Eldar (Warhammer 40000)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Eldar, galaksideki en yaşlı ırklardan biridir. Daha insanoğlu değil uzaya çıkmak, iki ayağı üzerinde zorlukla yürüyebilecek durumdayken onlar galaksinin en büyük imparatorluğunu kurmayı başarmış bir uygarlıktır.

Zamanla zihinsel ve teknolojik olarak inanılmaz derecede gelişen bu toplum; sahip olduğu güçleri doğru kullanamamanın kurbanı olmuş ve "The Fall" denen büyük bir çöküş yaşamıştır.

Eldar Tarihi

Eldar ırkı, galaksinin bilinen ilk kayıtlarından beri hep varolmuştu. Belki de zamanın başlangıcından beri vardılar.

Binlerce gezegene hükmeden Eldar'lar, zamanla kazandıkları zihinsel güçlerin oluşturduğu zararların farkına vardı. Güçlerini "zihinsel" zevkler vs. için kullandıkları zaman Warp'ta ciddi dalgalanmalara yol açıyordu. Ancak sahip oldukları güce yenilen Eldar halkı, "ayin"lerine devam etti.

Yaptıkları, galaksiyi de zarara uğratıyordu. Artık ayinler herkes için tehlikeli bir hal almıştı ve durdurulmalıydı. Ancak sorun şuydu ki; binlerce yıl önce uzayda Eldar'ı durdurabilecek hiçbir canlı yoktu...

Sonunda kaçınılmaz son geldi: Gene bir ayin sırasında Warp'ta öyle korkunç bir dalgalanma oldu ki, sonunda Warp-Normal Uzay sınırı dahi bozuldu ve korkunç bir negatif enerji ortaya çıktı. Bu büyük patlama, Eldar ırkının büyük çoğunluğunun acılar içinde ölmesine yol açtı. Eldar'ların galaktik üstünlüğü artık sona ermişti.

Kalan Eldar'lar, güçlerini bedensel zevkler için kullanmamaya yemin ettiler ve "Craftworld" adını verdikleri devasa Gemi-Dünya'larda yaşamaya başladılar. Bir kısım Eldar da, karanlık tanrılara esir düştü ve güçlerini zihinsel zevkler için kullanmaya devam ederek Kaos'un köleleri haline geldi...

Craftworld'ler

Biel-Tan

Eldar ırkının onurunu savunan bir kolonidir. Savaşçılara önem verirler. Aspect Warriors gibi gelişmiş ünitelere sahiptirler. Chaos'a karşı savaştıkları da görülmüştür. Eldar ruhunu yaşattıkları için en saf kalmış craftworld'lardandır.

Saim-Hann

Saim-Hann, diğer Eldar Craftworld'ları tarafından dışlanmış bir kolonidir. Diğer koloniler, Saim-Hann'ın artık Eldar'lıktan uzaklaşmış ve barbarlığa dönüşecek kadar saldırgan bir grup olduğunu düşünür çünkü. Tabi bunun sonucu olarak Saim-Hann Craftworld'una yaklaşabilecek pek az güç vardır...

Alaitoc

Alaitoc, Eldar kolonileri içinde Eldar'lık yoluna en bağlı olanıdır. Gemi, galakisinin "Eastern Edge" denen bir bölgesinde bulunur. Bu nedenle diğer uygarlıklardan biraz uzaktırlar. Gizlice tüm uygarlıkları izledikleri tahmin edilmektedir. Yani bir tür "gözlemci"dirler. Inquisitor Czevak, Alaitoc dünyasını görmeyi başaran (galiba) tek insandır ve gördüklerini yazıya da aktarmıştır.

Iyanden

Iyanden, bir zamanlar en büyük ve en güçlü koloniydi. Ta ki Tryanid'lerle karşılaşana kadar. Bu craftworld, "Defence of Iyanden" savaşında tarihin gördüğü en büyük kahramanlıklardan birini göstermiştir. Tryanid'ler tarafından saldırıya uğrayan Iyanden Halkı, dünyalarını savunmak için ölümüne bir çaba göstermiş ve sonunda Tryanid'leri geri püstürtmüştür. Savaşın korkunçluğunu burada yazmak mümkün değil, ancak şu söylenebilir; Ebediyet devresi yok olmuş ve savaş sonunda ölen Eldar sayısı binlerle ölçülemiyordu...

Belki bu savaşı kazandık, ancak atalarımız ruhlarını kaybetti... Prens Yriel

Ulthwé

Ulthwé, askeri bakımdan en gelişmiş kolonidir. Gemileri Eye of Terror'e yani Chaos'a oldukça yakın olduğu için sıkça savaş gören bir topluma sahiptir. Sürekli teyakkuz halinde oldukları için halkın büyük kısmı silahlanmıştır. Savunmaları için sadece Aspect Warriors yeterli olmadığından; Black Guardians of Ulthwé olarak bilinen yüce savaşçılara sahiplerdir...

Eldar nüfusundan kalanların büyük kısmı, eldar teknolojisinin, kütürünün ve mirasının ise hemen hemen tümü artık gemidünyalarda barınmaktadır. Her gemideki bitki ve hayvan yaşamını destekleyen biyokubbelere itina ile bakılır. Her gemidünya birbirinden bağımsız yönetilse de birbirlerinden yardım ve tavsiye istemekten çekinmezler. Çok çok ender olarak, iki gemidünyanın sakinleri bir anlaşmazlığa düşüp savaaş alanında karşı karşıya gelebilir ama bu kesinlikle son çaredir.

Her gemidünya, wraithbone iskeletini oluşturan bir Ebediyet Devresi’ne sahiptir. Bu muhteşem makine, ölen eldarların ruhlarını warpa uçup Slaanesh’e yem olmaktan korur ve kendi içinde muhafaza eder. O yüzden eldarlar, gemidünyalarına yapılacak her saldırıya karşı benzersiz bir direnç gösterirler zira tek tehlikede olan hayatları değildir, aynı zamanda kendilerinin ve atalarının ruhlarıdır.