Marty McFly

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Marty McFly
İlk görünümGeleceğe Dönüş (1985)
Son görünümLego Dimensions (2015)
CanlandıranMichael J. Fox
SeslendirenDavid Kaufman (Animasyon Serisi)
A. J. Locascio (Oyun)
Michael J. Fox (Oyun, Lego Dimensions)
Gerçek zaman1985 / 2015
Zaman yolculuğu1885, 1955, 1985A, 2015
Bilgileri
Takma ad(lar)ıCalvin Klein
Clint Eastwood
CinsiyetErkek
MeslekÖğrenci
AileGeorge McFly (babası)
Lorraine Baines McFly (annesi)
Dave McFly (erkek kardeşi)
Linda McFly (kız kardeşi)
Biff Tannen (1985A'da üvey babası)
Evlilik(ler)Jennifer Parker McFly
ÇocuklarMartin Mcfly Jr. ve Marlene Mcfly
Doğum ve ölümd. 12 Haziran 1968 , Hill Valley,Kaliforniya

Martin Seamus "Marty" McFly, Sr. veya Marty McFly, Geleceğe Dönüş serisinin baş kahramanı olan kurgusal bir karakterdir. Karakter; filmin senaryo yazarı Bob Gale ve fim direktörü Robert Zemeckis tarafından yaratılmıştır. Sinema filmlerinde Michael J. Fox tarafından canlandırılan karakteri, filmin TV için hazırlanan animasyon serisinde David Kaufman seslendirmiştir. Türkçe seslendirmesini ise Yekta Kopan yapmıştır.[1] 2019 yılında McFly, Empire dergisi tarafından Tüm Zamanların En Büyük 12. Film Karakteri seçildi.[2] Ayrıca Rick and Morty dizisinin 2 ana karakterinden biri olan Morty Smith'in ilham kaynağıdır.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Marty McFly'ın, Geleceğe Dönüş filminde ilk görünüşünden önceki hayatı hakkında çok az bilgi vardır.

Marty, 1968 yılında Hill Valley, Kaliforniya'da doğmuştur. Ailenin en küçük çocuğudur. Abisinin adı Dave, ablasının adı ise Linda'dır. 8 yaşındayken, evinin oturma odasındaki halıyı yakmıştır. 1985 yılında The Pinheads adlı bir müzik grubunda gitar çalan Marty'nin dinlemeyi en sevdiği müzisyenlerse Huey Lewis and the News, Tom Petty and the Heartbreakers ve Van Halen'dir. Marty belaya bulaştığında hep başına bir kaza gelmesine rağmen hep cesurdur ve beceriklidir. En büyük derdi gururudur. Kendisinin korkak bir tavuk olmadığını göstermek için tehlikeden uzak kalamaz. Bu yüzden de hep gereksiz riskler alır. Bu özelliği James Dean'in Rebel Without a Cause filminde canlandırdığı Jim Stark karakteriyle ortak noktasıdır.

Ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Marty, Lorraine ve George McFly'ın üç çocuğunun en küçükleridir. Ağabeyinin adı Dave, ablasının adı Linda'dır. Jennifer Parker ile sevgilidir ve Dr. Emmett Brown'un en iyi arkadaşıdır. Marty, Emmett Brown'a "Doc" (Türkçe seslendirmede "Doktor") diye hitap eder. Ailesinin onu küçük düşürdüğüne inanır ve genellikle Emmett Brown, Jennifer Parker ve grubu The Pinheads ile vakit geçirmeyi sever.

Zaman makinesi otomobil

Marty'nin Dr. Emmett Brown ile nasıl tanıştığı tam olarak belli değildir. Bu durum film için yazılan ilk taslakta, Brown'un Marty'yi 1983 yılında garajda bulması ve onu haftada 50$ ücret ile işe alması ile açıklanıyordu. Marty, alkol kullanımının özgür olduğu garajı temizliyordu. Bu açıklamayı filmin çoğu büyük hayranı kabul etmez. Filmin yazarları Robert Zemeckis ve Bob Gale, onların ilişkisini genişletmeyi düşündüler. Fakat sonra bundan vazgeçtiler.[3]

Geleceğe Dönüş: animasyon serisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Animasyon serisinde, Marty ve Jennifer, Hill Valley Lisesi'nden mezun olup Hill Valey Üniversite'sinde okumaya başlamışlardır. Marty Mcfly çoğu zaman Emmett Brown, eşi Clara ile çocukları Jules ve Verne'in yaşadıkları evi ziyaret eder. Jennifer ve Brown'un ailesi ile zaman yolculuğu yapmaya devam eder ve gelecekleri ve geçmişleri hakkında birçok bilgi sahibi olurken birçok macera da yaşarlar.

Animasyon serisinde, Marty'nin kendisine "tavuk" demesine kızıp kendisini tehlikeye atma huyunun devam ettiği gösterilir. Bir bölümde, Marty 2091 yılına gider ve kendisini yeni Elvis Presley olarak görür.

Diğer adları[değiştir | kaynağı değiştir]

Marty, zamanda yolculuk yaptığı için Geleceğe Dönüş serisi boyunca pek çok sahte farklı isme sahip olmuştur. Özellikle farklı zaman diliminde karşılaştığı akrabaları Marty'ye genelde farklı isimler takmıştır. Annesi Lorraine, Marty'nin iç çamaşırı markasından yola çıkarak Marty'nin Calvin Klein olduğunu düşünmüştür. Bunun yanı sıra ilk filmde Marty, babası George annesi Lorraine'i dansa kaldırması için zorlarken kendini Darth Vader olarak tanıtmıştır (bu bölümde Marty radyasyon koruyucu elbise giymekteydi, ve annesi ile babası daha evlenmemiş hatta babası annesine karşı çok çekingen ve utangaç davranmaktaydı). Serinin 3. filminde ise büyük büyük annesine kendini Clint Eastwood olarak tanıtmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Marty McFly'ın Ezber Bozan Maceraları". 27 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2014. 
  2. ^ "12. Marty McFly". The 100 Greatest Movie Characters. Empire. 31 Temmuz 2019. 1 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2020. 
  3. ^ "Marty ve Doktor Nasıl Arkadaş Oldu". 2 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2014. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]