İçeriğe atla

American Fiction

Vikipedi, özgür ansiklopedi
American Fiction
YönetmenCord Jefferson
Yapımcı
  • Ben LeClair
  • Nikos Karamigios
  • Cord Jefferson
  • Jermaine Johnson
SenaristCord Jefferson
UyarlamaErasure
Percival Everett
Oyuncular
MüzikLaura Karpman
Görüntü yönetmeniCristina Dunlap
KurguHilda Rasula
Yapım şirketi
DağıtıcıAmazon MGM Studios
Çıkış tarih(ler)i8 Eylül 2023 (2023-09-08) (Toronto Uluslararası Film Festivali)
15 Aralık 2023 (2023-12-15) (ABD)
Süre117 dakika[1]
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe$10 milyon[2]
Hasılat$11.8 milyon[3]

American Fiction, Cord Jefferson'ın ilk uzun metraj yönetmenlik denemesi'nde yazıp yönettiği 2023 yapımı bir Amerikan komedi-drama filmi. Percival Everett'in 2001 tarihli Erasure romanından uyarlanan film, hiciv amacıyla tuhaf bir şekilde basmakalıp bir "siyah" kitabı yazan, ancak kitabın yüksek satışlar ve övgülerle yayınlanmasını sağlayan hayal kırıklığına uğramış bir romancı profesörü konu alıyor. Filmde Jeffrey Wright, Tracee Ellis Ross, Issa Rae, Sterling K. Brown, John Ortiz, Erika Alexander, Leslie Uggams, Adam Brody ve Keith David rol alıyor.

American Fiction, prömiyerini 8 Eylül 2023'te Toronto Uluslararası Film Festivali'nde yaptı ve burada Halkın Seçimi Ödülü'nü kazandı. Amazon MGM Studios tarafından 15 Aralık 2023'te sınırlı bir gösterim aldı ve 22 Aralık 2023'te genişletildi. Eleştirmenlerden olumlu eleştiriler aldı ve Wright'ın performansı büyük beğeni topladı.

Amerikan Film Enstitüsü tarafından 2023'ün en iyi 10 filminden biri seçildi ve çok sayıda övgü aldı. Film, 96. Akademi Ödülleri'nde En İyi Film, En İyi Erkek Oyuncu (Wright) ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Brown) dahil olmak üzere beş adaylığın yanı sıra 81. Altın Küre Ödülleri'nde iki adaylık elde etti ve 29. Eleştirmenlerin Seçimi Film Ödülleri'nde En İyi Uyarlama Senaryo ödülünü kazandı.[4]

Olay Örgüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Thelonious "Monk" Ellison Los Angeles'ta yaşayan son derece zeki bir Afrikalı-Amerikalı üst sınıf yazar ve profesördür. Romanları akademik övgüler alsa da çok az satar ve yayıncılar son taslağını "yeterince siyah" olmadığı gerekçesiyle reddeder. Irksal konularda öğrencilere karşı küstahlığı nedeniyle üniversitesi onu geçici olarak izne çıkarır ve bir edebiyat seminerine katılmasını ve memleketi Boston'da ailesiyle vakit geçirmesini önerir. Seminerde, çok satan romanı We's Lives in Da Ghetto ile Black stereotypes'i kışkırtan Sintara Golden ile yapılan söyleşi için tıklım tıklım dolu bir salonun aksine, paneline katılım çok az olur.

Monk, Boston'da Alzheimer hastası annesi Agnes ve bir doktor olan kız kardeşi Lisa ile akşam yemeği yer. Daha sonra Monk'la bir şeyler içerken Lisa ölümcül bir kalp krizi geçirir. Araları açık olan plastik cerrah erkek kardeşleri Cliff, Lisa'nın cenazesine katılır. Cliff, karısının onu bir erkekle seks yaparken yakalamasının ardından boşanmıştır; artık sık sık uyuşturucu kullanmakta ve gündelik seks yapmaktadır. Monk, annesinin sahil evinin karşısında yaşayan bir avukat olan Coraline ile tanışır ve onunla çıkmaya başlar.

Sintara'nın başarısı ve annesinin bakım masrafları yüzünden hayal kırıklığına uğrayan Monk, siyahi yazarlardan beklenen melodramatik olaylar, beleşçi babalar, çete şiddeti ve uyuşturucu gibi edebi klişelerle alay eden bir hiciv romanı olan My Pafologyyi yazar. Küçümsediği için yayıncılara gönderdikten sonra 750.000 dolar avans teklif edilince şok olur ve menajeri Arthur onu kaçak bir mahkûm olan "Stagg R. Leigh" karakterini benimsemeye ikna eder. "Stagg" olarak Monk'a yapımcı Wiley bir film anlaşması teklif eder. Yayın yöneticilerinin hakaret içeren yorumlarına karşılık Monk, filmin adının "Fuck" olarak değiştirilmesini talep ederek anlaşmayı sabote etmeye çalışır; yöneticiler isteksizce kabul eder. Monk, New England Kitap Derneği'nin Edebiyat Ödülü'nü "çeşitlilik kampanyasının" bir parçası olarak değerlendirmeye davet edilir ve isteksizce kabul eder. Jüri arkadaşlarından biri Sintara'dır ve Monk onun da kendi görüşlerinin çoğunu paylaştığını öğrenir.

Agnes pahalı bir destekli yaşam tesisine taşınır, ancak kötü uyum sağlar. Cliff kısa süreliğine Boston'a döner, ancak Agnes homofobik bir yorum yaptıktan sonra ayrılır. "Fuck" en çok satanlar listesine girer. Coraline, Cliff ve halk "Stagg "in Monk olduğundan habersizdir ve FBI, Stagg'in röportajlarda iddia ettiği gibi bir kaçak olduğuna inanarak yayıncıyla temasa geçer.

Monk'un yayıncısı Fuckı Edebiyat Ödülü'ne göndererek onu kendi romanını değerlendirmeye zorlar. Monk, Coraline'in Fuckı okumaktan hoşlandığını öğrenir; tartışırlar ve ayrılırlar. Jürideki beyaz jüri üyeleri Fucka övgüler yağdırır, ancak Sintara romanı pandering olarak nitelendirir. Monk da buna katılır, ancak daha sonra Sintara'nın kitabının "travma pornosu" olduğunu ve Afrikalı-Amerikalı orta sınıf geçmişine uygun olmadığını savunur. Sintara, kitabını sessiz insanlarla görüşerek araştırdığını, "piyasaya istediğini verdiğini" ve beyaz okuyucuların kitabından stereotipler oluşturmasının kendi hatası olmadığını savunur.

Aile hizmetçisi Lorraine'in düğün gününde Monk, Cliff'i Agnes'in sahil evinde iki erkekle birlikte yaşarken bulur, ancak Lorraine onun düğüne katılmasından mutluluk duyar. Resepsiyonda, Monk ve Cliff babalarının intiharının etkisini tartışırlar ve Cliff, Monk'u insanların "onun her şeyini sevmesine" izin vermesi için cesaretlendirir.

Ödül töreninde, "Fuck "ın birinci olduğu açıklanır. Monk sahneye çıkar ve bir itirafta bulunacağını söyler. Film siyaha kesilir ve gösterilen olayların Monk'un yaşadıklarına dayanan ve Wiley'nin yapım şirketi için Fuck film uyarlamasına alternatif olarak yazdığı senaryo olduğu ortaya çıkar. Monk kimliğini kamuoyuna açıklamamıştır ve Coraline'den hâlâ ayrıdır. Wiley senaryoyu beğenir ama Monk'tan muğlak sonunu değiştirmesini ister.

Monk, Coraline'den özür dilemek için törenden kaçtığı bir son önerir, ancak Wiley bunun çok fazla romantik komedi gibi hissettirdiğini söyler. Bunun üzerine Monk, polisin Monk'un elinde silah olan aranan bir suçlu olduğuna inanarak törende Amerika Birleşik Devletleri'nde polis vahşeti onu ölümcül bir şekilde vurduğu bir son önerir. Monk'u dehşete düşüren Wiley, aynı zamanda Plantation adlı bir blaxploitation filmi çekmektedir. Annihilation filmini beğenir ve film prodüksiyon aşamasına geçer. Monk, Wiley'nin bir köleyi canlandıran aktörlerinden biriyle birbirlerini tanıdıktan sonra Cliff'le birlikte oradan uzaklaşır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "American Fiction (15)". British Board of Film Classification. 9 Kasım 2023. 9 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2023. 
  2. ^ "How a "huge professional failure" led debut director Cord Jefferson to 'American Fiction'". www.screendaily.com. 26 Aralık 2023. 24 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2024. 
  3. ^ "American Fiction". Box Office Mojo. 19 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2024. 
  4. ^ "2024 Oscar Ödülleri adayları belli oldu". boxofficeturkiye.com. 29 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2024.