Jaguar Cars

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Jaguar Cars Limited
EndüstriOtomotiv endüstrisi
Öncül11 Eylül 1922
Swallow Sidecar Company (SS Cars)
Kuruluş9 Nisan 1945
KurucuSir William Lyons
William Walmsley
Genel merkezi
Whitley, Coventry
,
Önemli kişilerRatan Tata (Başkan)
Dr Ralf Speth (CEO)
Adrian Hallmark (Global marka direktörü)
ÜrünOtomobiller
SahibiTata Motors
Çalışan sayısı10.000[1]
Web sitesijaguar.com

Jaguar, Land Rover ile beraber Jaguar Land Rover'in yan kuruluşu olan İngiltere merkezli bir otomobil markasıdır. 1945 yılında kurulan firmayı BLMC (British Leyland), 1990 yılında Ford'a sattı. Jaguar, 2008'e kadar Ford'un PAG adı verdiği ve Land Rover, Volvo, Aston Martin gibi lüks ve prestijli markalardan oluşturduğu alt grubunda yer almaktaydı. 26 Mart 2008 tarihinde Hindistan'ın en büyük otomotiv markası Tata'ya satıldı. En önemli modeli 1965 yılında piyasaya sürülen E-Type, büyük bir satış başarısı elde etti. Diğer bir önemli model ise 1970-80 döneminde üretilen XJ-S 2 kapılı modeldir.

Jaguar, otomobillerinin motor kaputunun üstünde yer alan ve zıplayan Jaguar figürünü, meydana gelebilecek kazalarda, yayaların yaralanma riskini azaltmak için değiştirmiştir. Firma, ürettiği yeni modellerine bu Jaguar figürü yerine, Jaguar resimli bir plaket monte etmektedir.

Markanın sahipleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Modeller[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim Galerisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Employee relations". Jaguar - Environmental and Social Reporting. 16 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2009. 

Şablon:Jaguar Land Rover