Lolipop

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ambalajında küçük, yuvarlak şekilde lolipoplar.
Büyük bir lolipop. (Büyük lolipoplar genellikle yuvarlak desenler içerir.)

Lolipop; genelde bir çubuğa bağlı yuvarlak sert şekere verilen addır. Genelde yalanmak veya emilmek için tercih edilen şekerli gıdalardır. Birçok farklı tada ve şekle sahiptirler.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Lolipop fikir olarak son derece basit olduğu için tarihinin bilinen günümüz örneklerinden öncesine gitmesi olasıdır. Günümüz lolipop örneklerine benzer ilk şekerlemeler Orta Çağ'a kadar uzanır. O dönemlerde soyluların, kaynamış şekeri çubuklarla yediği görülüyordu.

Günümüz modern lolipoplarının icadı kesin olarak bilinmemekle beraber birçok farklı Amerikan şirketi icadın kendilerine ait olduğunu belirtmektedir. Bununla beraber lolipopun mucidinin New Haven, Connecticut'tan George Smith olduğu kabul edilir. Smith, West Haven'daki yerel bir şekerlemecinin karamelli şekeri çubuk üzerinde satıp başarı kazanmasından ilham aldığını belirtir.[1] 1908'de üretime başlayan George Smith'in sahibi olduğu Bradley Smith Şirketi, "Lolly Pop" isminin patentini başvurusundan ancak 23 yıl sonra 1931'de alabilmiştir. Bunun sebebi ise paten ofisinin şirketin kullanmak istediği ismin 1800'lerden bir sözlükte tanımlanmış olduğunu göstermesi, şirketin fikrini bu sebeple orijinal bulmamasıydı. 1931'de şirket isim haklarını almasına rağmen o tarihe kadar terim yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandığından ismi devam ettirmenin bir mantığı kalmamıştı.[1] Bununla beraber Büyük Buhran Dönemi'nde şirketin batmasıyla lolipop terimi iyice kullanılır hale geldi.[kaynak belirtilmeli]

"Lolipop" bir terim olarak ilk, İngiliz sözlükçü Francis Grose tarafından 1796'da kaydedildi.[2] Kelime "lolly" (dil) ve "pop" (vurma, şaplatma) köklerinden geliyor olabilir. Modern anlamda "lolipop" teriminin kullanımı ise 1920'lere uzanıyor.[3] Alternatif olarak kelime, Avrupa Romanlarının çubukta elma şekeri satma geleneğine dayanarak Çingenece kökenli bir kelime de olabilir. Bunu doğrulayacak biçimde "kırmızı elma"nın Çingenece çevirisi "loli phaba"dır.[4]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta lollipop ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "New Haven Gives the Lollipop its Name – Today in History: October 13 - Connecticut History | a CTHumanities Project". Connecticut History | a CTHumanities Project - Stories about the people, traditions, innovations, and events that make up Connecticut's rich history. (İngilizce). 13 Ekim 2021. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2024. 
  2. ^ Oxford English Dictionary, Second Edition (İngilizce). 1933. 
  3. ^ "lollipop | Etymology of lollipop by etymonline". www.etymonline.com (İngilizce). Erişim tarihi: 31 Mayıs 2024. 
  4. ^ What Is The Romani Language? (İngilizce). University of Hertfordshire Press. 2000. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2024.