Amigurumi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Amigurumi, Japonya kökenli bir el işi tekniği.

Yün ipliklerle yalnızca tığ veya şiş kullanılarak, dikiş kullanmadan, sık iğne tekniğiyle oyuncak ve dekoratif eşya üretme esasına dayanır.

Amigurumi tekniği Japonya'da doğmuş ve tüm dünyaya yayılmıştır. Bu teknik ile genellikle oyuncak bebekler, çizgi film kahramanları ile hayvan, bitki, meyve şeklinde oyuncaklar üretilir. Amigami ile üretilen karakterler ülkeden ülkeye çeşitlilik gösterir. Önceleri bebeklerin ve çocukların güvenle oynayabilecekleri yumuşak oyuncaklar yapmak amacıyla kullanılan teknik, zamanla, yetişkinlerin beğeneceği eğlenceli karakterler ve süs eşyaları üretmek için de kullanılır olmuştur.[1]

Kelime kökeni[değiştir | kaynağı değiştir]

Amigurumi, Japoncada “Ami” (tığ veya şiş ile yapılmış) ve “Nuigurumi” (içi doldurulmuş oyuncak) kelimelerinden türetilmiştir.

Tekniği[değiştir | kaynağı değiştir]

Farklı renk, doku ve kalınlıklardaki yün iplikleri örerek üretilen küçük parçalar bir araya getirilerek karakterler oluşturulur. Yumuşak ve esnek yün iplikler tercih edilir. Örme aracı olarak tığ veya örgü şişi kullanılır. Küçük parçaların yapımında ve detaylarda tığ kullanımı daha kolaydır.[1]

Oyuncakların dolgun ve yumuşak olmaları için içleri elyaf veya başka malzemelerle doldurulur. Oyuncağın gözleri ve burnu, plastik veya dikiş kullanılarak yapılır. Hazır tarifler ile veya doğaçlama ile yapılabilir.

Tarihçesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kökeni, 1950’lerin Japonyasına dayanır. 1970'lerden bu yana modern teknikler kullanılmaktadır. Amigurumi’nin tarihsel köklerinin Japonya’dan önce 16.yy’da Hollanda’ya dayandığı ve benzer tekniklerin Japonya'dan önce Çin'de kullanıldığı iddiaları vardır.[2] Tüm dünyada yaygınlaşması ise 2000’li yıllardan ABD üzerinden olmuştur.

Tekniği geleneksel Türk sanatlarında kullanılan tekniklere benzeyen Amigurumi Türkiye’de ilgi görmüş, Anadolu kültürüne özgü amigurumi motifleri üretilmiş, hatta yerel belediyelerin desteğiyle amigurumi kurslarına katılan kadınların üretimleri Avrupa'ya ihraç edilmiştir.[3][4][5][6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "AMİGURUMİ OYUNCAKLARIN DOĞUŞU". www.etrofil.com.tr. Erişim tarihi: 5 Şubat 2024. 
  2. ^ Akin, Mustafa Şeref (1 Ocak 2022). "MESLEK EĞİTİMİNDE SOSYAL AĞ İLETİŞİMİNİN ÖNEMİ: AMİGURUMİ EL SANATLARININ MARDİN'DE YAYILMASI". İletişim Bilimi Araştırmaları Dergisi. 2 (1): 27-35. ISSN 2757-8496. 5 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2024. 
  3. ^ "Kadınlar Örgü Bebek Yaparak Ev Ekonomisine Katkı Sağlıyor". Sizin Medya. 1 Şubat 2022. 5 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2024. 
  4. ^ Haber7. "Mardin haberleri Mardinli kadınlar yerli amigurumi oyuncakları yapıyor - 06 Şubat 2020". Haber7. 5 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2024. 
  5. ^ "Diyarbakırlı kadınlar 'amigurumi' ile İngiltere'ye açıldı". Mardin Haber Gazetesi. 20 Şubat 2021. 5 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2024. 
  6. ^ "Sakarya'da kadınların yaptıkları örgü bebekler yurt dışına da satılıyor". www.trthaber.com. 4 Temmuz 2022. 5 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2024.