Mesh topolojisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Mesh topolojisi, ağdaki bütün uçların birbirine bağlı oldukları bir topoloji türüdür. Bu topoloji, karmaşık topoloji olarak da adlandırılır. Mesh de herhangi bir dağıtıcının kullanılmasına gerek yoktur. Çünkü her bilgisayar arasında mutlak bir bağlantı mevcuttur. Diğer bir yandan routing işlemi, mesh de önemli bir paya sahiptir. Yani veri paketlerinin izleyeceği yollar daha önceden tanımlanmış olmalıdır.
Bu topoloji en güvenli topolojisidir. Her nokta arasında bağlantı olduğu için veri aktarımı gizli yapılabilir. Örneğin; iki bilgisayar arasında veri alış verişi gerçekleşirken diğer bilgisayarlar bu verileri göremezler.

Mesh tipi ağlarda iletişim her zaman vardır. Bu ağda herhangi bir bilgisayarın bozulması sadece o bilgisayarı etkiler. Yine herhangi bir kablonun kopması durumunda ağ çalışmaya devam eder, hiçbir bilgisayar ağ dışı kalmaz. Bu yüzden iletişim kopmasının tehlikeli olduğu durumlarda bu ağ tercih edilir.

Mesh aynı zamanda kısa cevap zamanı sağlar. Hızlı olmasından ve yedekleme sağlamasından dolayı hat çöküntülerine karşı da dayanıklı bir yapıya sahiptir.

Mesh belirtilen bu avantajlarının yanında bazı dezavantajlara da sahiptir. Bağlantı kurulacak bilgisayar sayısı arttıkça kablo sayısı da katlanarak artar. Bu da karmaşıklığı ve maliyeti arttırır. Çünkü her yeni bir bilgisayar ile ağdaki diğer bilgisayarlar arasında ayrı ayrı hatlar kurmak gerekecektir. Bu yüzden mesh bağlantısı büyük çaplı ağlarda tercih edilmez. Daha çok özel durum gerektiren yerlerde ve küçük ağlarda kullanılır. Sınırlı bir kullanım alanına sahiptir.

mesh topoloji

Örnekler[değiştir | kaynağı değiştir]

2007’nin başlarında Amerikan şirketi Meraki mesh router ı piyasaya sürdü. Bu, wireless mesh ağı uygulamasının küçük bir örneğiydi (saniyede 50 mb hızlı olduğu iddia ediliyor). 802.11 radyo frekansında bulunan Mini Meraki yayın süresini 250 metrelik uzun mesafelerde sağlamak için optimize edildi. Bu, tek radyo frekanslı mesh ağının SkyPilot, Belair, Strix Systems veya Mesh Dynamics gibi çoklu radyo frekanslı toplulukların karşıtı olarak kullanılmaya başlandığının bir örneğidir, ki bu çok fonksiyonlu bir altyapı sağladı.

Monterey CA daki Naval Postgraduate Okul’u, wireless mesh ağının güvenilirlik sınırında çalıştığını kanıtladı. Pilot sistemlerde, yukarıda balonlar ile tutulan havayla ilgili kameralar yerdeki personel için mesh ağı ile gerçek zamanlı yüksek çözünürlüklü görüntüler yayınladı.

MIT Media Lab projesi, gelişmekte olan ülkelerdeki normal seviyenin altındaki okullarda XO-1 dizüstü veya "OLPC" olması amaçlanarak geliştirildi, mesh ağı ile sağlam ve ucuz bir alt yapı kullanıldı (IEEE 802.11s standart temelli). Benzer araştırma konsepti SONbuddy olarak çağrılan Greenpacket ile uygulamaya konmuştur.

UK, Cambridge’de, 3 Haziran 2006’da, mesh ağı yaklaşık 80.000 kişiye cepten canlı yürütülen televizyon, radyo ve internet servisleri için Strawberry Fair’de kullanıldı.

Champaign-Urbana Community Wireless Network (CUWiN) projesi, Hazy-Sighted Link State Routing Protocol ve Expected Transmission Count metrik uygulamalarındaki açık kaynak kodlu mesh ağ yazılım temelli olarak geliştiriliyor.

Pek çok mesh ağı birden fazla radyo bantları arasında faaliyette. Örneğin Firetide ve Wave Relay mesh ağları 5.2 GHz veya 5.8 GHz de düğümden düğüme iletişim seçeneğine sahip fakat 2.4 GHz istemci düğümünde iletişimde. Bu SDR Software-Defined radio kullanılarak başarılmıştır.

SolarMESH projesi, şarj edilebilir bataryalar ve solaryum kullanımında 802.11 temelli mesh ağının potansiyel gücünü inceledi.

Diğer topoloji türleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Yıldız (Star) Topolojisi
  2. Ağaç (Hiyerarşik) Topolojisi
  3. Halka (Ring) Topolojisi
  4. Ortak Yol (BUS) Topolojisi

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]