Das Boot

Koordinatlar: 46°9′32″K 1°12′33″B / 46.15889°K 1.20917°B / 46.15889; -1.20917
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Das Boot
Das Boot
Film afişi
YönetmenWolfgang Petersen
YapımcıGünter Rohrbach
SenaristWolfgang Petersen (senaryo)
Lothar-Günther Buchheim (roman)
OyuncularJürgen Prochnow
Herbert Grönemeyer
MüzikKlaus Doldinger
DağıtıcıBavaria Film
CinsiSinema filmi
RenkRenkli
Yapım yılı1981
Çıkış tarih(ler)i17 Eylül 1981
(Batı Almanya)
Süre216 dk.
ÜlkeBatı Almanya Batı Almanya
DilAlmanca
Bütçe32 milyon DM
(14 million ABD doları)

Das Boot, 1979 yılında çekilerek 1981 yılında vizyona giren, II. Dünya Savaşı'nda U-96 adlı tip 7 sınıfı Alman U-boot mürettebatın konu alan epik savaş filmi. 55. Akademi Ödülleri'nde Das Boot filmi, En İyi Yönetmen dahil olmak üzere altı dalda ödüle aday gösterildi.[1] Film, bir Alman filminin en çok sayıda Akademi Ödülü'ne aday gösterilmesi rekorunu bugüne kadar elinde tutmaktadır.

Film propaganda unsuru taşımaz. Wolfgang Petersen yönetmenliğinde Almanca çekilen film yaklaşık 3,5 saattir. Savaşta Alman denizcilerin hayatlarını içinde bulundukları psikolojik durumu görsel bir anlatış biçimiyle dile getirmektedir. 1980'deki galasında zamanın ünlü isimleri filmi sonunda Wolfgang Peterson'u ayakta alkışlamıştır. Diğer savaş filmlerinde olmayan bir unsuru barındırarak; savaşın insancıl boyutunu ortaya çıkartmıştır.

Filmin Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

II. Dünya Savaşı'nda görev yapan U-96 tipi bir Alman denizaltısı Atlas Okyanusu'ndaki normal devriye görevine çıkar. Gemide görevli personel haricinde bir subay da denizaltında yaşananları kaydetmek için sefere katılır.

Gemi normal seyrinde iken okyanusta destroyer koruması olmadan seyreden 5 gemilik bir filoyla karşılaşır. Kaptan biraz tereddütten sonra saldırı emri verir. Fakat o anda, saldırı öncesi göremedikleri bir destroyerin üzerlerine saldırdığını görürler. Dibe dalarak kaçmaya çalışsalar da destroyer peşlerini bırakmaz. Muhabir subay her şeyin bittiğini ve kurtuluş imkânı kalmadığını düşünerek uykuya dalar. Uyandığında her şeyin normale döndüğünü ve destroyerden kurtulduklarını görür. Bu olaydan sonra karargâh tarafından asıl üsleri olan La Rochelle yerine Cebelitarık'tan geçerek İtalya'da La Spezia limana dönmeleri emredilir. Daha öncesinde II. Dünya Savaşında tarafsız olan İspanya'da tedarik için Alman gemileri ile buluşacaklardır. Ama Cebelitarık Boğazı İngiliz gemileri ve uçakları tarafında sürekli olarak kontrol altında tutulmaktadır ve aslında bu boğazdan geçmek bir denizaltı için intihar anlamına gelmektedir. Kaptan da, mürettebatı da bunu bilmektedir.

Boğazdan geçerken U-96, İngiliz uçakları ve gemileri tarafından görülür. Kaptan hızla yol alıp, kaçmaya çalışırken denizaltı isabet alır ve batmaya başlar. Gemi dibe oturur ve büyük hasar almıştır. Personel gemiyi tamir ederek tekrar yüzebilir hale getirir. Ve dipten kurtulurlar.

Sonunda asıl üsleri olan La Rochelle dönmeye karar verir ve karşılama töreninin başlaması sırasında İngilizlerin hava saldırısına uğrarlar.Saldırı bitince muhabir subay U-96 personelinin çoğunun öldüğünü görür. Kaptan da batmakta olan gemisine son kez bakar ve o da ölür.

Oyuncu kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Aktör/Aktris Rol
Jürgen Prochnow Denizaltı komutanı Heinrich Lehmann-Willenbrock
Herbert Grönemeyer Muhabir Subay
Klaus Wennemann Şef
Hubertus Bengsch 1 Numara
Martin Semmelrogge 2 Numara, Kripto Subayı
Bernd Tauber Seyir Subayı

Diğer versiyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

2014 yılında orijinal mini dizi, "Orijinal Kesilmemiş Versiyon" adıyla, isteğe bağlı İngilizce ses ve altyazılarla birlikte Blu-ray formatında Almanya'da piyasaya sürüldü.

Hem "Yönetmenin Seçimi" hem de "Orijinal Kesilmemiş Sürüm" için, iki dilli olan özgün dökümlerin çoğunu içeren yeni İngilizce dublajları hazırlandı. Bu dublajlar tüm DVD ve Blu-ray sürümlerine dahil edilmiştir.

  • 1981 Yayınlanmamış versiyon (209 dakika)
  • 1981 Orijinal dramatik versiyon (150 dakika)
  • 1984, 1988 BBC mini dizisi (300 dakika)
  • 1997 Yönetmenin seçimi (208 dakika)
  • 2004 Orijinal kesilmemiş versiyon (293 dakika) – (mini dizi baz alınarak, geri dönüşlerin çıkarıldığı versiyon)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The 55th Academy Awards (1983) Nominees and Winners" (İngilizce). oscars.org. 2 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]