WADP Numaralandırma Sistemi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

WADP Numaralandırma Sistemi veya kısaltılmış adı ile WNS 1 Ocak 1992 tarihinden sonra dünyada basılan bütün Posta pullarının kayıt edilmesi için bir projedir.

Bu proje "Dünya Filateliyi Geliştirme Birliği (WADP-ing. World Association for the Development of Philately)" ve "Dünya Posta Birliği (UPU-fr. Union Postale Universelle)" tarafından denetlenmektedir. Projeye katılan posta idarelerinin bildirimleri esas alınarak envanter listesi hazırlanmaktadır.

Ziyaretçiler web sitesine girerek ülkeye, tarihe, konuya veya anahtar kelimelere göre basılan pulları listeleyebilmektedir.

WNS projesinin amacı pul almak veya toplamak isteyenlere dünya çapında bir pul katalogu sağlamaktır, böylece resmi olarak posta idaresi tarafından basılmayan illegal pullar ile savaşmak hedeflenmektedir. 2002 yılından beri bazı gelişmekte olan ülkeler kendilerinin bilgisi ve izni olmadan basılan pulları UPU'ya bildirerek resmi olarak kınamaktadırler ve filatelik programlarını da kısıtlamışlardır.[1]

Bildirilen her farklı pul için (tasarım, renk, valör veya boyut olarak farklı) bir WNS numarası verilmektedir:

  • iki harf: ülke veya bölgenin ISO 3166-1 alpha-2 standardına uygun kodu,
  • baskı yılı içindeki sırasını gösteren üç rakkam,
  • noktadan sonra yıl için iki rakkam (2002 yılı için .02)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Fact presented with quotations of Michel and Yvert et Tellier catalogues by Melot, Michel in "L'Afrique francophone, le nouvel eldorado des collectionneurs ?", article published in Timbres magazine #76, February 2007, pages 38-43. The period concerned was 1995-2006 for some Western French-speaking countries of Africa.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]