Pi (roman)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Pi
Pi romanının kapağı
YazarAzra Kohen
Kapak sanatçısı
İlknur Muştu
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe
TürlerPsikolojik gerilim
Kişisel gelişim
Yayım2015
YayımcıDestek Yayınları
Medya türüBaskı
Sayfa704
ISBN9786059913959
Seri
Çi Pi

Pi, ilk defa 2015 yılında Azra Kohen tarafından kaleme alınan ve Destek Yayınları tarafından yayınlanan bir Türkçe psikolojik gerilim romanı. Fi ve Çi isimli romanların sonuncusudur. Üçleme, uzun bir süre çok satan kitaplar arasında kalmıştır. 2017 yılında ise üçlemeyi Ay Yapım isimli Türk yapım şirketi, bu roman serisini bir internet dizisine uyarlamış ve Fi isimli dizi, puhutv üzerinden yayınlanmaya başlamıştır. Kitapta; Can Manay'ın Duru'ya olan saplantılı aşkından kurtulması ve Bilge ile diğerlerinin onunla olan ilişkileri anlatılmaktadır.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Darbe dergisi ile sonunda herkesin dikkatini çekmeyi başaran Özge, derginin kapatılmasına ilişkin tehdit mesajları almaya başlar ve sonunda derginin yayınlanma haklarını yurtdışına başlama fikrini bulur. Her ne kadar Sadık Murat Kolhan ile ilişkisi yakınlaşsa da, onun hakkındaki birtakım gerçekleri öğrendikten sonra kendisini ondan geri çeker. Sadık sayesinde birçok kişiyle tanışan ve artık bir milletvekili olan Özge, bir yemin konuşması yapar ve dikkatleri üzerine çeker. Ama başına gelecek şeylerden şüphelenmeye başlayan Sadık, Özge'yi korumak ister. Yine de inatçı Özge, sınır tanımıyor ve genel başkanlık rütbesine kadar ilerliyor. Özge'nin korkusuzca fikirlerini her yerde belirtmesi dolayısıyla birçok kişi onu tehdit olarak görmeye başlarken Sadık da ülkeyi terk eder. Daha sonra Can Manay'ın verdiği bir davette ise Özge, Deniz ile karşılaşır ama aralarındaki duygusal bağ farklı bir boyuta gider. Deniz sayesinde sonunda müziğini dünyaya tanıtan Ada, reklam müzikleri yapmakta ama uyuşturucu bağımlısı olması sebebiyle kişiliği değişiyor. Müziğini yapmasında ona yardımcı olan Tugay'ı yanında kokain için tutmaya devam eden Ada, en nihayetinde elinde kemanıyla intihar ediyor. Diğer yandan Göksel, polis ile Deniz'in açtığı Sokak adlı mekanda dans etmektedir. Ada'nın ölümünü öğrendiğinde ise hemen Tugay'ın suçlu olduğunu anlar ve onu da aynı dozda uyuşturucu ile ölüme terk eder. Can Manay'ın asistanı olarak işe başlayan Bilge, Ali ile ilişkisini farklı bir boyuta taşıyor. Ali, Bilge'den otistik bir akrabasına yardım etmesini ister. Bilge de kendi kardeşinden dolayı bu isteği kabul eder ve ikili çok fazla Ali'nin çiftliğinde vakit geçirmeye başlarlar; bu da yakınlaşmalarına sebep olur. Aynı zamanda Can Manay da Duru'nun gidişiyle kendisini kaybetmiştir. Eti ve Bilge ona yardım etmek için yanındadırlar. Kendisine gelmesini sağlayan kişinin Bilge olduğunu anlayınca da ona karşı özel ilgi duymaya başlayan Can, sonunda bir yol bulup Bilge ile evlenir. Artık her şey yolundadır, ama bir gün konferans için Avrupa'ya gittiği zamanda Duru ile karşılaşır ve bütün gösterilerine katılır. Bilge ikilinin karşılaşmasını öğrenince Can'ın tepkisi karşısında ondan ayrılır. Duru geri döndüğünde ise Can ile birlikte olur. Ama o günün akşamında Can'a söylediği bir söz yüzünden Can sonunda Bilge'nin değerini anlar. Bilge, Can ile barışır ama bu barışmanın altında farklı bir neden yatmaktadır; Eti, Bilge ve Özge onu akıl hastanesine kapatır. Bir yandan da Özge ve Deniz yeni buluşlarını uygulamaya sokar ve Bilge ile Ali birlikte olurlar.

Gelişimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Serinin son romanı olan Pi ilk defa Temmuz 2015’te Destek Yayınları tarafından yayınlanmış olup 50.000 adet satmıştır. Sayfa sayısı ise 700 civarındadır.[1]

Roman, toplamda 5 tane kitap listesinde çok satanlar arasına girmiştir.[2]

Kitabın ismi[değiştir | kaynağı değiştir]

Azra Kohan, bir görüşmesinde "Pi" kelimesinin, topraktan başını uzatan filiz, yani hayat anlamına geldiğini belirtmiştir.[3]

İnternet uyarlaması[değiştir | kaynağı değiştir]

2017 yılında, üçleme, yapımcılığını Ay Yapım'ın üstlendiği Fi isimli internet dizisine uyarlanmıştır. Dizi, puhutv üzerinden yayınlanmaktadır. Dizide romanın devam serileri de konu edilecektir.[4]

Tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Posta gazetesinin yazarı Şirin Sever; Fi, Çi ve Pi serisinin 2016 yılının en çok konuşulan kitap serisi olduğunu söylemiş ve "Bir solukta okumuş, çok da beğenmiştim" yorumunu yapmıştır.[5] Vatan yazarı Oya Doğan ise romanın diğer kişisel gelişim kitaplarından çok daha fazlası olduğunu belirtmiş ve romanın "hayatta tesadüf diye bir şey olmadığını, seçimlerimizin bizi iyi ya da kötüye götürdüğünü, anlamın önemini, kendi tekamülünüzün peşinde koşmanızı" söylediğini de eklemiştir.[6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Akilah Azra Kohen kimdir?". Sözcü. 21 Aralık 2016. 31 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2017. 
  2. ^ "Pi". NeOkur.com. 19 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2017. 
  3. ^ Börekçi, Gülenay (22 Şubat 2015). "Azra Kohen çok okunan 'Fi' ve 'Çi' kitaplarını kaleme aldı". HaberTürk. 17 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2017. 
  4. ^ "Fi Çi Pi serisi dizi oluyor!". NTV. 11 Mart 2017. 14 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2017. 
  5. ^ Sever, Şirin (14 Aralık 2016). "Hissizleştim artık..." Posta. 27 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2017. 
  6. ^ Doğan, Oya (15 Ağustos 2015). "Dizi olmaması gereken kitap". Vatan. 29 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]