum
CanlandıranErcan Kesal
Ercan Özdal (gençliği)
Doğum tarihi1959
Mardin
Ölüm tarihi2019 (60 yaşında)
Bilgileri
Takma ad(lar)ıİdris Baba
İdris Amca
CinsiyetErkek
AileHalil İbrahim Koçovalı (babası) (öldü)
Elif Koçovalı (annesi) (öldü)
Cumali Koçovalı (abisi) (öldü)
Karaca Koçovalı (kardeşi) (öldü)
Akşın Koçovalı (kardeşi) (öldü) [1]
Evlilik(ler)Sultan Koçovalı
Önemli ilişkileriEmmi (öldü)
Paşa (öldü)
Muhittin (öldü)
Mihriban (öldü)
Meliha (öldü)
ÇocuklarCumali Koçovalı
Kahraman Koçovalı (öldü)
Selim Koçovalı (öldü)
Salih Koçovalı
Yamaç Koçovalı
AkrabalarıAsiye Koçovalı (torunu)
Akşın Koçovalı (torunu) (öldü)
Acar Koçovalı (torunu) (öldü)
Masal Koçovalı (torunu)
Karaca Koçovalı (torunu) (öldü)
Akın Koçovalı (torunu)
İdris Koçovalı (torunu)
Damla Koçovalı (gelini)
Nedret Koçovalı (gelini) (öldü)
Sena Koçovalı (gelini) (öldü)
Ayşe Koçovalı (gelini)
Saadet Koçovalı (manevi kızı) (gelini)
Uluç (dünürü) (öldü)
UlusTürk

İdris Koçovalı, Gökhan Horzum'un oluşturduğu Ercan Kesal'ın Çukur dizisinde canlandırdığı karakterdir.[2][3]

Hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

1.Sezon[değiştir | kaynağı değiştir]

Ailesinin yarısını kaybettikten sonra yolu İstanbul'a düşen İdris Koçovalı kendini mahallesinde bulur. Çukur'u vardır artık. Yanında Emmi ve Paşa adlı 2 yakın arkadaşıyla birlikte Koçova Mahallesinde asla uyuşturucu satılmasını istemezler ve yerleştiği bu yerden İstanbul'da bir sürü düşmanı olmuştur. Çukur'a bir de ana lazımdır o da Sultan Ana'dır.

Evlilikleri iyi giderken bir gece Paşa'nın tavsiyesi ile yeni açılan bir eğlence kulübüne giderler. Orada Meliha'yı görür ve ona kıskıvrak aşık olur. Fakat bu aşk çok kısa süreli olur ve İdris babanın deyimi ile "yokuş aşağı" giderken Paşa ile plan yapıp Meliha'yı vurmaya karar verir.

Meliha kapıyı açar ve uzun bir bağırış çağırıştan sonra İdris, Meliha'yı silahını ateşler. Meliha kanlar içinde yerdedir. İdris ve Paşa oradan uzaklaşırlar.

İlerleyen yıllarda İdris Baba artık o hızlı yıllarından daha cana yakın fakat oğullarına karşı mesafesini koruyan bir baba rolündedir karşımızda. Çukur onu sever, sayar ve hep yanındadır. 1 ev ile girdiği Çukur artık büyük bir mahalle olmuş hatta hastanenin adı bile Koçova olmuştur. İdris baba ve oğullarının düşmanları da haliyle fazladır. İlk başta karşısına Vartolu diye bir çıkar. Vartolu uyuşturucu satmak ister ve İdris Baba ile oğulları Kahraman ve Selim buna karşı çıkarlar.

Bir otel çıkışında Vartolu'nun adamları Kahraman'ı vururlar. Selim hiçbir şey yapamaz ve Kahraman ölür. İdris Baba bunun şokuyla kalp krizi geçirir ve Sultan Ana çareyi en küçük oğlu olan Yamaç'ı Paris'e gidip alıp Çukur'a geri dönerler.

İdris Baba başta iyi anlaşamasa da en küçüğü ile sonradan araları düzelir. Yamaç bir bir karşında olan düşmanın asıl Vartolu değil başkası olduğunu çözmüş ve Baykal beyin aslında düşman olduğunu ona söylemiştir.

Ayrıca Vartolu'nun Mihriban'dan olma oğlu olduğunu öğrenir. Yıllarca bu gerçeği ona Sultan Ana ve Paşa söylememiş, saklanmıştır. İdris Baba bir şok da bu gerçek yüzünden geçirir. Bu olaylar ile bir bir yüzleşirken Çukur ise farkına varmadan Koçova Ailesinin ellerinden yavaş yavaş gitmeye başlar.

Baykal beyin ölümünden sonra Çukur'u ele geçirme inadından vazgeçmeyen Vartolu yani Salih Koçovalı, avukat Nazım, eski polis Emrah ile sonradan baştan beri Baykal ile ortak hareket eden bir diğer oğlu Selim'in işin içinde olduğunu öğrenecektir.

Oğlu Selim'i mahallenin tapularıyla karşısında bulur ve Selim ona 24 saat süre vermiştir mahalleyi terk etmesi için. İdris Baba, Çukur'u terk etmeyi Çukur için tercih etmiş ve tapular tekrar mahalleliye geri verilmiştir. Aylar sonra Çukur'dan uzakta bir yerde Kahraman'ın kızı Akşın ve mahalleden Celasun'u evlendirecekken bilmediği bir düşman onlara saldırır. Bu saldırıdan torununu, gelinini, mahalleden çok sevdiği berber Muhittin'i ve son ana kadar beraber çarpıştığı Paşa'yı kaybetmiştir.

2.Sezon[değiştir | kaynağı değiştir]

Aradan 3 ay geçmiş ve Çukur'dan uzak bir yerde yaşarken bir gün gelini Sena'yı karşısında bulur. Yamaç'ın Çukur'u geri almasına karşı çıkar. Yamaç'ın vurulması İdris'i çok üzer. Bütün aile mahalleye ve malikaneye geri döner. İdris daha sonra Aliço'nun ısrarları üzerine geri döner.[4]

Karakuzular'ın bitmesinden sonra Yücel isimli biri ortaya çıkar. Yücel ise İdris'in geçmişte Meliha için öldürdüğü Edip'in oğludur. Koçovalı ailesine ve Çukur'un içine sızar. Eski dostu Uluç'un kızı Damla ile oğlu Cumali'yi evlendirir. Daha sonra Uluç'un Yücel ile işbirliği yaptığı ortaya çıkar. Yücel ise önce Yamaç'ın eşi Sena'yı kaçırır ve İdris'in babasını öldürdüğü yer olan Gül Pavyon'da öldürür. Sonrasında Kahraman'ın kızı Akşın'ı kaçırıp öldürür. Damla ve Cumali birbirine zamanla aşık olur. Damla ihanet eden babasını Koçovalılar'ın eline bırakır. Uluç ise Yücel tarafından öldürülür. Yamaç Yücel'i akıllı bir planla tuzağa düşürüp yakalar ve bir eve hapsedip elleri ayakları bağlı bir şekilde evi yakar. Ama Akın Yamaç'ı takip ederek Yücel'i kurtarır. Yücel intikamını almak için yeni bir plan yapar. Dostlar Kahvesinin yanına bi telin üzerine içi siyah zarf dolu bir siyah balon bağlar.

O balonu Ali bulur ve Metin'e söyler. Tüm erkekler oraya gider ve Salih balona ateş eder ve zarflar yere düşer. Zarfların her birinin içinde bir isim yazmaktadır ve herkes adının yazdığı zarfı alıp gider. Cumali, Selim, Salih, Emmi, Metin, Kemal, Celasun ve Meke birbirlerinden habersiz bir ormana varır. Hepsi bir araya geldiğinde yerde birden fazla ceset görürler ve polis bu işi onların yaptığını düşünür ve hepsini göz altına alır. Yamaç, Yücel'in babası Edip'in mezarına, İdris ise Yücel'in mezarına gelir. Sonrasında Yamaç ve İdris de birbirlerinden habersiz labirente varırlar. Gittikleri yerde bir sürü televizyon vardır ve hepsinde Koçovalı kadınlarını başlarına silah dayanmış bir şekilde görüyorlardı.

Ardından Yamaç ve İdris karşılaştı ve Yücel'in sesini duydular. Yücel, bir şartla ailedeki kadınların ölmeyeceğini açıkladı. Koşul, ya Yamaç ya da İdris'in diğerini öldürmesi gerektiğidir, bunun için onlara dört dakika süre vermiştir. Silahları farkında olmadan birbirlerine doğrulttular. Geri sayımda 10 saniye kala Yamaç'ın silahı patlar.

3.Sezon[değiştir | kaynağı değiştir]

İdris, Yamaç'ın kollarında ölür. 3. sezon 1. bölümde Yücel yaşananları izledikten sonra Çukur'da bir binanın çatısına çıkar. Timsah ise bu sırada Yamaç'ın İdris'i öldürme anını USB'ye kaydeder.

İlişkileri Ve Partnerleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Meliha Sancaklı[değiştir | kaynağı değiştir]

İdris bir gece kulübüne gider ve Orada Meliha'yı görür ve ona kıskıvrak aşık olur. Fakat bu aşk çok kısa süreli olur ve İdris babanın deyimi ile "yokuş aşağı" giderken Paşa ile plan yapıp Meliha'yı vurmaya karar verir.

Meliha kapıyı açar ve uzun bir bağırış çağırıştan sonra İdris, Meliha'yı 3 silahını ateşler. Meliha kanlar içinde yerdedir. İdris ve Paşa oradan uzaklaşırlar.

Mihriban Helvacı[değiştir | kaynağı değiştir]

Mihriban, İdris'in gençlik yıllarındaki diğer sevgilisidir. Salih adında çocukları olmuştur.

Sultan Koçovalı[değiştir | kaynağı değiştir]

Sultan İdris'in eşidir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ İdris Koçovalı'nın ölen kardeşlerinin adı Akşın ve Karaca'dır
  2. ^ "Çukur oyuncuları kimdir? Çukur dizisi oyuncu kadrosu ve konusu! İşte karakter analizleri". 16 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2019. 
  3. ^ "'Çukur' bu akşam izleyiciyle buluşuyor". 2 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2020. 
  4. ^ "İdris Koçovalı Çukur'a geri dönüyor". 15 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi.