Leptasterias muelleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Leptasterias muelleri
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Echinodermata
(Derisi dikenliler)
Sınıf: Asteroidea
(Denizyıldızları)
Takım: Forcipulatida
Familya: Asteriidae
Cins: Leptasterias
(M. Sars, 1846)[1]
Tür: L. muelleri
Leptasterias muelleri
Türler

Metne bakınız

Leptasterias muelleri, kuzey denizyıldızları Asteriidae familyasından bir denizyıldızı türüdür.[1] Genellikle Arktik Okyanusu ve Atlantik Okyanusunun kuzey bölgelerinde yaşamaktadırlar. Bir avcı ve süpürücüdür.

Tanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Leptasterias muelleri 5 cm (2 in) ile 20 cm (8 in) arasında değişebilen küçük denizyıldızlarıdır. Küçük bir diske ve diskten ayrılan, beş geniş, sivrileşen kollara sahiptir. Üst yüzeyleri kaba olup, uzunlamasına şekilde düzenlenmiş, topuz şeklindeki dikenlerle kaplıdır. Bu yapılar; küçük pediseller(pençe şeklinde yapılar) ile çevrili olup, solunum ve dışkılama fonksiyonlarını yapan papula organelleri araya serpiştirilmiş şekilde bulunmaktadır. Kolların ağız kısmında(altı yüzeyi), emicilerle birlikte dört uzunlamasına sıra(tüp ayak) içermektedir. Bu denizyıldızlarının rengi açık mor, pembe veya yeşil olabilir. Yeşil olanlar dokularda yaşayan bir simbiyotik yeşil algle ortaklaşa yaşadıklarından yeşil gözükmekte sığ sularda yaşamaktadırlar.[2]

Yayılım ve habitatları[değiştir | kaynağı değiştir]

Leptasterias muelleri Arktik Okyanusu'nde ve Kuzey Atlantik Okyanusunda geniş bir dağılıma sahiptir. Menzili, Maine Körfezi, Grönland ve İzlanda'dan Barents Denizi, İskandinavya, Kuzey Denizi ve İngiliz Adaları'na kadar uzanır. Taşlar altına gizlenen, kıyıda ve sığ sularda bulunabilirler 200 m (656 ft).[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c Mah, Christopher (2013). "Leptasterias (Leptasterias) muelleri (M. Sars, 1846)". World Register of Marine Species. 
  2. ^ "Northern starfish - Leptasterias (Leptasterias) muelleri". Marine Life Information Network. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2014.